Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Mostecku opakují volby: O senátorské křeslo bojuje 9 kandidátů

Autor: ČTK, sou - 
27. ledna 2017
07:58

Mostecko čeká první den opakovaných senátních voleb. Volební místnosti budou v pátek otevřeny od dvou hodin odpoledne do desíti hodin večer, v sobotu od osmi hodin ráno do dvou odpoledne. O místo senátora se uchází devět lidí. Mandát obhajuje lékařka Alena Dernerová. O opakování voleb rozhodl na podzim Nejvyšší správní soud (NSS), který podzimní volby, v nichž Dernerová vyhrála, označil za neplatné.

Dernerová kandiduje v opakovaných volbách pod hlavičkou neparlamentní strany Spojení demokraté – Sdružení nezávislých. V podzimních volbách se ucházela o znovuzvolení za hnutí Severočeši.cz. Dlouhodobé spory uvnitř hnutí ale vedly v důsledku k opakování voleb.

O jejich opakování rozhodl NSS, který vyhověl třem stížnostem. Část Severočechů.cz nepovažovala Dernerovou za řádnou kandidátku hnutí. Mostecký magistrát podle soudu chyboval, když nereagoval na odvolání kandidatury Dernerové, o které těsně před volbami jménem hnutí požádala jeho místopředsedkyně a volební zmocněnkyně Hana Jeníčková. Mostecký magistrát ale tento krok nereflektoval a Dernerovou nevyškrtnul.

Výsledky by měly být známy do sobotního podvečera

O křeslo senátora se uchází dále olympionik Jiří Šlégr (ČSSD), lékař Jiří Biolek (STAN), ředitel základní školy Roman Ziegler (ANO), za TOP 09 jde do voleb stavbař Zbyněk Vodák. Za stranu Zdravého rozumu kandiduje aktivista za práva otců Jiří Fiala. Komunisté znovu vyslali do boje Josefa Néteka, ODS Libuši Hrdinovou a Řád národa Jiřího Siebera.

Výsledky prvního kola voleb by podle odhadů Českého statistického úřadu měly být známy do sobotní páté hodiny odpoledne. Pokud senátor nevzejde z prvního kola voleb, uskuteční se kolo druhé. To by se konalo v pátek 3. a v sobotu 4. února.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa