Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nový ministr, stejné trable: Babiš tepal Ludvíka za „komický návrh“

Autor: ČTK - 
14. prosince 2016
15:40

Návrh zákona o neziskových nemocnicích vláda ve středu projednávat nebude. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) řekl, že zákon z dnešního programu kabinetu stáhl, nadále ho ale považuje za prioritu. Předpis předložený ministerstvem zdravotnictví před zasedáním vlády kritizovali ministři za ANO. Chybí jim mimo jiné vysvětlení, podle čeho se vybíraly nemocnice a zařízení, které mají zákonu podléhat. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš doufá v to, že už Ludvík s předpisem znovu nepřijde, návrh považuje za komický.

Zákon zavádí novou právní formu neziskových nemocnic. Na tu by měly být od 1. ledna 2018 převedeny tři desítky lůžkových zařízení, která jsou dnes státními příspěvkovými organizacemi a jejichž zřizovatelem je ministerstvo zdravotnictví. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ráno při příchodu na jednání vlády řekl, že u materiálu je asi 80 rozporů. „Nejen s resorty ANO, ale i dalšími. Neumím si představit, že by ten materiál mohl projít, bude buď stažen, nebo přerušen,“ řekl novinářům.

O zákoně o neziskových nemocnicích se mluví několik let, současná vláda má tento závazek v koaliční smlouvě. Ministerstvo dostalo k návrhu asi 370 připomínek, některé z nich úřad nepřijal, a norma tak šla k dnešnímu projednání s rozpory. Ludvík na Twitteru potvrdil, že nakonec předpis z jednání stáhl. „Prodiskutujeme jej a opět předložíme co nejdříve. Je to nadále priorita,“ uvedl.

„Návrh dosáhl rekordu v rozporech,“ tvrdí Babiš

Babiš však doufá v to, že už Ludvík se zákonem znovu nepřijde. „Je to komický návrh, materiál dosáhl snad rekord v rozporech,“ řekl novinářům. Dodal, že vůbec nechápe nápad nemocnice vyčleňovat. Sama podstata myšlenky je podle něj nenormální. Neumí si představit kompromisní řešení, které by ANO podpořilo. „Potřebujeme konečně koncepci našeho zdravotnictví,“ řekl.

Ludvík novinářům řekl, že se Babiše pokusí přesvědčit o tom, že zákon je potřebný. Ilustroval to na příkladu pražské motolské nemocnice, kterou dosud vedl. Instituce s několikamiliardovým obratem a téměř 6 000 zaměstnanci se nyní musí řídit zákonem určeným spíš pro oblastní knihovny a divadla, řekl. Ludvík naznačil, že pokud neuspěje se zákonem, má v záloze jiné „okleštěnější“ řešení.

Nová právní forma by měla podle ministerstva umožnit řízení manažerským způsobem. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) však v provedení vidí problém. „Zákon neřeší, co se bude dít, když nemocnice nebude odpovědně fungovat a vytvářet ztrátu. Není tam žádná motivace, jak hospodařit. Prostě uděláte ztrátu, stát ji zaplatí a příští rok jedete stejně,“ řekl. Chybí mu i informace, podle jakých kritérií byly zařízení a nemocnice vybrány.

Podle ministerstva spravedlnosti není nutné zavádět novou právní formu neziskové nemocnice. Ministerstvo financí tvrdí, že převedení jen části nemocnic na neziskové je diskriminační a narušuje rovné postavení poskytovatelů a konkurenční prostředí. Ministerstvo financí nesouhlasí ani s povinností pojišťoven uzavřít s nemocnicemi smlouvy. Výhrady k zákonu měla i Legislativní rada vlády, která návrh doporučila neschválit.

111pavel111 ( 14. prosince 2016 17:18 )

Babiš může jít s fleku hrát Spejbla

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa