Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Sobotka chce větší plat pro zaměstnance Albertu. Promluví s velvyslancem

Autor: pet, ČTK - 
22. listopadu 2016
19:19

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se bude chtít kvůli mzdám v řetězci Ahold sejít s nizozemským velvyslancem. Odboráře, kteří chtějí letos přidat 1000 korun a v příštím roce sedmiprocentní zvýšení mezd, podpořil. V úterý to uvedl na tiskové konferenci. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly jsou mzdy na pozicích pokladních a skladníků v Aholdu druhé nejnižší, hůře je na tom jenom řetězec Hruška.

„Chci se sejít s holandským velvyslancem, chci ho požádat, aby se přimluvil u majitele společnosti,“ řekl Sobotka. Požadavek odborů označil za umírněný.

Podle odborů pobírají provozní zaměstnanci Aholdu 12 500 korun hrubého včetně příplatků. Tyto údaje však společnost, která zaměstnává v ČR zhruba 17 000 lidí, popírá. Její zástupci se chtějí sejít s premiérem a sdělit mu svůj pohled na kolektivní vyjednávání. Podle firmy mzda činí 15 500 korun včetně takzvané variabilní složky, kterou Ahold začal uplatňovat začátkem letošního roku. „Ještě v úterý jsme požádali pana premiéra o schůzku, na které mu rádi poskytneme plný obrázek o situaci včetně korektních čísel a plánů,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí Aholdu Jiří Mareček. Sobotka řekl, že se se zástupci firmy sejde.

Zaměstnancům společnosti letos od 1. března vzrostly mzdy o tři procenta, což podle předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Renáty Burianové představuje u typického zaměstnance růst o 250 korun měsíčně. Současné platy tak dosahují poloviny průměrné mzdy v Česku a jsou podle odborů o málo vyšší, než je současná minimální mzda 9 900 korun. Platy na obdobných pozicích v rámci jiných řetězců jsou údajně o zhruba třetinu vyšší.

Nejstarší supermarket v Čechách Nejstarší supermarket v Čechách | ČTK

Části zaměstnanců podle společnosti vzrostly mzdy i k začátku října. Mělo jít o loajální zaměstnance, kteří jsou ve společnosti více než pět let. Navýšení se dotklo téměř 2500 pracovníků na provozních pozicích a mzda se jim zvýšila o 4,4 procenta v průměru, uvedla již dříve firma.

Většina velkých obchodních řetězců v ČR v poslední době zlepšila hospodaření. Ahold v letošním prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 75 procent na sedm milionů eur (zhruba 189 milionů Kč).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bokasanjo ( 28. listopadu 2016 00:04 )

Otevřel jsem si holandskou webovou stránku společnosti Ahold Delhaize. Srovnání platů u nich doma s tou almužnou českých pokladních je opravdu výsměchem pro celou slavnou českou demokracii: dvacetiletý holandský pokladní má i na částečný úvazek 12 hodin týdně plat 107,04 Euro týdně - tedy za celý měsíc 463,84 Euro - tedy asi 12.520 Kč (8.92 Euro na hodinu)!!! U holandského Aholdu se taky platí podle věku! Čtyřicetiletý pokladní už má 169,32 Euro za dvanáctihodinový týdenní úvazek, za měsíc tedy asi 19.810 Kč!!! Vše prosím za ČÁSTEČNÝ úvazek 12 hodin! Za plný úvazek tedy minimálně 3 x více!!! Dvacetiletý hoch má za měsíc s asi 55 pracovními hodinami to samé co český pokladní za celý měsíc se 180 hodinami!!!! Ha ha ha, opravdu k nám přišel s revolucí ten "kapitalistický blahobyt"!!!

Bocian ( 26. listopadu 2016 18:13 )

Jenom totální ignorant nebo najivní osoba si může myslet, že Ahold v Česku prodělává. Stačí na to selský rozum. Kvalita zboží je v Aholdu v Česku nižší než v Holansku ale u nás je stejně drahé nebo až o 40 % dražší než v Holansku. Prodavaček v Holansku je za trojnásobný plat než u nás tolik, že o sebe zakopávají a nasmívají se na zákazníky. Narozdíl od našich hrubě podhodnocených a zamračených nevolnic pro všechno, které neví kam dříve vletět, kvůli poddimenzovanému množství prodavačů. Takže pokud je Ahold v zisku v Holansku musí být v Česku v zisku trojnásobném.

pohlavnenakazenajusa ( 23. listopadu 2016 14:29 )

Ahold není státní firma, takže nějaký velvyslanec jí nemůže určovat, jaké platy má dávat svým zaměstnancům. Takže se Srralbotka pěkně nažere za státní peníze, pokecají si, třeba se i vožerou a to bude celé.

anna1234 ( 23. listopadu 2016 11:09 )

 .. nechali nám sem nalézt cizí firmy a teď se jako!!! diví co že se to děje. Zaměstnavatel bude vždycky určovat platy, zvlášť když ví, že je míst nedostatek. Tak na co si to Sobotka hraje?

anna1234 ( 23. listopadu 2016 10:57 )

.. jenže to by Češi nemohli nakupovat nikde, protože nemyslím, že v jiných řetězcích zaměstnance kdo ví jak platí. Navíc kam má asi tak jít člověk nakoupit, když trh obchodní řetězce ovládly a české obchodníky vytlačily?? Ano, ještě by se mohlo chodit nakupovat předražené zboží k Ťangům, to je taky kapitola sama pro sebe. Všechno se nechalo na neviditelné ruce trhu a takhle jsme dopadli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa