Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Expremiérka Radičová: Korupce na nejvyšších místech? Stává se z toho „normál“

Autor: Zuzana Štíchová - 
23. října 2016
06:25

Někteří politici na těch nejvyšších pozicích jsou na Slovensku podle bývalé premiérky Ivety Radičové (59) zkorumpovaní, a navíc to začíná být normální. Podobný pocit má i z Česka. Řekla to v rozhovoru pro Blesk.cz.

Slovenská premiérka z let 2010 až 2012 byla hostem jubilejního 20. Fóra 2000. V roce 2009 navíc kandidovala na prezidentský post a byla blízko úspěchu. Až ve druhém kole prohrála s pozdější hlavou státu Ivanem Gašparovičem. Jako premiérka proslula například škrty v armádě, za jejího působení Slovensko rozprodalo všechny tanky. Blesk.cz poskytla exkluzivní rozhovor.

Kandidovala jste na prezidentku, dělala jste premiérku. Chystáte se takovou zkušenost zopakovat?

Myslím, že obvykle jedna zkušenost stačí. Platí, že člověk nevstoupí dvakrát do té stejné řeky. Neměla bych šanci zopakovat stejný příběh. Navíc společnost se velmi dynamicky mění a otevírá se tak prostor pro mladší generaci.

V Česku se blíží prezidentské volby. Vy z odstupu vidíte nějakou osobnost, která by dokázala konkurovat Miloši Zemanovi?

Není mojí úlohou navrhovat kandidáta v jiné zemi. Měla jsem možnost kandidovat na Slovensku, ale Česká republika má nespočet úžasných osobností. Mnohé se prezentovaly i v průběhu tohoto Fóra (Forum 2000 – pozn. red.). Více jich tu bohužel nebylo. Pokud ale budou mít chuť kandidovat, tak máte šanci mít dobrou volbu.

Řeknete nějaké konkrétní jméno?

Ne, to určitě ne. To by bylo nekorektní.

Byla by tam i nějaká žena?

Máte šarmantní a velmi schopné dámy. Určitě ano.

Vy tvoříte opozici Robertu Ficovi. Jak byste hodnotila jeho vládu? Ptám se i proto, že si v řadě věcí velmi rozumí s tou českou…

Je rozdíl, když si pragmaticky porozumí v jednom konkrétním tématu, mám na mysli migranty. Druhá věc je podstata politiky té dané země. Slovensko momentálně má velkou výhodu v zaměření, orientaci své ekonomiky, která je z více než 80 % proexportní, otevřená. Pokud se daří tedy okolním ekonomikám, zejména té německé, tak efekty jsou vidět i na domácí půdě. K lepšímu stavu napomáhá i lepší čerpání eurofondů. Co se týká té samotné politiky, myslím, že šíření atmosféry strachu a permanentní vytváření nepřítele ve společnosti dotváří velkou míru nespokojenosti i ‚blbé nálady‘, která ve společnosti převládá. Ta je ale změnitelná. Ale nejdřív musí nastat změna v rétorice státu.

Iveta Radičová s Václavem Havlem v roce 2012 Iveta Radičová s Václavem Havlem v roce 2012 | Blesk / Martin Přibyl

Je něco, co Slovensko trápí ještě více než ta ‚blbá nálada‘?

Co Slovensko skutečně nejvíc tíží, je zabarikádovaná vymahatelnost práva. Opravdu těžko se přihlíží na zakopávání, zametání velkých kauz pod koberec. Neřešení těchto kauz. Korupce na nejvyšších úrovních se bohužel stává součástí normálu…

Narážíte tím třeba na ministra vnitra?

Nejen to. To jsou ještě kauzy z první (2006–2010 – pozn. red.) a druhé Ficovy vlády (2012–2016 – pozn. red.), které dodnes nejsou vyřešené. Vzniká tak paradox. Když se vám stane kauza, čemuž se nedá zabránit, tak ten zásadní rozdíl je v tom, zda kauzu odhalíte, vyřešíte a potrestáte. Pokud se tak stane, tak v normální zemi to znamená, že respektujete rozhodnutí soudu, a to i o nevinně těch, kteří případně byli podezřelí. To neplatí na Slovensku. Na Slovensku platí zatloukat, zatloukat, zatloukat. Protože žádné ospravedlnění ze strany soudů už vám neočistí jméno. A tak volí vrcholná politická garnitura tu praxi zatloukání, zametání pod koberec, místo toho, aby změnila postoj. Dokud se to nenastane, tak před sebou budeme tlačit ten těžký balvan dodnes nezrušených Mečiarových amnestií, nevyřešeného únosu prezidentova syna (Michala Kováče mladšího – pozn. red.), vraždy Remiáše (policista a podnikatel zemřel po výbuchu svého auta – pozn. red.) a mnohých dalších, které se nabalují a projevují se absolutně sníženou důvěrou ve spravedlnost a právní stát. To vytváří mezi lidmi nejistotu.

V tomto směru možná stále ještě žijeme v jednom státě. Nemyslíte?

Mám tento pocit. Měli bychom velmi rozumně do budoucna volit svoji reprezentaci, protože s tímto batohem na zádech se budeme hrozně hrbit…

joudajoudovy ( 24. října 2016 10:06 )

slovenska dama krici a kaze s krizkem po funuse. kdyz se ji neptaji slovaci, tak se otazi ja: co jste proti korupci ucinila, kdyz jste v premierskem kresle sedela? zrejme nic a proc si nyni neprihrat polivcicku, ze? navic, i vy mate rudou bodku ve svem ovecku. otec karafiat v komunistickem mediu, vy - za komaru VS filozofie (prominentni obor), vas manzel - za komaru VS filozofie (prominentni obor), scenarista, humorista, moderator, redaktor v TV a rozhlase. a kdyby nebylo sametu, na jake zidli by jste dnes sedela? nadhera nadherna, tyto byvale komouske kadrove rezervy nam budou prednaset o demokracii a korupci? jiz ulitbou k jakemukoliv rezimu se dotycna osoba stava korupcnikem a podporuje nedomokraticky system. hlavne, ze lidu predvadeny profil je cistota sama. hej, pani upratovacko! pristavte mi vedro s handrou, budem zvracat.....

rudyptak48 ( 23. října 2016 20:09 )

O tom. že na Slovensku a u nás je politická korupce, to ví snad i malé dítě. Politici, kteří tu korupci provozují, to přiznají až tehdy, když už nemají moc z té korupce profitovat.

ivoadler ( 23. října 2016 11:34 )

S takovýma kejdama by měla nosit delší sukni (viz fotka s Havlem).

sores ( 23. října 2016 11:16 )

 Ano korupce bují o 106!!! Každý baží po prachách bez práce!! Jen ti co mají už nakradené mega a více se to tolik už netýká! Bohužel každý je úplatný, ono když budete vydělávat 15-20tis.což je almužna tak se upíšete třeba ďáblu za prachy.Ne každý to přizná. A když si úplatek nevezmete vy, vezme ho za vás jiný. Politici berou úplatky, doktoři také, soudci jakbysmet no prostě jen ti chudí ne, těm nikdo nic totiž nenabídne.Pokud bude bída, budou úplatky.

freecooIin_zika ( 23. října 2016 08:44 )

Sama byla korupčnicí, ale protože ji už nikdo nechce, tak si hraje na chytrou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa