Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka s vulgarismem šlápl vedle? „Klesl na úroveň Zemana,“ míní jazykovědec

Autor: zst - 
3. února 2017
18:30

„Babiš ojebal český stát,“ napsal v pátek dopoledne na sociální sítě premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který se vulgarismům během doby v čele vlády úspěšně vyhýbal. Podle bývalého ředitele Ústavu pro jazyk český Karla Olivy to nebyl šťastný krok, i když pochybuje, že si příspěvky píše Sobotka sám. Sobotka podle něj klesl na úroveň prezidenta Zemana, který se vulgarismy „proslavil“ v živém vysílání veřejnoprávního rozhlasu.

Pan premiér dnes na sociální síti použil vulgarismus, který nechci citovat. Mohl byste ho okomentovat z odborného hlediska?

Docela jsem se vyděsil. Z odborného hlediska pan předseda Sobotka má vybroušenou češtinu, formálně. Není to žádná jazyková invence, není to náš druhý Karel Čapek, ale na té formální rovině je to opravdu bezchybné. Jak hovoří i píše. Když jsem viděl ten tweet, velmi mě to překvapilo.

Souhlasíte tedy s názory, že to do jeho stylu vyjadřování nezapadá?

Ano. Ten styl je z hlediska kreativity sterilní, ale formálně bezchybný.

Takže mohl být do dneška pro lidi v tomto směru vzorem?

Přesně tak. A on najednou klesl na úroveň pana prezidenta. Bylo to velmi nešťastné, velmi.

Dá se říct z hlediska jazykovědného něco přímo o tom slově?

Je to slovo všeslovanské, máme ho nejen my. Je to slovo užívané třeba v ruštině.

Od Slováků ho v neformálních rozhovorech často slýcháme...

To je právě ale ten velký rozdíl. Když je někdo v hospodě a baví se tam s přáteli na takovéhle úrovni, tak... Já bych se třeba takhle nebavil ani se svými přáteli. Ale budiž. Jsou prostě různé češtiny. Jiná je ta, kterou používáme v hospodě, a jiná je ta čeština oficiální. Tohle nebyl rozhovor v hospodě.

Anketa
Mají podle vás vulgarismy v české politice místo?
počet hlasujících: 4545
Anketa
Mají podle vás vulgarismy v české politice místo?
Ne.
83 %
Ano.
17 %
počet hlasujících: 4545

Už jste se dotkl srovnání s prezidentem Zemanem. Když byste měl porovnat vulgarismy prezidenta Zemana, premiéra Sobotky a například čestného předsedy Karla Schwarzenberga, který jimi také často nešetří... Je některé tvrdší než jiné?

To jsou zkrátka slova z určité jazykové vrstvy a nedá se zcela povážit, co je horší a co je méně horší. Prostě to je všechno špatně a je to na jedné úrovni.

Bývalý ředitel Ústavu pro jazyk český je zklamán vulgarismem Bohuslava Sobotky (ČSSD). Klesl prý na úroveň Miloše Zemana. Bývalý ředitel Ústavu pro jazyk český je zklamán vulgarismem Bohuslava Sobotky (ČSSD). Klesl prý na úroveň Miloše Zemana. | ČTK

Jaké lidi může takovýhle slovník pozitivně oslovit směrem k volbám?

Mě to ovlivnilo, ale ne pozitivně. V pozitivním smyslu je to cílené na ty vrstvy, které spisovný jazyk ani pořádně neovládají a neví, že vůbec existuje. Osloví to všechny, ale mnohé negativně.

Jak se díváte na to, že přední čeští politici takhle mluví?

Jak bych to řekl... Pan premiér Sobotka byl až doteď opravdu tím pozitivním příkladem, takže jsem byl rád, že nějaký vzor byl. Byť je to skutečně taková formální, úřední čeština. Není to čeština, která má v sobě krásu, ale má správnost. Politici jsou také lidé a nemohou být inovátory jako spisovatelé, básníci, to je v pořádku. Ale vulgarismy by na veřejnosti používat neměli. Jsou vzorem chování.

Dá se říct, že Vás tím tedy premiér zklamal?

Z praktického pohledu si nejsem jist, že ty tweety píše on. Můžeme uvažovat, zda nemá najatého někoho, kdo to píše za něj. Pak by se to dalo zdůvodnit. Omluvit se to nedá. Každopádně pokud to tak je, ten člověk by měl okamžitě dostat výpověď.

Pokud to nebylo se souhlasem premiéra...

Ano, pokud to nebylo s jeho souhlasem. Bylo to zbytečné a do značné míry kontraproduktivní. Užívání takového jazyka i znevěrohodňuje ten obsah. Kdyby totéž řekl kultivovanější formou, bylo by to přijatelnější a člověk by tomu věřil.

Na druhou stranu by to byla opět jen ta jeho formální čeština. Nevzbudil by emoce...

To je pravda, ale chtěl-li by být jazykově kreativní, tak by měl volit jiné způsoby. Tohle ani invenční není.


Ke svému tweetu se v pátek vyjádřil i sám premiér: „Nebojte, nebudu teď pořád mluvit a nadávat jako A. Babiš :) Jenže náš politik-miliardář na nic a na nikoho ohledy nebere. Včera zatím nejvážnějším způsobem zpochybnil význam a roli parlamentu. Za demokracii se nedá bojovat v papučích. To bychom s populisty prohráli. Takže si občas nasadím boxerské rukavice :).“

joudajoudovy ( 4. února 2017 10:57 )

zdenekk, vsichni te zname a proto se nemusis skryvat za dalsimi nicky. ho-v-no, pr-de-l, sra-c-ka, to je tvoje znacka a vzdy te prozradi

joudajoudovy ( 4. února 2017 10:26 )

bez si "pracante a slusnaku", lisci ohone, skocit na ebonitovou tyc. vyse adrenalinu bude dostacujici tvemu IQ. jeste ti zbyva jizda na retizkovem kolotoci stareho kocky.

joudajoudovy ( 4. února 2017 09:41 )

sobotka dostava nalejvarnu od americkych spin doctors, kteri vedli obamovu prezidentskou kampan a jiste byli napomocni i emailovce clinton. bohuzel, prace marna. cesi maji svoji pamet a ztraci zajem o import nezdrave krme z fast foodu. na kolik tato sarada sobotku prijde? hop nebo trop! a to se socani chteji spojit s komousi a usednout v nove vlade, viz ct24 90.minut, ze dne 3.2.17. kdo je spin doctor - osoba jejíž úkolem je zajistit, aby událost byla veřejností vykládána z určitého žádaného úhlu pohledu. Ve skutečnosti jde o jakousi kombinaci krizového manažéra a mediálního manipulátora. koho chce sobotka jeste zmanipulovat, kdyz lid pozaduje vyjmuti kostlivcu ze skrini?

1pravda1 ( 3. února 2017 22:54 )

Aby bylo jasno, slovo o-je-bal, je jedno z nejsprostějších slov a Sobotka je tak natvrdlý, že si to ani neuvědomuje, já si myslím, že on, ani tak sprostá slova nezná a pokud mu to někdo poradil - tak Sobotka přiznal, že nemá vlastní rozum, pokud to napsal sám za sebe, čemuž nevěřím, tak se jen stylizuje do něčeho nedůvěryhodného a falešného. Jediné, co se na premiérovi dalo ještě ocenit, byla slušnost mluvy, o což se připravil. .................................................................................................. . Dále - dnes na čt24 po deváté večer byl host z metropolitní univerzity, který jasně řekl, že reorganizace policie byla účelová především k velkému posílení ministerstva vnitra a oslabení státních zástupců, je to krátké, a stojí to za to, Sklenák čuměl jako puk s vyvalenýma očima, že slyší tu skutečnou pravdu o celé reorganizaci a ne od politika.

lev1 ( 3. února 2017 21:55 )

Jazykovědec K.Oliva je poněkud přitroublý neboť každý přece ví Olivo, že když dva dělají totéž, není to totéž

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa