Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sněmovna odkývala nová pravidla pro řidičáky. Co se změní?

Autor: bru/ČTK - 
9. listopadu 2016
17:37

Lidé možná budou moci podat žádost o řidičský průkaz na libovolném úřadu s rozšířenou působností, nejen v místě trvalého bydliště jako nyní. K žádosti by také nemuseli přikládat vytištěnou fotografii. Předpokládá to novela opozičního klubu TOP 09 a Starostů, kterou podpořila v dnešním úvodním kole Sněmovna.

Současná úprava je podle předkladatelů archaická. Navrhovaná změna by lidem umožnila zvolit si i místo vyzvednutí řidičského průkazu. Stát by měl využívat digitální fotografie, které má k dispozici.

Za podání žádosti na jiném úřadě než v místě trvalého bydliště by si lidé připlatili. Poplatek by podle předlohy činil 100 korun místo obvyklých 50 korun.

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) s principy novely souhlasil. Ministerstvo s ní podle něho zatím nepřišlo kvůli tomu, že informační systémy nejsou na změnu připraveny. Poslance proto žádal, aby v předloze vytvořili určitý časový prostor.

Návrh poslanců z klubu TOP 09 a Starostů nyní zamíří k posouzení do výboru pro veřejnou správu a do hospodářského výboru. Budou na to mít o něco delší lhůtu, než jsou obvyklé dva měsíce.

Děti napodobily nezodpovědné rodiče za volantem, podívejte se:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa