Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Dědek“ Fidel už Kubu kárat nebude, říká kníže. A vzpomíná na své vyhoštění

Autor: Zuzana Štíchová - 
27. listopadu 2016
05:00

Dvojsečná postava s velkým charismatem, které si udržel až do smrti. Tak charakterizoval Fidela Castra bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Pro Kubu by podle něj jeho smrt měla znamenat další uvolnění. Castro se ale může stát podobnou modlou jako jeho kolega revolucionář Che Guevara.

I když stál Fidel Castro už 8 let v pozadí a zemi vedl jeho bratr, pro většinu Kubánců byl stále vůdcem. Lidé totiž nezapomněli, že to byl on, kdo roku 1959 svrhl diktátora Batistu. 

Končí tím podstatná éra kubánských, ale také amerických dějin – celé americké pevniny. Nesmíme zapomenout, že Fidel Castro tím, že bojoval proti Američanům, proti jejich nadvládě, byl úspěšný revolucionář, v mládí byl romantická osoba, tak ho obdivovala celá Jižní a Střední Amerika. To musíme přiznat,“ poznamenal k jedné stránce života bývalého kubánského prezidenta exministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Čestný předseda pravicové TOP 09 je ale přesvědčen, že i po smrti Fidela Castra je třeba zdůraznit také to, kolik lidí kvůli němu přišlo o život a jak se choval k politickým oponentům. „Potom zřídil docela normálně komunistickou diktaturu,“ poznamenal Schwarzenberg a dodal: „Ten mýtus o něm bude dále existovat, tak jako existuje mýtus jeho přítele a spolubojovníka. Dodnes vidíte Che Guevaru na různých tričkách a odznáčcích. Ačkoliv střízlivý historik musí také zaznamenat, za smrt kolika lidí byl Che Guevara a také Fidel Castro zodpovědný. To nesmíme zapomenout, ty stinné stránky. Oba ale fascinují dodnes a bude to ještě nějaký čas trvat.“

Svrhl diktátora, aby se jím stal sám

Castrův život je tak trochu paradoxem. Šest let trvající kubánská revoluce, která vyvrcholila svržením diktátora Batisty a jeho útěkem ze země, měla vést k liberalizaci pod taktovkou komunismu. Místo toho přišel jen jiný druh diktatury s Castrem nejprve 17 let v roli premiéra, od roku 1976 pak v roli prezidenta. Zemi předal svému mladšímu bratrovi Raúlovi až v roce 2008.

Zachoval si své charisma. Všichni, kteří ho potkávali, byli do jisté míry touto osobností fascinováni. Určoval obraz Kuby po dlouhá desetiletí, až dodnes. Byl do jisté míry hrdina, i když komunismus ti lidé odmítali, tak tím bojem všechny fascinoval. Byl žijící legenda, druhý Che Guevara,“ vysvětlil Schwarzenberg, proč Kubánci, které režim nedonutil emigrovat, Castra milují.

„Možná se někdo s podobným kouzlem ještě někde objeví, ale časy se změnily. Dnešní svět je velmi odlišný od světa 50. let, kdy byl Fidel Castro na vzestupu,“ dodal.

Smrt Castra uvolní Kubě ruce

Názory na důsledky Castrovy smrti se zatím různí. Je docela možné, že se aktuální režim v rámci Fidelova odkazu semkne a změny nebudou téměř patrné. Podle Schwarzenberga ale dojde k dalšímu uvolňování vztahů s demokratickými zeměmi.

„Budou uvolněny ruce dnešnímu kubánskému režimu. Jisté opatrné kroky vstřícné vůči Spojeným státům a tak dále zřejmě udělají, neboť řekněme nemusí mít strach, že je dědek začne kárati. To by mohl býti výsledek. Přičemž si samozřejmě nedělám iluze, že Raúl Castro je člověk liberálního smýšlení. Ale jako voják větší realista,“ míní.

Fidel Castro s bratrem Raúlem v roce 1999 Fidel Castro s bratrem Raúlem v roce 1999 | Profimedia.cz

Kuba nedávno rozmrazila vztahy se Spojenými státy. Po více než 80 letech dokonce do Havany přicestoval americký prezident. Fidel Castro následně návštěvu Baracka Obamy tvrdě zkritizoval. Po 27 letech otevřela také v Havaně svou ambasádu Česká republika. Velvyslancem se stal Vladimír Eisenbruk.

Jak jsem poznal ‚fízla‘

Schwarzenberg se osobně s Castrem nesetkal, na Kubě je navíc od roku 2005 nežádoucí. Před 11 lety byl totiž ze země vyhoštěn kvůli účasti na setkání kubánských disidentů.

„Neměl jsem tu čest ho potkat, to měl Petr Pithart, jak známo, když jel ty dva české vězně dostávat domů (případ zadrženého Ivana Pilipa a Jana Bubeníka z roku 2001 – pozn. red.). Já jsem byl na Kubě a byl jsem vyhoštěn, protože jsem podporoval disidenty. Ten režim se příliš nelišil od toho, co jsem znal z domova,“ popsal své zkušenosti tehdejší senátor.

„Vrátil jsem se z cesty po venkově a ke mně do výtahu přistoupil člověk, který vůbec nevypadal jako Středoevropan, ale já jsem si hned říkal ‚bych se vsadil, že to je fízl‘. Vystoupil někde jinde, ale pět minut potom u mě zaklepal a byl to ten, který mě měl vyhostit. Ty fízlovské typy jsou stejné v Havaně jako v Praze, to mě překva

Fidel Castro s guerillou v pohoří Sierra Madre v roce 1958. Žena za ním je Celia Sánchez Manduley, považovaná za jeho přítelkyni a milenku. Fidel Castro s guerillou v pohoří Sierra Madre v roce 1958. Žena za ním je Celia Sánchez Manduley, považovaná za jeho přítelkyni a milenku. | Profimedia.cz
pilo,“ vzpomíná se smíchem Schwarzenberg.

panda82 ( 28. listopadu 2016 10:18 )

Dobrý, když dementní dědek káže o dědkovi, ten už aspoň nestrašil v politice na rozdíl od rakouského dědka, který tady chrochtá furt, za drahé peníze českých poplatníků.

prezny ( 27. listopadu 2016 21:13 )

To je majojovýlev , diktátor není klad blbko!! A "dědekk" si smí kníže dovolit, čtvrtstoletí je rozdíl

zednik ( 27. listopadu 2016 15:53 )

Jak zhodnotit historii Kuby ukáže až budoucnost. Ale už teď si nemyslím, že by Castro byl v mládí romantik. V 27 letech připravil první převrat(neúspěšný) a pak až po tom druhém, vítězném v r. 1959 ho Kubánci viděli vlasně na vlastní oči, do té doby o něm jen věděli.Takže organizaci a vizi měl dobrou a jasnou. A nevím, proč se začalo psát, že Kuba zavinila špatné vztahy s USA. Nikoliv, USA na Kubu uvalili embargo, po převratu ji jen vysávali.Peníze Castro od USA nechtěl, chtěl ekonomickou spolupráci. Tak jim to , co tam měli znárodnil - celkem logický postup .

majojo ( 27. listopadu 2016 13:10 )

Dědek to říká o dědkovi? Upřímně řečeno, občane Schwarzenbergu (kníže si buďte, kde vám to zákony uznají), dokázal toho v životě mnohem víc než vy. Z naprosté nuly se vyšvihl na diktátora. Vy byste po tom sice taky toužil, ale talent, ten tak trošku chybí.

11karel11 ( 27. listopadu 2016 13:00 )

Kubánci ho měli rádi, to bylo podstatné. Pár lenochů, co utekli do Ameriky, nic neznamená.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa