Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zaorálek proti Hermanovi: Chce dokázat, že vláda kývla na stopku dalajlamovi

Zaorálek považuje Hermanovo setkání s dalajlamou za porušení slibu. Herman tvrdí, že nikomu nic neslíbil.
Zaorálek považuje Hermanovo setkání s dalajlamou za porušení slibu. Herman tvrdí, že nikomu nic neslíbil.  (Autor: Archiv)
Autor: bru/ČTK - 
1. listopadu 2016
17:01

Ústavní činitelé si v úterý na schůzce na Pražském hradě potvrdili, že jejich postup při vydání prohlášení o vztazích s Čínou byl správný. Novinářům to po schůzce řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Zároveň oznámil, že na středeční vládě bude chtít, aby byly zveřejněny stenozáznamy z vládního jednání, na kterém se podle něj ministři domluvili, že se oficiálně nesejdou s dalajlamou.

Zaorálek už v minulých dnech řekl, že toto ujednání ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) porušil. Herman popírá, že by něco takového slíbil.

O tématu vztahy s Čínou politici podle Zaorálka diskutovali pouze na okraj dnešního jednání, kterého se kromě něj účastnil na Pražském hradě také prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, šéfové Senátu a Sněmovny Milan Štěch a Jan Hamáček a ministr obrany Martin Stropnický.

Zeman, Sobotka, Štěch a Hamáček před dvěma týdny vydali společné prohlášení, ve kterém Čínu ujišťovali, že schůzky politiků s dalajlamou by se neměly považovat za výraz změny oficiální politiky Česka vůči Číně. Zároveň zopakovali, že Česká republika uznává jednotnou Čínu včetně Tibetu. Reagovali tak na schůzku Hermana a dalších politiků s dalajlamou. Jejich prohlášení vyvolalo vlnu kritiky. „Potvrdili jsme si, že ten postup byl správný a nevidíme v tom žádný problém,“ řekl Zaorálek.

Vytáhněte důkazy na světlo, požaduje Zaorálek

Zároveň novinářům řekl, že premiérovi oznámil, že na vládě bude chtít, aby se vrátili ke schůzi vlády, kde se asi před dvěma lety mluvilo o navázání vztahů s Čínou. „Požádal jsem premiéra, aby se pokud existuje záznam z toho, co se tehdy odehrálo, aby se to našlo, vytáhlo na světlo, abychom to viděli na vlastní oči,“ řekl. Ministři se na oné schůzi vlády podle něj dohodli, že se nebudou konat oficiální schůzky s dalajlamou. Herman popírá, že by taková dohoda vznikla.

Pátrání po záznamech pochválil i ministr Herman.

Zaorálek dnes před novináři poznamenal, že respektuje, že některé zemi vadí, když se někdo setká s oficiálním představitelem bývalé exilové vlády. „Jak kdyby se někdo setkával s Konradem Henleinem ze Sudetenlandu v minulosti za první republiky, když tu byla oficiální vláda. Asi by nám to Čechům taky vadilo. Vím velmi dobře, že 14. dalajlama je velmi úctyhodná figura, který se již stokrát odvolal na to, že nemá politické ambice a je pouhým mnichem. Nicméně čínská strana to vidí jinak,“ řekl ministr.

luder ( 1. listopadu 2016 19:16 )

No ty seš teda vejlupek Hermane! Herdek. Tak já tě taky osvobodím pravdou! Brady není tvůj strýc ty lháři !! Tak Brady je tvgůj strejda? Od kdy? Co je to za strýce? Jejich jediné pouto a pojítko je židovská víra… Co si myslet o Hermanovi???? Posuďte sami… Jak došlo ke vztahu synovec - strýc? Jiří Bradyse narodil do židovské rodiny Markéty a Karla Bradyových. Měl o tři roky mladší sestru Hanu (1931–1944). Mgr. Daniel Herman (*28. dubna 1963 České Budějovice) je český politik a laicizovaný katolický kněz,… Vysvětlí mě někdo, prosím, jak může být Brady strýcem Hermana? "Vážení" pražští kavárníci a pohunci americké ambasády, hned na začátku je v tom lež jako věž! Pro vás tak příznačná! Kdo tedy porodil Hermana. Jediná sestra p. Bradyho bohužel zemřela v koncentračním táboře, bylo jí třináct let… Pan Brady se narodil v r. 1928, jeho sestra 1931. Měl p. Brady ještě jednu sestru, která mohla rodit v r. 1963? Kdyby matka p. Bradyho poprvé rodila ve 20ti letech byl by rok jejího narození 1908. Další, v pořadí druhá sestra nebo bratr by se musel narodit kolem roku 1943 - 44. Kde v té době byli rodiče p. Bradyho, když první dvě děti byly v Terezíně? Snad by to vysvětlil nějaký genealog.

noacojezase ( 1. listopadu 2016 19:03 )

Koukám, že si sudeťáci zdatně osvojují moralizovat na zdejších diskuzích.

diella ( 1. listopadu 2016 18:12 )

Je vidět, že absolvování studia marxisticko-leninské filosofie Zaorálka poznamenalo doživotně. Možná, že by se socdem měla místo dalšího kopání svého hrobu víc zaobírat vzrůstajícími preferencemi Nebureše a Zaorálkovi naordinovat klid na lůžku.

3537 ( 1. listopadu 2016 17:59 )

https://www.yahoo.com/news/fbi-investigating-donald-trump-possible-183739001.html At the time, Trump also contradicted his earlier claim that he’d gotten to know Russian President Vladimir Putin “very well” when they were both interviewed for 60 minutes (albeit in different countries). Changing his tune, Trump asserted, “I don’t know who Putin is.” He also tweeted in July, “For the record, I have ZERO investments in Russia.”

jikar ( 1. listopadu 2016 17:49 )

A pokud má pravdu Herman, jako že ji opět má, tak ať odstoupí všichni socani funkcionáři.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa