Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš se má omluvit hejtmanu Novákovi, ale neudělá to. Sobotka vytáhl „hnojomet“

Autor: ČTK, val - 
27. září 2016
15:35

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) se má podle soudu omluvit a navíc zaplatit 100 tisíc korun moravskoslezskému hejtmanovi Miroslavu Novákovi (ČSSD). A to za svůj televizní výrok, v němž označil přípravu průmyslové zóny v Karviné za Novákův „kšeft“ a „tunel“. Verdikt není pravomocný a Babiš se chce odvolat. Sobotka přirovnal jeho výroky k „hnojometu“.

Vicepremiér má omluvu za své loňské vystoupení v České televizi zveřejnit v Mladé frontě Dnes, Právu a Deníku, a to do jednoho měsíce od právní moci rozsudku. Za přirovnání k Rathovi se ministr omlouvat nemusí, protože jím podle Okresního soudu Praha-západ vyjádřil svůj subjektivní, hodnotící názor.

Na dotaz Blesk.cz, zda verdikt soudu uposlechne, Babiš napsal: „Omlouvat se nebudu, odvolám se, platí, co jsem řekl, že rozdíl mezi Rathem a Novákem je jedině v tom, že Nováka nechytili.“

Dodal, že Novák je podle něj symbolem korupce na krajských úřadech. „Koupil pro Moravskoslezský kraj pozemky od firmy tuneláře Bakaly. Přitom se jedná o pochybnou průmyslovou zónu,“ dodal.

Novák u soudu poukázal na to, že výroky dostaly pod velký tlak nejen jeho samého, ale i jeho rodinu včetně nezletilé dcery. Podle hejtmana Babiš útočil v osobní rovině, jež neměla nic společného s rovinou politickou a profesní. Vicepremiérovi prý ve skutečnosti vadí, že mu Novák odporoval na jednání vlády, které se týkalo odchodů horníků do důchodu.

Miroslav Novák (ČSSD) Miroslav Novák (ČSSD) | David Malík

Babiš k soudu nedorazil

„Osoba tohoto postavení, vědomostí a autority ve státě by měla stokrát víc zvážit, co vysloví, než běžný občan,“ uvedla na Babišovu adresu Novákova právnička Jana Zwyrtek Hamplová. Podle ní nemůže být v zájmu žádné civilizované země, aby se vrcholný politik vyjadřoval o jiné veřejné osobě takto dehonestujícími tvrzeními.

Babiš k soudu nedorazil. Jeho právní zástupce Jiří Urbánek argumentoval tím, že ministr pouze vyjádřil svůj názor, a konstatoval tak, že pro něj Novák není důvěryhodnou osobou. Advokát poukázal na judikaturu Evropského soudu pro lidská práva, podle níž je svoboda projevu pro voleného zástupce lidu obzvlášť důležitá.

Sobotka: Babišův „hnojomet“

Na zatím nepravomocný rozsudek reagoval zvesela i předseda vlády a stranický šéf moravskoslezského hejtmana Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Gratulace hejtmanu Novákovi k jasnému rozsudku soudu a také k tomu, že se nenechal zastrašit hnojometem Andreje Babiše a trval na spravedlnosti,“ napsal premiér na Twitteru.

beta719 ( 29. září 2016 17:56 )

 Babiše bych hnala prasečím krokem...Jen ať se hezky omluví!!!!!! Zloděj je to, nic jiného...Postupně nám ten stát pěkně rozkrade a každého, kdo se ozve přes svá média likviduje...je to pro ostudu..v tomhle fandím Novákovi..

rockyshowman ( 28. září 2016 17:21 )

Raději Babiše, ten alespoň zaměstná mnoho českých obyvatel, a ten vypasený pán tak firmu, která po ukončení prací odejde, a zaměstnáná je pouze ochranka, která hlídá opuštěný vlak na letišti , aby jej někdo neukradl. Kdo toho vypaseného člověka volí musí být strašně slepý.

zdenekk_senior ( 27. září 2016 19:17 )

No VYDÍŠ ty KOPITO

ivoadller ( 27. září 2016 19:07 )

Za koblihu si možná koupí ocase jako jsi ty. My inteligentní mu věříme.

karel050860 ( 27. září 2016 19:02 )

Babiš by se měl omlouvat od rána do večera každému,natož hejtmanu Novákovi.Na Slovensku se ho zbavili,a Čechy si koupí za koblihu,kde je Česká hrdost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa