Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Za manželku političku? Musel jsem si zvykat, říká muž Adamové

Autor: mah - 
9. dubna 2017
19:45

Jaký je život v domácnosti s politikem, respektive političkou? Zajímají se partneři o práci svých protějšků? Vstupuje jim politika i do rodinného života? A jak si zvyknout na mediální vytíženost? Tyto a další otázky zodpověděl pro Novinky.cz Tomáš Pekara, počítačový odborník z Prahy a manžel poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové-Adamové.

Nejvíce si člověk musí zvykat na nedostatek času a mediální vytíženost. To jsou dvě věci, kterým se podle Tomáše Pekary ve vztahu s političkou nevyhnete.

Se svou ženou se poznali už před osmi lety na vysoké škole. Vztah ale začal až po několika letech. To se potkali na svatbě své známé, kterou Adamová jako radní Prahy 8 oddávala. Poznávat se tak začali už když byla politička. Tomáš ale říká, že věděl, do čeho jde.

„Musel jsem si zvyknout na dvě věci, že je mediálně exponovaná a že se občas musíme podřídit té práci, že je málo času,“ dodává k tomu Tomáš Pekara, který je původem ze Slovenska. S tím, co by se změnilo, kdyby jeho žena změnila povolání, si ale hlavu neláme.

I sama Markéta Pekarová-Adamová ví, že nejsou výjimečné dny, kdy se domů vrátí po desáté večer a nemá na nic čas. Cení si ale toho, že její manžel je chápavý a nic jí nevyčítá. Ani se kvůli tomu nehádají. Spíš jim to bývá líto. Naopak tvrdí, že když už jim čas na druhého zbyde, tak si ho umí hodně užít. Společně sportují, a když to jde, tak vyrazí za rodinou na Slovensko.

Zároveň si dovede představit, že by se politiky vzdala. Rodina je pro ni na prvním místě, momentálně to ale není třeba řešit.

Když přijde na to, zda se spolu se svým manželem radí, tak říká, že úplně ne. Prý mu jen obecně vypráví, co se za den stalo, ale jen málokdy jde o vtipné historky. V politických názorech se shodují. Pekara k tomu dodává, že v české vládě chybí pravice.

Do politiky se ale Tomáš Pekara sám netlačí. Ani po tom, co má šanci do ní nahlédnout zblízka u své ženy. V české politice podle něj už jeden Slovák je, což podle něj „stačí“. 

Markéta Pekarová-Adamová je místopředsedkyní TOP 09, o stranických plánech na kampaň ale zatím nechtěla nic říct:

SimonH ( 11. dubna 2017 01:18 )

Přeji Markétě i jejímu manželovi hodně štěstí v dalším životě. Je dobře, že dokážou politiku skloubit s osobním životem. Markéta předkládá ve sněmovně samé užitečné návrhy, to je budoucnost TOP 09. Jinak jsem se divil, když jeden prezidentský kandidát říkal, že se jeho manželka musela obětovat, když se rozhodl kandidovat. Myslel jsem si, že je sen každé ženy stát se první dámou, ale vidím, že to tak vždy není.

ondra.dos ( 10. dubna 2017 20:24 )

Tady tato prohlášení působí spíš dojmem toužebného přání než seriózní předpovědi. Já tedy rozhodně myslím, že i po příštích volbách bude TOP 09 ve Sněmovně relevantní silou proti případné levicové oligarchii.

ondra.dos ( 10. dubna 2017 20:22 )

Politika nepochybně bere člověku hodně času pro volno a osobní život. Jsem rád, že si paní Adamová našla muže s pochopením pro časovou vytíženost, protože vzhledem k mnoha předkládaným návrhům jí rozhodně není ve Sněmovně škoda.

aleksandra ( 10. dubna 2017 18:17 )

Politik je řemeslo jako každé jiné, navíc je to práce, která zabere poměrně hodně času. Myslím si, že Markéta dělá svoji práci dobře, čehož je důkazem například návrh na zavedení duálního vysílání v ČT (s dabingem nebo v originále s titulky). Markéta má taky štěstí, že má doma pochopení a oporu. Pravice skutečně ve vládě chybí a doufám, že TOP 09 bude po volbách tou silou.

hejhej ( 10. dubna 2017 16:46 )

TOP09 po volbách skončí v politickém propadlišti, Adamová bude mít více času na manžela.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa