Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prostitutky se „zabydlely“ ve Sněmovně. Nehnou se tři roky, vláda se k nim nemá

Autor: Václav Lang - 
19. prosince 2016
08:20

Zákon, který má regulovat prostituci, je v dolní komoře nejstarší a s největší pravděpodobností bude dál ležet v šuplíku. Mezi sněmovními dokumenty odpočívá od ledna 2014. Tehdy se nad ním vášně diskutovalo, dnes o něm není slyšet. Stávající vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) o kontroverzní normu nestojí.

„Snažíme se jako hlavní město Praha definovat zákonem problematiku prostituce, vydefinovat podmínky, za kterých tato činnost může být provozována, a dále dát možnost jednotlivým obcím a městům tuto problematiku regulovat a kontrolovat,“ obhajoval v červnu 2014 Lukáš Manhart, pražský radní za TOP 09, před poslanci návrh, který měl legalizovat prostituci. Iniciativa totiž vzešla právě ze zastupitelstva hlavního města. 

Zákonodárci tehdy překvapivě poslali normu do druhého čtení. I přes to, že se o zákonu, který má přimět prostitutky a prostituty se registrovat a platit daně, dlouho zuřivě diskutovalo.

Manhart – a zřejmě nikdo další – však tehdy asi nepředpokládal, že návrh zůstane netknutý ležet v dolní komoře dalších několik let. A stane se z svým způsobem rekordmanem – dnes, téměř tři roky od předložení do Sněmovny v lednu 2014, je z něj nejstarší neprojednaný zákon v komoře.

Praha mlčí

Co na to Praha? Pod vedením primátorky Adriany Krnáčové se město není schopné k tématu jakýmkoli způsobem postavit. „Obecně je vhodné rozšířit sociální síť a pomoci těm, kteří se chtějí vrátit do společnosti. Řešení, jak zkultivovat centrum, vytlačit prostituci, narkomany a bezdomovce, ještě nabídneme, teď je nechci úplně představovat,“ vyjádřila se v září 2014 tehdejší kandidátka na primátorku Adriana Krnáčová.

Jenže řešení nenabídla ani teď, kdy už několik let navléká primátorský řetěz. Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman už půl roku tvrdí, že k tématu žádné informace nemá.

Krnáčovou za to kritizuje i zpravodajka návrhu Zuzka Bebarová Rujbrová (KSČM), předsedkyně sněmovního petičního výboru, kam pražská předloha doputovala.

„Praha návrh předložila ještě před pražskými volbami, čekali jsme, že nové složení zastupitelstva návrh vezme zpět, případně ho předělá, už tehdy zaznívaly z výboru návrhy na zamítnutí. Ale Praha hraje mrtvého brouka. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) zřejmě na tuto věc nemá názor nebo ho nechce říkat nahlas. Takže je stále ve hře, ale nikoho jako by nezajímá,“ uvedla letos v červnu pro komunistické Haló noviny.

Krnáčová pouze koncem roku 2014 požádala poslance, aby návrh vyškrtli z programu prosincové schůze, což zdůvodnila povolební obměnou zastupitelstva. Bylo jí vyhověno. Od té doby ticho po pěšině. Těžko se dá očekávat, že by se Sněmovna v nabitých posledních měsících svého volebního období k tomuto přelomovému návrhu vrátila, navíc má záporná stanoviska od vlády i garančního výboru. Problematika prostituce tak zůstane nadále neřešená.

kerloss ( 19. prosince 2016 12:13 )

Tak nevim, ale i spolecnice kdyz dostanou penize tak je vydaji zas v obchodech jen neodvedou 20% statu. dejme tomu ze kazda v prumeru vydela 60tis.mesice a zas tech 60tis. skonci v obchodech. Takze penize rozfofruji a jsou stale v obehu. Porad maji min nez ty politicky idiioti co tam sedi a nic nedelaji teda delaji, same problemy lidem. Oni aspon obstastnuji ostatni.

pavel215_klafunda ( 19. prosince 2016 11:04 )

Tvoje stará je tam taky?

snehulak ( 19. prosince 2016 09:26 )

Když jsem to otevíral, měl jsem zato, že to je článek o dámské části Sněmovny.

noacojezase ( 19. prosince 2016 09:14 )

Je to prostitutkách, co se zabydlely ve sněmovně, ale mají tam chybu, některé tam jsou už více než 25 let.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa