Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stropnický pod palbou kritiky. Zbrojař dal ANO dar a dostal zakázku na vesty

Autor: simao, ČTK - 
10. dubna 2017
14:20

Šéf zbrojařské firmy, která uzavřela s ministerstvem obrany velkou zakázku na balistické vesty, poslal předtím dar 200 tisíc korun na účet hnutí ANO. Po ministru Martinovi Stropnickém (ANO) nyní žádají politici z řad koaličního partnera ČSSD i opozice vysvětlení. Ministr odmítá, že by mezi darem a udělením zakázky byla spojitost. Šéf ANO Andrej Babiš nicméně přikázal dar zbrojaři vrátit.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) musí vysvětlit nákup neprůstřelných vest pro vojáky, žádají předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Reagovali na informace, podle nichž dostalo ANO od vítězné firmy finanční dar. Podle Stropnického není mezi výběrovým řízením a darem žádná souvislost.

Babiš nařídil vrátit dar

„Ministr Stropnický musí vyvrátit veškerá podezření. Toto zavání praktikami, které tak hlasitě v médiích kritizoval,“ napsal v pondělí na Twitteru místopředseda ČSSD Hamáček. Podle Kalouska vypadá záležitost velmi vážně.

„Pan ministr Stropnický bude mít v Poslanecké sněmovně co vysvětlovat,“ uvedl předseda TOP 09. A první místopředseda Topky Marek Ženíšek dodal: „Ministerstvu se po 3,5 roku vládnutí nedaří nakoupit skoro nic a když už ano, je v tom ANO! Nechápu strategii oné firmy a laxní přístup ministra. Stín podezření z této zakázky po tomto zjištění jen tak nezmizí.“

„S radostí vám ve sněmovně vysvětlím, jaké to je, když firmu vybere nezávislá komise na základě nejnižší ceny,“ reagoval Stropnický.

Balistické vesty od české firmy Argun stály 255 milionů korun. Sobotní deník Právo uvedl, že začátkem loňského října, v době, kdy na ministerstvo vybíralo ze čtyř nabídek, poslal majitel firmy Argun Stanislav Petr na účet hnutí 200 tisíc korun.

„Nařídil jsem, aby hnutí okamžitě vrátilo dar panu Stanislavu Petrovi. A požádal jsem kolegy, aby příště lépe prověřovali naše dárce,“ reagoval v pondělí odpoledne šéf hnutí ANO Andrej Babiš taktéž na sociální síti. 

Stropnický: Scestná představa o zakázce

Společnost Argun dodá armádě 5 500 neprůstřelných vest, smlouva byla podepsána začátkem března. Dodávky se uskuteční do roku 2020, první ještě letos.

„Tato informace je pro mě nová. Nemohu ovlivnit, kdo a kdy se rozhodne poskytnout hnutí sponzorský dar. Představa, že by to ovlivnilo zakázku, je scestná. Rozhodovala nezávislá komise a vítězná společnost podala nejlepší nabídku,“ sdělil Právu Stropnický.

Pět a půl tisíce objednaných vest má posloužit Armádě ČR a Vojenské policii. Zajistit mají potřebu armády na několik let dopředu, uvedl armádní web. „Letos proběhnou vojenské a další potřebné zkoušky. Do konce listopadu armádě dodáme prvních 1 500 vest,“ uvedl po podpisu smlouvy majitel společnosti Stanislav Petr.

K podpisu smlouvy došlo 7. března. Ministerstvo tehdy podepsalo tři smlouvy na nákup techniky, výzbroje i munice celkem za 3,5 miliardy korun.

VIDEO: Podívejte se, jak ministr obrany Stropnický reagoval na útok USA v Sýrii

joudajoudovy ( 11. dubna 2017 06:58 )

prvoku zdenkku, kdyby si mel milion nicku, vzdy budes prozrazen nakonec i fucik byl udolan svym dr.horakem a kolaboranti byli po valce vlaceni po vaclavaku.

joudajoudovy ( 11. dubna 2017 06:55 )

prvoku musim te opravit, za babise se mame lepe vsichni, neb jako ministr financi penize vybira i vydava ucelove. nakonec by ani socani nemeli z ceho rozdavat, aby si pred volbami koupili sve volice. takze za zvysovani platu, duchodu i investice do skol, na vyzkum, bezpecnost, infrastrukturu, zvyseni koeficientu na pacienta pro zdravotni pojistovny atd., vcetne utazeni kohoutu k rozkradani statni kasy, bychom meli podekovat babisovi..... divim se, ze zijes ze stalych lzich, dezinformaci, demagogickych povidacek, ale vubec te nepali, kdyz existujes ze socialnich davek, ktere ti vyplaci babis. nakonec i tve IT technologie mas porizene z davek. nemas moralni problem? nemel by si penize radeji odmitat i vratit?

aIIahakbar ( 10. dubna 2017 19:09 )

Který ministr financí nejvíc zadlužil ČR Miroslav Kalousek 658 476 164 384 Kč!!!!!!!!! Bohuslav Sobotka 394 185 479 452 Kč Eduard Janota 204 209 589 041 Kč

aIIahakbar ( 10. dubna 2017 19:06 )

200tis.Kc? no tak se to vrati... zato kalousek ma mnoho duvodu k vysvetlovani a to: jako namestek na obrane https://www.youtube.com/watch?v=2ZK1HQuDZk4 jako ministr financi https://www.youtube.com/watch?v=pNF8T6IC-Pw retro kalousek http://www.fragmenty.cz/archiv/iy099717.html

moiaza ( 10. dubna 2017 19:00 )

Stačí si číst diskuzi a člověk se za břicho popadá nad hloupostí diskutujících. Modré straky plívají síru na Babiše a ČSSD. Vůbec netuší, že politici jsou naprosto všichni zkorumpování a žádný není lepší, nebo horší. Všichni jsou stejní komedianti a podvodníci. Do politiky "čistý" a slušný člověk nikdy nepůjde! A ta verbeš, co tam je, krade, podvádí a korumpuje jako o závod. Jen hlupáci nadávají na jednotlivce. Moudrý ví, že jsou všichni jedná rodina.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa