Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Lidé, kteří nepracují, dostanou krásné byty?“ Jen mýtus, bouřila Marksová

Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. dubna 2017
19:00

Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) se ve Sněmovně ohradila proti tomu, že na základě zákona o sociálním bydlení dostanou lidé, kteří nepracují, nové a krásné byty. Zákon, který opoziční TOP 09 označila za paskvil, zatím neprošel do druhého čtení. Poslanci ho stihli jen rozjednat. Podle Marksové je výsledkem kompromisu, byť sama nesouhlasí např. s tím, aby zapojení obcí do systému sociálních bytů bylo nepovinné.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) čelila ve Sněmovně kritice, když obhajovala zákon o sociálním bydlení. Její resort prý sestavil „paskvil“, tvrdí opoziční TOP 09. 

Podle Marksové se však snaží její resort zavést systém, který je běžný v „civilizovaných zemích západní Evropy“. A postupně utlumit bující obchod s chudobou. „Kvete tady celou dobu byznys s chudobou a tento zákon by měl tento byznys postupně, určitě ne najednou, ukončit,“ uvedla Marksová.

V ubytovnách žije i mnoho dětí, varovala Marksová

Obchod s chudobou se rozmohl především v ubytovnách. „Na ubytovnách stát platí dávky za bydlení, které naprosto neodpovídá rozumným standardům,“ uvedla Marksová. Připustila, že v ubytovnách žije řada často problematických lidí. Zdvihla však i varovně prst. „V ubytovnách žije opravdu hodně dětí,“ upozornila také Marksová.

Kolem zákona podle ní panuje řada mýtů. „Hlavní mýtus je, že lidé, kteří nepracují, nikdy nepracovali a pracovat nebudou, teď zadarmo dostanou nějaké krásné byty, zatímco lidé, kteří pracují, je nedostanou,“ uvedla ministryně. Blesk.cz před projednáváním návrhu ve Sněmovně sdělila, pro kolik lidí by měl být určen. Zmínila cifru 120 tisíc lidí.

VIDEO: Ministryně Marksová o tom, pro koho by měl být určen zákon o sociálním bydlení

Chalánková: Chtějí dát byty i narkomanům

Do návrhu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) se však zostra pustila jeho zpravodajka Jitka Chalánková (TOP 09). Dle ní se do některých míst mohou sestěhovávat sociálně slabí obyvatelé a vznikat tak nová ghetta. To Marksová odmítá.

Topka tvrdí, že bude nutné postavit mnoho nových bytů. Půjde prý o závazek za miliardy. „Státní fond bytového rozvoje má skutečně fungovat jako státní realitní agentura a developer zároveň. Opravdu bude mít kapacity, aby stavěl byty od Aše až po Bruntál?“ tázala se Chalánková.

Marně prý také hledala v zákoně motivaci pro lidi vrátit se ze sociálního do běžného nájemního bydlení. Varovala proto před tím, že se lidé usadí v sociálních bytech natrvalo.

„MPSV chce navíc poskytovat sociální byty i narkomanům a lidem s různými typy závislostí,“ upozornila Chalánková. Zákon o sociálním bydlení označila za zákon pro bezdomovce a lidi z ubytoven, nikoli za zákon pro seniory a chudé rodiny.

Podle poslankyně Markéty Adamové (TOP 09) by přitom nárok na sociální byt mělo celkově 483 tisíc osob. Zákonu vytkla právě to, že je výhodný pro ty, kteří nepracují a žijí ze sociálních dávek. „Lidé bez práce budou přidělením sociálního bytu ještě více zafixováni do lokality, kde třeba dneska práci nemohou najít,“ míní.

„Tady se někdo pustil do sociálních experimentů, které můžou stát naši zemi miliardy korun,“ varoval František Laudát (TOP 09).

VIDEO: Co vytýká kritička Adamová zákonu o sociálním bydlení především? 

Marksová: Jde o obrovský kompromis

Výsledný návrh je však podle ministryně Marksové výsledkem „obrovského kompromisu“. „Mně se nezdá ideální, paní ministryni pro místní rozvoj se také nezdá ideální, zase z jiných důvodů než mně,“ připustila Marksová a poukázala i na výtky ze strany vládní kolegyně Karly Šlechtové (ANO).

Té se nelíbilo, že návrh nezavádí povinnost obcí se do systému poskytování sociálních bytů zapojit. Marksová se odkázala na požadavek Svazu měst a obcí a Sdružení místních samospráv.

„Protože moje zkušenost tady z Poslanecké sněmovny je, že co obce opravdu nechtějí, tak tady neprojde, tak jsme jim vyhověli. Takže ten vstup do systému je dobrovolný. Podle mého názoru, stejně jako podle názoru řady jiných lidí, by bylo mnohem lepší, kdyby byl povinný,“ vysvětlovala Marksová.

Ministry peskovali, že nemají o zákon zájem

Šlechtová je však momentálně v Číně. Její stanovisko přečetla poslankyně Radka Maxová (ANO). Nedočetla jej. V sále chyběl jakýkoli ministr z vládní koalice. „To je vrchol,“ prohodila Maxová a řečnický pultík opustila. Později však vzkaz od Šlechtové, která se zákonem o sociálním bydlení v řadě bodů nesouhlasí, poslankyně Maxová dočetla.

Ministryně Marksová, kritizovaná, že během části projednávání návrhu nebyla přítomna v sále vůbec, se vrátila na místo zpravodajů, zatímco se opoziční poslanci podivovali, že u projednávání zákona není více ministrů ze Sobotkovy vlády.

Šlechtová z Číny vzkázala, že mezi ní a Marksovou jde nadále o spor, který se týká „vymezení cílové skupiny“. „Široce pojatá cílová skupina, kterou prosazuje MPSV, s sebou nese riziko účelového chování osob, které by za normálních okolností zajistily bydlení na trhu,“ míní Šlechtová. Varovala i před návratem korupčního prostředí a černým trhem s byty.

Do návrhu MPSV si rýpl i poslanec Zdeněk Soukup (ANO). Podle něj je jeho současná podoba bezzubá a „nikdo z něj není nadšený“. Ve Sněmovně se přitom nepodařilo ani přes dvojí hlasování vyvolané ČSSD prosadit, aby se mohlo jednat a hlasovat i po 19. hodině. A tak zůstal zákon o sociálním bydlení neprojednaný.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 12. dubna 2017 10:56 )

....pro brusel jsme druhoradou skupinou a proto nam nacpou negramotne a necivilizovane opice z afriky....

joudajoudovy ( 12. dubna 2017 08:23 )

tady o romy vubec nejde... socani i topka se pripravuji na budoucnost. sobotka dostal rozkaz od adolfiny a topaci s vizi 2030 chteji pokracovat v rozdelane a babisem prerusene praci. co ceska media i politici zatajuji, o tom slovaci informuji: https://www.youtube.com/watch?v=9tgNjd8iQBA

matno ( 12. dubna 2017 01:28 )

Mýlíte se. Pokud cikáni nemají odpracována léta, tak důchod nedostanou, pouze sociální dávky. To platí hlavně pro mladší generaci, která měla na důchod pracovat už za nynějšího režimu a z různých důvodů neodpracovala potřebná léta. Staří cikáni, kteří si roky stihli odpracovat za minulého režimu (pracovat se muselo, jinak to byla příživa), tak mají důchod vypočítaný podle stejných pravidel, jako každý jiný.

matno ( 12. dubna 2017 01:18 )

Jsem ráda, že jste uvedla jeho jméno. Já jsem si nemohla vzpomenout.

ccir ( 12. dubna 2017 00:30 )

Správne! Presne tak ako je to v príspevku napísané, tak to aj bolo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa