Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Mladí prchají z Ukrajiny. Nezodpovědnost! tvrdil na Foru 2000 bývalý eurokomisař

Autor: Zuzana Štíchová - 
17. října 2016
18:44

Ukrajina nebude v demokratických reformách úspěšná, pokud se do dění aktivně nezapojí mladí lidé. A to nejen do revoluce, ale také do státních institucí. Pokud to neudělají, pokus o demokracii v zemi selže. To je názor bývalého českého eurokomisaře Štefana Füleho, který byl do roku 2014 zodpovědný za rozšiřování Evropské unie.

„První bitvou Ukrajiny je vzít zodpovědnost za budoucnost země do svých rukou. Druhou je pak boj proti korupci,“ řekl Füle na konferenci Forum 2000 a naznačil tak, že bez vlastní snahy budou snahy Evropy o stabilizaci a reformu země neúspěšné.

„Potkal jsem minulý týden v Bruselu mladou Ukrajinku a chtěl jsem slyšet její příběh. Ona mi řekla, že už ale 10 let na Ukrajině nežije, studovala v Německu a hodlá tam zůstat. Ptal jsem se jí na zodpovědnost za její zemi, zda by jí teď v těžké době neměla nabídnout vše, co se naučila. A ona se na mě podívala a řekla, že takhle o tom vlastně nepřemýšlela,“ popsal bývalý komisař skrytý problém, kterému Ukrajina prý čelí.

Spojení moci a byznysu

Ukrajinská bojovnice proti korupci Oleksandra Drik vidí největší aktuální problém své země v tom, že se nepodařilo oddělit moc od podnikání a byznysu. „Korupce je zakořeněna v jádru ukrajinského systému. Snažili jsme se reformovat úřad nejvyššího státního zástupce, nepovedlo se to. Policii, nepovedlo se to,“ poznamenala k tomu, jak reforma na Ukrajině probíhá. Přesto se podařilo alespoň z větší části zbavit se korupce v nejvyšších patrech politiky.

Drik, která je šéfkou civilního lustračního výboru, se se svými kolegy snaží zprovoznit systém, jenž má odhalit lži politiků o jejich majetku. „Za posledních 6 měsíců jsme měli 12 útoků na naši e-deklaraci. Ze strany zákonů, soudů… 300 lidí v parlamentu nechce, aby vůbec začala fungovat. Útoky ale nebyly úspěšné, měla by začít platit koncem října,“ prohlásila Drik.

Štefan Füle na debatě v rámci Fora 2000. Ukrajina je podle něj reformovatelná. Štefan Füle na debatě v rámci Fora 2000. Ukrajina je podle něj reformovatelná. | Blesk / Zuzana Štíchová

Podle Füleho může být Ukrajina reformována. „Za poslední dva roky adoptovala spoustu legislativy, kterou nedokázala implementovat za posledních 15 let. Potřebujeme ale vytvořit podmínky pro mladou generaci, aby pracovala pro Ukrajinu, ve státních institucích. Nečekejte, že to za nás dokáže Bůh, musíme pracovat. Transformace z totality do demokracie bez mladé generace nebude úspěšná,“ míní diplomat a bývalý ministr pro evropské záležitosti ve vládě Jana Fischera.

marais ( 18. října 2016 15:14 )

Tehle pán je jeden z nejhloupějších politiků v EU! díky jeho snaze přilákat UA do EU, zavařil celé Evropě! 

salto ( 18. října 2016 09:05 )

Na jednu stranu jsou pracovití, na druhou jak je možné, že obilnice Evropy, zásobárna nerostných surovin je takhle v řiti? Dokážou se pouze vymezovat proti Rusku, ale kolaborace s Hitlerem a jeho myšlenkami jim nevadí. Celý západní kapitál se jenom chvěje slastným očekáváním, až tam budou moci vtrhnout. Potom jim bude setsakra ouvej, ale už bude pozdě, asi tak jako u nás se zbožňovaným VH, kterému drtivá většina těch co jej oslavovali nemohou přijít na jméno

joudajoudovy ( 18. října 2016 07:54 )

a ze se europoslanec nepozastavuje nad mladymi prchajicimi z blizkeho a stredniho vychodu, vcetne afriky? proc uz davno nekonal misto kecani a nyni je jasne, ze zapadni evropa je pase. oni mohou a ukrajinci nesmi? neni to divne pani polackova?

hanka666 ( 18. října 2016 01:55 )

Kecy, kecy kecy. Lidé a především mladí utíkají z Ukrajiny dávno, nečekali na Majdan. Odhaduje se, že od roku 1991 uteklo cca 11 milionů obyvatel. Na Ukrajině není budoucnost, není tam práce, všichni jsou zkorumpovaní, bez úplatku nejde nic, je tam chaos, bezvládí. Kdo uteče, vyhraje.

Deneček ( 17. října 2016 23:36 )

Mladí utíkají před kyjevskými fašisty a ušáky dosazenou vládou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa