Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Už nechceme být skládkou potravin, hřmí V4. Sobotka a Fico hrozí „megapeticí“

Autor: Zuzana Štíchová, ČTK - 
2. března 2017
16:20

Zajistit kvalitní potraviny napříč Evropskou unií chtějí lídři středoevropských zemí. Ve Varšavě o tom jednali premiéři a ministři zemědělství Česka, Polska, Slovenka a Maďarska, tuzemské barvy hájil šéf vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL). Právě Jurečka by prvních změn chtěl dosáhnout ještě letos, kdy končí mandát současné vlády. Z Evropské komise do Varšavy nikdo nedorazil.

Potravina ve stejném obalu, ale s jinou cenou i složením. Česko se potýká například s horší kvalitou srovnatelných německých výrobků, příkladem může být kečup a podíl rajčat v něm.

 

Sobotka před odletem do Polska opět zdůraznil, že není přijatelné, aby se lidem v jednom státě nabízelo zboží stejné značky ve stejném balení, ale v horší kvalitě než ve státě druhém. „Ze strany Evropské komise není dostatečná reakce. Česká republika se snaží toto téma otevírat. Jsem rád, že ministerstvo zemědělství zadalo studii, která se bude dotýkat kvality potravin prodávaných v Česku, Rakousku, na Slovensku a v Maďarsku,“ uvedl ministerský předseda.

 

Podívejte se na komentáře a atmosféru na jednání:

 

 

Zdražení kvůli vyšší kvalitě se Jurečka nebojí

 

„Snažíme se o změnu legislativy, věříme, že se nám to v letošním roce podaří. Mohlo to být dříve, to je pravda,“ přiznal také šéf zemědělství Jurečka. Zdražení potravin v návaznosti na zvýšení kvality se ale neobává.

 

„Předpokládám, že by to nemělo nastat. Víme, že u některých výrobků, které jsou objektivně kvalitnější, mají tu cenu třeba stejnou nebo i nižší. Může do toho zasahovat i rozdíl DPH. Nemyslím, že by to mělo vést ke zdražení,“ řekl na dotaz Blesk.cz.

 

Česko se připojí k "megapetici", pokud komise nic neudělá

 

Sobotka pak po jednání řekl, že první kroky musí Evropská komise podniknout ještě před prázdninami, jinak se Česko může připojit k petici, kterou hodlá ve stejném případě iniciovat slovenská vláda v čele s Robertem Ficem (SMER).

 

"Vzdálenost je třeba jen 15 kilometrů a ten stejný výrobek, stejný obal - na Slovensku jsme zjistili více konzervantů a méně masa, než ve stejném v Rakousku. Nejhorší byly slazené nápoje, sýry, maso," řekl na tiskové konferenci slovenský premiér. "Je to neakceptovatelné. Spotřebitel nechodí s lupou v ruce. Pokud Evropská komise dostatečně nezareaguje, potvrdí, že se zabývá nepodstatnými věcmi. V takovém případě nevylučujeme, že slovenská vláda bude iniciovat občanskou iniciativu, která by komisi donutila konat," dodal.

 

 

Podle českého premiéra je pravděpodobné, že by se Česko k "megapetici", kterou je možné zorganizovat napříč členskými zeměmi EU, připojilo. Potřebuje ale milion podpisů občanů. "Vůbec bych nevylučoval, že to může být nějaká společná iniciativa," poznamenal Sobotka.

 

"Chceme zabránit, aby to dvojí měřítko existovalo a abychom se stali skladištěm potravinářských odpadků," horoval za změnu také maďarský šéf vlády Viktor Orbán.

 

Nikdo z Evropské komise nedorazil

 

Minulý týden český premiér navrhoval, aby se varšavského summitu V4 o potravinách zúčastnil i zástupce Evropské komise. České zastoupení ale Blesk.cz sdělilo, že není jisté, zda někdo z vrcholného evropského orgánu do Varšavy dorazí. „Nemůžeme potvrdit účast nikoho z Evropské komise. Ale to téma bude na programu Rady ministrů zemědělství 6. března,“ napsala tisková mlučí Magdalena Frouzová. Ve Varšavě se nakonec nikdo z komise neobjevil.

 

„Komise toto téma velmi detailně sleduje, včetně komisařky Věry Jourové,“ dodala Frouzová. Jourová, která má na starosti ochranu spotřebitele, pak už dříve uvedla, že dvojí kvalita potravin stejné značky je zavádějící, neomluvitelná a nefér.

 

 

Maďarsko a Slovensko zase plánovaly, že se obrátí společně na Evropsku komisi s výzvou, ať zváží právní kroky, aby rozdíly v kvalitě odstranila.

 

 

Podívejte se na komentář premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) a europoslankyně Olgy Sehnalové (ČSSD) před odletem do Varšavy:

Video  Mimořádný summit V4: Sobotka s Jurečkou řeší horší potraviny v Česku než v Německu.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Schůzce předcházel test potravin na Slovensku a Maďarsku

 

O svolání mimořádné schůzky požádala Bratislava po vyhodnocení testů, podle kterých nadnárodní potravinářské firmy na Slovensko často dodávají méně kvalitní výrobky stejné značky než na pulty obchodů v sousedním Rakousku. Nejméně dvě firmy se vůči výsledkům testu a použité metodice ohradily.

 

Sobotka jako úřadující ministr průmyslu a obchodu se může v Polsku zároveň poučit, jak je to s tamními cenami volání a dat. Právě sem totiž Čechy za levnými tarify posílal teď už bývalý náměstek na MPO Lubomír Bokštefl.

 

Podívejte se na poslední díl pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére.

 

Video  Premiér Sobotka v Blesku: O Babišových dluhopisech, tulení ke komunistům a vyhazovu Mládka  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 4. března 2017 20:19 )

poblion:

zdunekk ( 2. března 2017 18:15 )

Lidský odpad, jako je zdenekk, ignotus, informatik, partyzanka.michel atd. netřeba brát jako člověka, ale pouze jako nemocnou lidskou shnilou hnídu, která se ukájí zde na diskusích tím, že provokuje. On totiž nic jiného neumí. Je to malej zakomplexovanej srab plnej záště a zloby, bezmocný kriplík na tabletu, kterého každý zbil a nenáviděl odmalička pro jeho křivý ksicht i charakter, každý s ním opovrhoval a opovrhuje i dnes a tak tu ubožák háže jedovaté sliny a myslí si, že někoho vytočí. Blbeček netuší, že je všem k smíchu a všichni jím opovrhují. Doma, v práci na Hl. nádraží, kde kouří ptáky za pivo a fet, nemá nikoho a proto je jeho jediný smysl života být idiot a to jediné mu jde

ceslo ( 2. března 2017 18:14 )

ráno kobliha + mléko, na oběd kuře, pak návštěva psychiatra - potom blbý kecy - večeře Kostelecké párky, vše s pečivem s Penamu.

ceslo ( 2. března 2017 18:10 )

ráno kobliha + mléko, na oběd kuře, pak návštěva psychiatra - potom blbý kecy - večeře Kostelecké párky, vše s pečivem s Penamu.

hony47 ( 2. března 2017 18:09 )

proč to lidi kupují?dokud budou kupovat,budou vyrábět.všude jsou peníze až na prvním místě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa