Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dohra kauzy Brady: Zeman nechce Hermana ve vládě. Probere to zřejmě se Sobotkou

Autor: ČTK - 
6. listopadu 2016
14:48

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) by měl odejít z vlády, řekl v neděli prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Parlamentní listy. Ministr podle něj poškodil zájmy státu. Zřejmě tak narážel na Hermanovo setkání s dalajlámou. Prezident nevylučuje, že o tomto svém názoru bude mluvit na plánovaném úterním setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). S předsedou vlády se sejde kvůli možné obměně ministrů sociální demokracie.

Zeman mimo jiné prohlásil, že Herman „poškodil zájmy svého státu a jednal proti usnesení své vlády, protože jeho touha být i nadále ministrem kultury bude silnější než cokoli jiného“. Prezident v rozhovoru obvinil ministra kultury ze lži. Podle prezidenta není pravdou, že Hermanovi na slovenské ambasádě řekl, že když se setká s dalajlámou, nedostane jeho strýc Jiří Brady státní vyznamenání.

Herman v minulosti uvedl, že Zeman jako podmínku udělení řádu stanovil zrušení schůzky s dalajlámou. Říct mu to měl na slovenské ambasádě 8. září před ministry Danem Ťokem (ANO) a Janem Mládkem (ČSSD) a slovenským velvyslancem Peterem Weissem. Nikdo z nich téma hovoru nepotvrdil s odůvodněním, že buď debatě nevěnoval pozornost, nebo v době, kdy ji sledoval, nic takového nezaznělo.

Herman: Příbuzenství nehrálo roli

Zeman také v rozhovoru uvedl, že prezidentská kancelář má dopis z 29. června tohoto roku, kde ministr kultury píše prezidentu republiky s žádostí o vyznamenání svého strýce, aniž by uvedl tuto příbuzenskou vazbu.

Osmaosmdesátiletý Brady prošel nacistickými koncentračními tábory a přednáší o holokaustu. Neudělení státního vyznamenání Bradymu vyvolalo kritiku části politické scény, veřejnosti i představitelů společenského a kulturního života. Někteří politici kvůli chování Hradu kolem vyznamenání Bradyho nepřišli 28. října na slavnostní večer na Pražském hradě. Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN) zorganizoval alternativní akci na Staroměstském náměstí.

Prezident také zpochybňoval informaci, že šéf hradního protokolu Jindřich Forejt na jeho popud volal Hermanovi a dotazoval se na jeho setkání s čínskou velvyslankyní. „Ale já vůbec nevím, že se pan Herman setkal s čínskou velvyslankyní, a pokud ano, je to jeho svaté právo a já nevidím důvod, proč bych se na obsah tohoto rozhovoru ptal,“ řekl Parlamentním listům Zeman.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) popřel tvrzení prezidenta Miloše Zemana, že by v žádosti o vyznamenání Jiřího Bradyho vzešla iniciativa z jeho strany. Příbuzenský vztah prý nehrál roli.

„Příbuzenský vztah vůbec v celé záležitosti nehrál roli, protože jsem se pouze připojil k iniciativě, která vzešla z Nového Města na Moravě a v Poslanecké sněmovně z klubu ČSSD od pana poslance Karla Černého. Dopis, kterým jsem se k návrhu připojil, vznikl na základě podnětu šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta, že by bylo vhodné, abych se ještě k té nominaci přihlásil,“ uvedl Herman.

ridic ( 16. listopadu 2016 08:49 )

kalina 107....pravda, pravda a nic nez pravda, ubozaci, co neumeji nic jineho nez urazet, ale je zajimave, ze zeman se asi trefi vzdycky, potrefena husa totiz vzdy nejvic kejha a to je na tech zoufalcich, co si zde vyblijou ty sve blbosti. Jsou to ubozaci, kterym kdyz dojdou argumenty, tak nastoupi urazky...viz krakonos500, socan68, Halik a dalsi podobni. Proc ma dostat vyznamenani jeden, ktery prezil koncentrak, kdyz jich byly stovky, ale ti druzi holt nemaji strejcka ministrem, tak se probudte

.krakonos5oo. ( 8. listopadu 2016 08:49 )

Odky může nějaký ochlasta kecat do složení vlády? V naší putyce 5. cenové skupiny máme lepší odborníky.

joudajoudovy ( 7. listopadu 2016 12:50 )

bez rozdilu zrizeni, kazdy flaternim ma tuhy korinek.

hejhej ( 7. listopadu 2016 11:48 )

Nejen Zeman, ale spousta lidí nechce Hermana - lháře ve vládě. Kdo nad tou krysou drží ochrannou ruku ?

krutasbimbo ( 6. listopadu 2016 21:17 )

Ukázka. Bujaré veselí v sále zavládlo poté, co postava zpěváka Hůlky v hustém dýmu přezvala státní vyznamenání a zpívala si u toho muzikálový hit Jsi můj pán.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa