Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko „oživí“ zákon související s trestem smrti. Kdo je ministr přes gilotiny?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
9. února 2017
07:57

Šibenice, gilotiny, okovy, zařízení pro elektrošoky. Nic z toho se do Česka ani z něj vozit nesmí. Coby zboží, které primárně slouží k mučení. Naopak elektrické paralyzéry dostaly zelenou, i když neziskovky v minulosti upozorňovaly, že i ty mohou být v některých zemích zneužity k nelidskému trýznění. Současné české zákony však pamatují na dovoz a vývoz „mučicích nástrojů“. Platný zákon však projde změnou, kterou si žádá nové nařízení EU. Bude ještě o něco přísnější.

Je to návrh zákona, který zaujme na první pohled. Ministerstvo průmyslu a obchodu v něm totiž řeší obchod se zbožím, „které by mohlo být použito pro výkon trestu smrti, mučení nebo jiné kruté, nelidské či ponižující zacházení nebo trestání“. Teď projde obměnou, aby byl v souladu s nejnovějšími regulemi EU.

Zákon na „mučicí nástroje“ už v Česku platí

V šedé zóně internetu si můžete pořídit leccos. Drogy, služby hackerů, zbraně, pomůcky pro vyznavače extrémních sexuálních praktik, ale i předměty a látky, které mohou posloužit k mučení a jinému nelidskému zacházení.

Na státní úrovni je však obchod s mučicími nástroji přísně hlídán. V České republice na základě zákona č. 38/2008 Sb. V něm je mimo jiné uvedeno, že o tom, co se z Česka a do Česka vyváží, rozhoduje Ministerstvo průmyslu a obchodu, které nyní vede Jan Mládek (ČSSD). A to na základě podmínek, které si kvůli fungování vnitřního trhu stanovila Rada EU.

Právě Rada EU však připravila zákon nový. A na konci roku 2016 prosadila zpřísnění podmínek pro obchodování s některým zbožím, které by k mučení použito být mohlo. Uplatňování pravidel a rozšiřování seznamu nebezpečných položek zajišťuje v europarlamentu mj. Koordinační skupina proti mučení.

Na nové, přísnější regule nyní reaguje i Česko. A tak Mládkův resort připravil nové znění zákona o „mučicích nástrojích“. Momentálně je ve fázi ukončení připomínkové řízení a pokud projde, měl by změnit některé pasáže v zákoně z roku 2008, který prosadila tehdejší Topolánkova vláda.

Co jsou „mučicí nástroje“

„Předmětný návrh novely pouze upravuje stávající zákon. Jde o implementaci Rady č. 2016/2134 z prosince 2016 do právního řádu ČR,“ potvrdila Blesk.cz Dita Havlíčková z tiskového oddělení Mládkova MPO.

Ve stanovení toho, co mezi mučicí nástroje patří, se přitom vychází z nařízení Rady o obchodování s některým zbožím, které by mohlo být použito pro trest smrti, mučení atd. To bylo upraveno již v prosinci 2011, kdy byla zpřísněna kontrola vývozu látek, které by mohly být použity při popravách smrtící injekcí.

„Nařízení stanovuje zboží, které nemá jiné využití než pro účely výkonu trestu smrti nebo mučení, např. elektrická křesla určená k popravě lidí, vzduchotěsné komory určené k popravě lidí pomocí aplikace smrtícího plynu, šibenice, gilotiny apod,“ vypočítává nyní Havlíčková.

To však není všechno, mezi potenciální „mučící nástroje“ spadají i další věci. Ty, u kterých jsou pochyby, mohou projít licenčním řízením. V případě schválení zboží pak vývozu nic nebrání. A tak z Česka v minulosti putovala do světa třeba kombinovaná či nožní pouta. 

Smí se vyvážet paralyzéry a anestetikum

Elektrická křesla, gilotiny či šibenice však přes Česko proudit nesmí. Existují však výjimky. „Vývoz a dovoz takovéhoto zboží je zakázán s výjimkou situace, pokud se prokáže, že se toto zboží v členském státě určení použije výhradně pro účely veřejného vystavení v muzeu z důvodu jeho historického významu,“ uvedla Havlíčková.

Do kategorie mučicích nástrojů přitom patří i další věci. „Spadá sem i zboží, které by mohlo být použito za účelem mučení. Např. okovy, spojené řetězy, přenosná zařízení pro aplikování elektrických šoků nebo zařízení, která aplikují nebo šíří paralyzující chemickou látku,“ pokračuje Havlíčková.

Zakázáno je i zboží, které by mohlo sloužit k výkonu trestu smrti, což zahrnuje různé látky, které jsou využívány pro legitimní terapeutické účely, avšak při injekční aplikaci ve vysoké dávce mohou být použity pro trest smrti. Zejména ve státech, které trest smrti nezrušily.

„Toto zboží může být dovezeno nebo vyvezeno jen se souhlasem příslušného členského státu EU,“ doplňuje Havlíčková. Česko však má udělené výjimky a licenční povolení. „Z České republiky jsou vyváženy elektrické paralyzéry a pepřové spreje a thiopental, tedy barbiturátové celkové anestetikum s rychlým nástupem a krátkým působením,“ dodala pro Blesk.cz Havlíčková. 

Amnesty International dříve varovalo před mučicími nástroji z Česka

Vývoz závadného zboží by tak měl být pod státním dohledem. V roce 2010 však zaznělo tvrdé obvinění neziskové organizace Amnesty International (AI), že Česko mučicí nástroje vyváží i nadále.

„Náš výzkum ukazuje, že české úřady opakovaně povolily vývoz okovů, chemických sprejů nebo zbraní vydávajících elektrošoky do států, kde takové prostředky bývají používány k mučení. Jedná se o státy jako Kamerun, Pákistán, Moldavsko nebo Mongolsko,“ tvrdila tehdy neziskovka.

České úřady to popřely. MPO tehdy uvedlo, že licence, které vydává, jsou hlídané zákonem a v souladu s nařízením Rady EU. Do povolení přitom promlouvá i ministerstvo zahraničí. V minulosti právě kvůli jeho stanovisku nebyly povoleny vývozy paralyzérů například do Ázerbájdžánu, Íránu, Egyptu či Toga.

V roce 2015 byly naopak povoleny vývozy paralyzérů a pepřových sprejů do zemí jako Bosna a Hercegovina, Nigérie a Libanon. Rok předtím zamířily i do Moldavska, Andorry či Švýcarska. V roce 2012 byl povolen vývoz kombinovaných pout např. do Botswany a Kazachstánu, v roce 2013 byl povolen vývoz nožních pout do Argentiny. Od té doby se žádné žádosti o vývozy pout neobjevily.

Absolutní zákaz mučení a týrání, který je zakotven v hlavních úmluvách OSN o lidských právech, se na úrovni EU odráží v Listině základních práv, která stanoví, že „nikdo nesmí být mučen ani podroben nelidskému či ponižujícímu zacházení anebo trestu“. Listina také zakazuje trest smrti.

panda82 ( 9. února 2017 10:32 )

jen ať to dlouho netrvá, to oživování,

kupredu-leva ( 9. února 2017 09:21 )

Mučení lze tolerovat jen v komunistických státech, protože jedině tam správně vědí, komu je třeba rozdrtit prsty či vydloubat oči. Čest práci!

psi_mama ( 9. února 2017 08:29 )

Včera jsem nechala zrušit diskusi pod člankem o tyrani psu v Polske množirně. Debil karel_klafunda se tam ukájel sadismem,tak ho nahlašujte prosim at má jakykoli nick.Děkuji

agfor ( 9. února 2017 05:59 )

Je to hezké, jak se stát stará o cizí země, ale vůbec mu nevadí, že na Mostecku jezdí nové autobusy, které se chovají jako pojízdné plynové komory.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa