Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka byl před Merkelovou příliš opatrný, kritizuje premiéra opozice

Autor: bru/ČTK - 
26. srpna 2016
16:42

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nevyužil podle pravicové opozice před návštěvou Angely Merkelové příležitost, aby vedl na domácí scéně širokou politickou diskusi a německé kancléřce ve čtvrtek prezentoval společné české stanovisko. Sobotka uvedl, že Merkelová přijela diskutovat hlavně o změnách, které čekají Evropskou unii v souvislosti s odchodem Velké Británie. Kancléřka podle něj nemohla předpokládat, že získá Česko na svou stranu v oblasti migrace.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) ve čtvrtek s Merkelovou diskutoval hlavně o vědě a výzkumu. Politička si podle něj mohla díky návštěvě udělat obrázek o vnitropolitické situaci v Česku. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek řekl, že z jednání měl „normální pocit“. Merkelové sdělil svůj názor na otázku migrace, ve které mezi nimi zůstaly rozpory. Předseda KSČM Vojtěch Filip považuje Sobotkův přístup za moc opatrný.

Sobotka dnes novinářům řekl, že názory Česka na řešení migrační krize, které si kancléřka v Praze vyslechla, pro ni nemohly být překvapením. Česko podobně jako státy visegrádské čtyřky odmítá systém přerozdělování uprchlíků mezi členské země EU. Do ČR přijela diskutovat hlavně o změnách souvisejících s brexitem a společných česko-německých projektech, uvedl Sobotka.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek dnes řekl, že Merkelová během odpolední návštěvy slyšela různé názory na Úřadu vlády a na Pražském hradě. Musela tak podle něj mít dojem, že jedná se dvěma Českými republikami. Kritizoval, že Sobotka se nesešel před návštěvou i s opozicí. I když by se podle něj společné stanovisko třeba nezrodilo, měl se o jeho nalezení pokusit, myslí si.

Podobný názor vyslovil i předseda ODS Petr Fiala. Babiš i Sobotka podle něj navenek prezentují jiné názory, takže není jasné, jaký je postoj kabinetu, uvedl. Fiala v rozhovoru také vyjádřil lítost nad tím, že premiér nevyslyšel jeho volání po schůzce demokratických politických stran, kde by se formuloval jednotný postoj ohledně českých zájmů v EU.

Filip očekával, že Sobotka vyjádří jasnější stanoviska. Chyběla mu také výraznější diskuse o možném zrušení evropských sankcí proti Rusku. Návštěvu Merkelové, která v současnosti absolvuje řadu zahraničních návštěv, chápe jako německou sondáž názorů dalších zemí.

Merkelová přijela do Prahy ve čtvrtek po poledni. Napřed jednala se Sobotkou, navštívila ČVUT a Strahovský klášter, následně zamířila na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem a jeho delegací a závěrečnou slavnostní večeři v Lichtenštejnském paláci. V ČR byla poprvé od svého opětovného jmenování do funkce v prosinci 2013.

sores ( 26. srpna 2016 18:33 )

 Sobotka je je zářný příklad českého po.se.ry!!! Je mazaný a vyčkává kam vítr tam kabát!Hraje to na všechny strany po.sera. Nikdy nepracoval, rovnou ze školy se dal na politiku tak co od takového se dá čekat. Už aby skončil, je to člověk bez vlastního názoru, měkota, ať už táhne.

Bedoslav ( 26. srpna 2016 17:35 )

 Čekal od něho snad někdo něco jiného ?

metsvapo ( 26. srpna 2016 17:12 )

Všichni byli opatrní, diví se někdo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa