Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poklona Castrovi, netopýři muž i retrotresty: Co možná KSČM zkusí i ve vládě?

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    18. 2. 2017
    19:07

    Premiér Bohuslav Sobotka tento týden připustil možnost společné vlády s KSČM. Pokud by se komunisté skutečně do vlády dostali, bylo by to poprvé od sametové revoluce. Jejich program se přitom v posledních letech nemění, chtějí dostat Česko ze Severoatlantické aliance a posilovat státní podíl ve strategických ekonomických odvětvích. Čím se ale v poslední době proslavili nejvíce?

  • 1.Smutek a cesta na pohřeb Fidela Castra

    Loni 25. listopadu zemřel kubánský diktátor, dříve vůdce kubánské revoluce, Fidel Castro. Jeho lid ho zčásti miloval, protože jim dal na chvíli pocit svobody. Na druhou stranu ho mnozí proklínali jako brutálního diktátora, který nechal popravit stovky politických oponentů a podpořil invazi Sovětů do Československa. Zatímco sám žil v blahobytu (jeho majetek byl odhadován na 23 miliard korun), část jeho lidu trpěla chudobou. Ani smrt Castra od jeho zločinů neočistila, jak připomněla řada světových státníků. Snad jen předseda Evropské komise byl ke kubánskému diktátorovi až příliš mírný.

     

    Čeští komunisté to ale viděli z podstaty věci jinak. Nejkomunističtější byl zřejmě komentář hlavního ideologa a místopředsedy strany Josefa Skály. „Kuba se umí radovat tak, jako málokdo. Teď jí však do smíchu není. Vlhnou i tisíce chlapských očí,“ napsal Skála v komentáři k Castrově úmrtí. „Ty slzy nejsou na povel. Upřímnou soustrast, přátelé! Lítost svírá i naše srdce. Fidel dal lidem práva a svobody, které dřív škrtila prohibice v celé Americe. Kuba je bude bránit jako lev i teď. A my spolu s ní. ‚Elity‘ mamonu, tunelovaného z cizí práce, sejdou z mysli, jen co se vytratí z obrazovek. Před Fidelem smeknou až k zemi i příští staletí,“ dodal.

     

    Skála psal Castrovi i k jeho 90. narozeninám, které vůdce slavil několik měsíců před svou smrtí. V duchu svého přístupu se také zúčastnil pohřbu El Comandanteho.Ostudu, že by tam z naší strany a země nikdo nebyl, se mi podařilo odvrátit na poslední chvíli a jen díky značně komplikované dopravě přes Holandsko a dvě mezipřistání v USA. Kubánská strana to vysoce ocenil,“ reagoval na dotaz na webu Parlamentních listů.

    Ideolog KSČM Josef Skála poskytl rozhovor Blesk.cz Ideolog KSČM Josef Skála poskytl rozhovor Blesk.cz | Blesk/Martin Přibyl

  • 2.Trest za příživnictví

    Komunisté se také blýskli záměrem obnovit trest za příživnictví, který hrozil lidem za dob minulého režimu. Byl by určen pro ty, kteří se vyhýbají práci, ač by jim byla opakovaně nabízena, a žijí na úkor jiných. Komunisté zdůrazňují, že navzdory stejnému pojmenování nejde o navrácení trestného činu, jaký existoval za socialismu.

     

    Rozsah postihů navrhli předkladatelé poměrně široký, od obecně prospěšných prací přes propadnutí majetku, peněžitý trest, zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce, odnětí řidičského průkazu až po půlroční vězení. Podle ústavního právníka Jana Kudrny jde o „slušné retro“.

    Anketa
    Chtěli byste KSČM zpět ve vládě?
    počet hlasujících: 133
    Anketa
    Chtěli byste KSČM zpět ve vládě?
    Ne. Vrátili bychom se zpět před rok 1989.
    65 %
    Ano. KSČM už není to, co dříve.
    31 %
    Nevím...
    4 %
    počet hlasujících: 133
     

  • 3.Konec mezinárodních slov

    Batman, Spiderman, Facebook, second-hand... Tak na to zapomeňte. Komunisté chtějí zkrátka mluvit česky, protože mezinárodním slovům ne každý rozumí. „Pokud odhlédneme od slovenštiny, více než 30 % občanů ČR se nedomluví žádným cizím jazykem. Ve věkové skupině starších 50 let je téměř 20 % občanů, kteří vůbec nerozumí ani základním výrazům cizích jazyků,“ odůvodňují svou novinku poslanci KSČM.

     

    Kdo bude zvát své hosty do fast foodu nebo minimarketu, může podle návrhu dostat tučnou pokutu. 50 tisíc korun, a to i opakovaně. A navíc – kdo chce podnikat v oblasti obchodu a dalších služeb, musí se před úředníky prokázat, že umí správně česky. Podle předsedy školského výboru Poslanecké sněmovny Jiřího Zlatušky je zákon holým nesmyslem a komunisté jím na sebe chtějí jen upozornit.

    Žádný Spiderman, ale Pavoučí muž, chtějí komunističtí poslanci. Žádný Spiderman, ale Pavoučí muž, chtějí komunističtí poslanci. | ČTK, Matěj Smlsal

  • 4.Komunista vytasil „židoku*vy“

    Nechvalně se proslavil člen KSČM z Lounska. Tomáš Ploc po smrti svého stranického kolegy Miloslava Ransdorfa napsal: „Je mi líto, že musel umřít člen naší strany, který věděl příliš mnoho o praktikách ‚židoku*ev‘, které podporují genocidu Slovanů a vytvoření společnosti otrokářského systému, známého pod pojmem NWO, a nadvládu Židů z pokolení Rockefellerů a Rothschildů. Nyní má Miloslav Ransdorf již klid, ale my budeme pokračovat v jeho šlépějích. S úctou k jednomu z největších komunistů naší československé historie.“

     

    Za tento výrok si ho ale „podala“ dokonce i vlastní strana a Ploc musel na kobereček. „Říkal, že to vůbec nemyslel rasisticky nebo s podtextem, ale že to myslel jakoby na lidi, kteří vykořisťují další, že to nemyslel na Židy obecně,“ popsal pro Blesk.cz Plocovu výpověď jeho stranický nadřízený Stanislav Rybák. Ploc se na sociální síti poté hájil, že hanlivý výraz napsal v uvozovkách.

    Tento svůj příspěvek Ploc následně ze sociálních sítí odstranil. Tento svůj příspěvek Ploc následně ze sociálních sítí odstranil. | Facebook Tomáše Ploce

  • 5.Status nežádoucí, navíc provokace

    Ukrajinu rozzuřili komunističtí poslanci Zdeněk Ondráček a Stanislav Mackovík, když si udělali nepovolený výlet do oblasti kontrolované separatisty. Podle Kyjeva oba čeští občané na území Ukrajiny vstoupili nelegálně, čímž došlo k porušení ukrajinských zákonů. Navíc třídenní cesta plánovaná na tento týden nebyla nijak projednána s ukrajinskými úřady. Ondráček se přitom už dříve ocitl na seznamu nežádoucích osob na Ukrajině.

     

    Zdeněk Ondráček se do Sněmovny dostal i přesto, že před revolucí působil jako „esenbák“ a při Palachově týdnu tvrdě zasahoval proti demonstrantům. Navíc policejní zákrok obhajoval v televizi - studenti prý měli řetězy, boxery, kudly a jehlice na pletení, říká na dobových záběrech... To ale podle očitých svědků nebyla pravda.

  • 6.NATO je válečnický pakt

    Svou troškou do mlýna si pravidelně přisazuje také známá komunistická poslankyně Marta Semelová. „Rudá Marta“ opakovaně označila NATO za válečnický pakt, který šíří chaos a destabilizuje regiony v celém světě. Komunisté chtějí o vystoupení z NATO vyvolat v Česku referendum, prosazovali ho před podzimními krajskými volbami. Nechtějí ani možnost vyslání českých vojáků na hranice s Ruskem. NATO chce totiž posílit počty vojáků například v Pobaltí. Semelová má na kontě také kontroverzní výroky o okupaci nebo Miladě Horákové.

    Poslankyně Marta Semelová na pohřbu komunisty Štěpána. V poslední době na sebe upozornila kontroverzními výroky o okupaci a Miladě Horákové Poslankyně Marta Semelová na pohřbu komunisty Štěpána. V poslední době na sebe upozornila kontroverzními výroky o okupaci a Miladě Horákové | Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák

  • 7.Mecheche o Vánocích

    Odlehčenější stránku ukázali komunisté během vánočního večírku, který zachytila Česká televize. Video, na kterém Vojtěch Filip zpívá z plných plic song Kabátů a Marta Semelová tančí „jako za mlada“, následně bavilo internet. „Skutečně jsme netušili, že se kvůli hlouposti kolegy stane soukromý večírek předmětem zájmu médií. Nicméně je to důkaz toho, že se v PK KSČM umíme ve volném čase i dobře bavit, ne jen dobře pracovat a předkládat zákony pro občany,“ reagovala poslankyně Soňa Marková pro Blesk.cz, která si na akci také zatančila.

  • 8.Bohumínské usnesení

    Sociální demokracii zakazuje spoluprupráci s KSČM bohumínské usnesení, které strana přijala v roce 1995. Týká se obecně kooperace s extremistickými uskupeními. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ho ale už považuje za přežité, a to i vzhledem k tomu, že obě strany spolupracují často na regionální úrovni. V případné koalici sociálních demokratů s komunisty po příštích parlamentních volbách tak ministerský předseda nevidí žádný problém. „Bohumínské usnesení vězí v historii. Formálně se ani není potřeba k němu vracet. Bylo přijato v nějakém historickém kontextu v době, kdy byla na politické scéně úplně jiná situace,“ řekl doslova Hospodářským novinám.

     

    Konrétně je v usnesení napsáno: „Sjezd schvaluje platnost závěrů hradeckého sjezdu ČSSD o nepřípustnosti spolupráce sociální demokracie s extremistickými politickými stranami. Vylučuje politickou spolupráci se SPR-RSČ, SČK, MNS, KSČM, LB a SDL.“ Návrh na jeho zrušení už se v ČSSD objevil, v roce 2013 ale sjezd zrušení odmítl.

    Stranické špičky na začátku sjezdu ČSSD v roce 2013, který byl již 37. v pořadí Stranické špičky na začátku sjezdu ČSSD v roce 2013, který byl již 37. v pořadí | Foto Blesk - Ladislav Křivan, Martin Hurda

e.44 ( 19. února 2017 13:52 )

Těžko očekávat, že blb mnou napsané pochopí, ovšem přiznat se tu k tomu sám, to je unikum.

e.44 ( 19. února 2017 13:49 )

Tady někdo nepoznal citaci z článku Žeru ty, co sem ze sebe přijdou dělat chytrý a ani se neobtěžujou přečíst článek, takže ani nemaj páru o čem že to tu je.

sensadrak ( 18. února 2017 22:13 )

e.44 ( 18. února 2017 22:03 )

Mě se zase strašně líbí, jak Babišovi fanděj závistivý socky s nulovým vzděláním, bez základních ekonomickýh znalostí, bez podnikatelské a obchodní praxe, pro které jsou i pouhé základy podvojného účetnictví španělská vesnice, takže nadšeně hltají Babišovy lži, "velkoryse" přehlížejí jeho miliardové podvody a ukájejí se při pomyšlení, že těm inteligentnějším a snaživějším, co se dokázali propracovat k vlastní živnosti/firmě, někdo šlape po krku.

e.44 ( 18. února 2017 21:52 )

Ve věkové skupině starších 50 let je téměř 20 % občanů, kteří vůbec nerozumí ani základním výrazům cizích jazyků, .." Fajn, tak ty výrazy zakážeme aby jim v dalších generacích nerozuměl už nikdo a takhle pomalu ale jistě a plíživě se dopracujeme k izolaci země, jelikož to je to co chceme a vlastně ani nic jinýho neumíme. Tak to jste si vy prašiví komouši spletli. Nemáte šanci. Sobotka si to podělal. U inteligentních lidí už dávno, u blbců tím, jak útočí na Babiše. Soborka je v pérdeli a vy s ním, nikdo jinej s váma do holportu nepude.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa