Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

ČSSD s Červíčkem obešli v Hradci babišovce. „Podraz,“ čertí se Dostálová z ANO

Autor: simao, ČTK - 
12. října 2016
15:55

Mluví o podrazu a je hodně naštvaná. Hejtmankou v Hradci Králové chtěla být lídryně ANO a ministerská náměstkyně Klára Dostálová. Jenže tohle místo si podrží ČSSD, novým hejtmanem se má stát Jiří Štěpán. Dal dohromady koalici hned pěti uskupení, patří mezi ně i ODS s lídrem Martinem Červíčkem či TOP 09, jejíž jedničkou ve volbách byl exministr zdravotnictví Leoš Heger.

Babišovu hnutí ANO v Královéhradeckém kraji plány těžce nevyšly. A po volebním triumfu přišlo kruté vystřízlivění. S lídryní Klárou Dostálovou, energickou náměstkyní Karly Šlechtové z ministerstva pro místní rozvoj, sice získalo v krajských volbách 25,18 % hlasů voličů a druhá ČSSD zaostala takřka o půlku s 13,08 %, jenže koalice se „upekla“ bez babišovců.

Od středy je realitou i na papíře. Pět stran v Hradci Králové podepsalo dohodu o krajské koalici – ČSSD, ODS, TOP 09 a dále dvě koalice, v nichž je mj. KDU-ČSL. První koalicí jsou však Starostové a Východočeši, které vedla ve volbách poslankyně za ANO Martina Berdychová, místopředsedkyně Východočechů.

Bělobrádek: Někteří tančili na stolech, jiní jednali

A pak je tu pátý do party – Koalice pro Královéhradecký kraj, jejíž volební jedničkou byl krajský lídr lidovců Vladimír Derner a dvojkou sám předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. On sám v rozhovoru pro Blesk.cz popřel, že by šlo v případě domlouvání koalic o zradu na voliče či něco nesportovního.

„Není to podle mě ani zrada na voličích, ani nic nesportovního, je to věc, jestli umíte diskutovat, jestli umíte vyjednávat. Ono jestliže někteří kandidáti a jejich volební štáby tančili na stolech radostí a mezitím druzí vyjednávali, tak si každý musí rozmyslet, co je pro něj podstatnější,“ uvedl Bělobrádek, který pochází z Náchoda, kde také v krajských volbách odvolil.

Široká koalice dala dohromady 24 mandátů z 45. ANO zbylo 13 mandátů a role krajské opozice. Hejtmanem se má stát lídr ČSSD Jiří Štěpán, který tvrdí: „Zahajujeme další novou etapu politiky v Královéhradeckém kraji založenou na slušnosti a férovosti a na základě komunikace, nikoliv na základě nějakého diktátu či příkazů.“

Dosud přitom kraj vedla koalice ČSSD a KSČM, která měla 23 mandátů. I komunisté však byli nyní při skládání koalice opomenuti. Skončili pátí, získali 9,39 % a čtyři mandáty. 

„Tato koalice je vedena velmi slušným dialogem. Nezaznamenali jsme nikde žádné třecí plochy, které by bránily spolupráci a diskusi,“ uvedl Jiří Štěpán. Jeho prvním náměstkem bude zástupce ODS, druhým náměstkem zástupce Koalice pro Královéhradecký kraj, třetího náměstka budou mít Starostové a Východočeši a čtvrtého TOP 09.

Červíček (ODS): ČSSD slíbilo nové důvěryhodné lidi

Konkrétní jména náměstků a radních zástupci stran neoznámili. „Konkrétní personálie teď nejsou na pořadu dne,“ řekl k obsazování míst v radě stranou ODS její lídr, policejní exprezident Martin Červíček. ODS měla podle něj pro vstup do případné koalice s ČSSD podmínku, že bude spolupracovat s „novou důvěryhodnou ČSSD“.

Dosavadním hejtmanem byl Lubomír Franc (ČSSD). Na krajském úřadě pod jeho vedením, ale i u něj doma zasahovali detektivové z nově vzniklé Národní centrály proti organizovanému zločinu kvůli kauze miliardového tendru na dostavbu a rekonstrukci nemocnice v Náchodě. 

Podle Červíčka však byla podmínka nové ČSSD splněna tím, že do vedení kraje vysílají sociální demokraté nové lidi. Štěpán na to reagoval prohlášením, že není pravděpodobné, že by v radě nadále pracoval současný radní pro investice Josef Dvořák (ČSSD).

ODS také podle Červíčka chtěla rovnocenné postavení, což bylo naplněno navrženým složením rady. Krajský předseda TOP 09 Aleš Cabicar uvedl, že dohoda splňuje představy TOP 09 o vytvoření koalice s demokratickými a proevropsky orientovanými stranami.

„Pestrobarevnost koalice by měla být zárukou věcného a pragmatického řízení kraje bez emocí,“ uvedl Cabicar, který podepisoval koaliční smlouvu na místo exministra Leoše Hegera, který byl volebním lídrem.

Náměstkyně od Šlechtové se čertí: Je to podraz

Předběžná dohoda o koalici pěti stran vznikla už v sobotu zhruba pět hodin po uzavření volebních místností a hradecký kraj byl prvním, kde bylo vítězné ANO odsunuto do opozice. Lídryně ANO Klára Dostálová to nesla těžce. Kraj podle ní pod tímto vedením rozvoj a stabilita nečeká. Dohodu o pětikoalici považuje za podraz na lidi, kteří k volbám přišli a chtěli změnu ve vedení kraje.

„Nechceme a nebudeme se účastnit hry o rozdělení moci, která nerespektuje vůli voličů po změně ve vedení kraje. Odcházíme do opozice se vztyčenou hlavou a odhodláním,“ uvedla náměstkyně ministryně Karly Šlechtové. ANO podle ní vyvinulo maximální úsilí ke vzniku silné koalice, bylo ochotno se vzdát i hejtmana. Společnou řeč s vhodným partnerem nenašlo. 

Královéhradecké ANO však také tvrdí, že dohoda o vzniku nové koalice byla předjednána před volbami. To nová koalice odmítá. „Je to přesně to, co jsem dělat nechtěla a dělat nebudu. Politikařit, intrikovat a nerespektovat voliče,“ dodala Dostálová, kterou však nyní patrně čeká rozhodování, zda bude krajskou zastupitelkou, nebo náměstkyní ministryně.

Poslankyně Berdychová: Nezradila jsem

Rozhodování však čeká patrně i jednoho ze členů nové hradecké pětikoalice, poslankyni Martinu Berdychovou. Ta je sice členkou hnutí Východočeši, do Sněmovny se však v roce 2013 dostala právě na kandidátce ANO.

A stala se věc, na kterou se upozorňovalo i v předvolební debatě Blesk.cz – zatímco Berdychová je v kraji na jedné straně barikády, ANO nyní na druhé. Svou pozici ve Sněmovně by Berdychová chtěla řešit na setkání s Andrejem Babišem.

„Chtěla bych se domluvit s vedením poslaneckého klubu i s předsedou politického hnutí ANO, jak moji pozici dále vidí a jak budeme postupovat,“ upozornila dnes Berdychová. Nevyloučila, že z klubu ANO ve Sněmovně odejde. „Sedím v klubu ANO a hájím tam barvy ANO. Na tom nic neměním. Já to jako zradu necítím,“ hájí se Berdychová, která však přiznává, že dostává e-maily a jiné podněty s výčitkou zrady.

VIDEO: Podívejte se na část předvolební debaty z Hradce Králové. Co říkala Dostálová, jak reagovali Štěpán a Červíček?

Video  Razie na krajském úřadě v Hradci: „Šok,“ zaznělo od lídrů.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

VIDEO: 30 sekund pro lídry Královéhradeckého kraje. Co slibovali před volbami?

Video  30 sekund pro lídry z Královéhradeckého kraje  - Blesk TV
Video se připravuje ...

babamotorkarka ( 14. října 2016 23:38 )

2. část (viz níže Červíček) : Cesta Červíčka s Černochovou rychle pokračovala. Post ředitele pražské policie, pozice prezidenta, jíž nakonec nedostal, Langer s Černochovou+Červíčkem se museli spokojit s pozicí náměstka. Naše zkorump.média o vztazích Červíčka+Černochové tradičně mlčela, oni účelově též, ačkoli se Černochová v parlamentu i v médiích rvala za Červíčka. Jen Blesk se odvážil zeptat se Černochové, proč tuto info zatajili. Její odpověď byla arogantní,hloupá. Takový je příběh náchodského skokana Červíčka. Langer se směje, já ale ne! Teď máme již polic.prezidenty 2 a Červíček je navíc brigádní generál. Jak to ten kluk z Náchoda dokázal ? Navíc byl "kvalitní" fotbal.rozhodčí (pod svým pravým jménem Martin Poláček). Proč se nechal přejmenovat na Červíčka ? Kariéra je krásná a jen pro vyvolené. To Martin Červíček určitě byl. Škoda jen, že jeho "policejní" zkušenosti z přímého výkonu služby jsou malé,mnoho policistů na obvod. a míst.odděleních mají větší praxi, než brigád.generál! A takový člověk se bije do prsou a tvrdí, že postavil Policii ČR na nohy a pod jeho vedením začala konečně pracovat. Je to opět jen fraška podobná tisícům frašek, které s námi mocní, jejichž moc je závislá na našich daních, hrají. Použiji citát z nějakého filmu, který to vše zhodnotí: "Je to hnus, velebnosti." Novinky.cz, Fr.Kšír, Švihov

babamotorkarka ( 14. října 2016 23:35 )

1.část : Červíček,opisovač diplomek, obdoba rychlostudenta Chovance.Kariéra Červíčka: Když se před pár lety poslankyně Jana Černochová rozhodla povýšit náchodského poskoka z Cizinecké Policie Červíčka (již několik let svého spolunocležníka) do výšin policejních ředitelů a domluvila se na tom s Langrem, vyhlédli si post ředitele Dopravní policie ČR - v té době zastávaný totálním nechytrákem Bambasem. Vypsalo se výběrové řízení, které mělo tak tvrdá kriteria, že se na něj přihlásilo jenom pár policistů a ti všichni to nakonec vzdali ze dvou důvodů. Jednak bylo Langrem proklamováno, že pět základních požadavků je zcela zásadních a nelze z nich slevit (ty nikdo nesplňoval) a jednak bylo mezi policisty známo, že Červíček žije již několik let s poslankyní angažovanou v policejní problematice za ODS Černochovou. Tudíž bylo rozhodnuto, zůstal pouze Červíček, který z pěti podmínek nesplňoval hned tři. Protože byl ale už sám, Langer prohlásil, že se nedá nic dělat - a dvě mu rovnou odpustil. Neměl a) vysokou školu a b) neuměl (v té době) anglicky. Třetí podmínka vycházela ze zákona a tam si "experti z ODS" v čele s lumpem Langrem poradili jinak. Do pozice ředitele policejní složky totiž může být povýšen pouze policista, který do té doby zastával pozici, která je maximálně o dva stupně služebního zařazení níže než pozice obsazovaná. Červíček byl níže o pozic dokonce 5 (nezaručuji absolutně přesná čísla, je to již dlouho, ale systém popisuji přesně). Nastalo povyšování stylem Stalina po likvidaci generálů. Jeden den o 1 stupeň, pak o 2., další 3.+4. st. Další den o 5. a již uchazeč splňuje zákon.požadavek. Za 3 dny máme nového polic.ředitele.

aaobcanka ( 14. října 2016 22:33 )

Klára Dostálová (ANO): Babiš z ní neudělal ministryni kvůli dvěma platům ? Byť volíme ANO, Babišovce, tak pí Dostálová nepůsobí, sorry, důvěryhodně. Proč nám její chování připomíná Bémovu, Janouškovu a Rittigovu soudkyni, kterou nyní snad už zavřeli do vazby za podvody prý s uvedenými pány ? Tam měl Babiš dát chlapa.

vlasta1 ( 13. října 2016 17:03 )

To co udělali je prasárna a hlavně je to důvod proč lidi nechodí k volbám. Proč by chodili když se podrazáci domluví a vše je jinak , potom jsou volby zbytečné. Může se místo toho udělat tombola.

hejhej ( 13. října 2016 14:07 )

Socani jsou podrazáci . K čemu pak jsou volby, když svým podlým chováním politici nerespektují voliče? V parlamentních volbách by to zrádná ČSSD měla pocítit - tuto stranu s polu se zlodějskou ODS a TOP09 a černo.prelníky NEVOLIT !!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa