Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Skončit pro 0,2 promile? Čeští politici „ustáli“ alkohol v autě i na schůzi

  • Autor: zst - 
    14. 8. 2016
    05:20

    Švédská ministryně Aida Hadžialičová (29) rezignovala kvůli dvěma sklenkám vína, když jí policisté naměřili v dechu 0,2 promile alkoholu. To se v Česku příliš „nenosí“ a politici se častěji ohánějí svojí poslaneckou nebo senátorskou imunitou. Aktuálně je za bouračku pod vlivem stíhán poslanec ČSSD Štěpán Stupčuk. Připomeňte si nejznámější případy politiků, kteří „požili“.

  • 1.Kavanův senátní slalom

    Úsměvná příhoda se váže k bývalému ministru zahraničí a senátorovi Janu Kavanovi (ČSSD), který řídil českou diplomacii za premiéra Miloše Zemana. Kavan proslul v roce 1998 slalomem, během kterého před Senátem naboural tři zaparkovaná auta. Karambol pak musel vysvětlovat policii a alkoholový odér ve svém voze objasnil tím, že si právě namazal bolavá záda francovkou. Dechovou zkoušku i odběr krve následně odmítl. Údajně se oháněl politickou imunitou. Rezignace každopádně nepřišla.

    Jan Kavan, exministr zahraničí a senátor, se proslavil „slalomem“, při kterém naboural tři auta. Alkoholový odér vysvětloval „francovkou“. Jan Kavan, exministr zahraničí a senátor, se proslavil „slalomem“, při kterém naboural tři auta. Alkoholový odér vysvětloval „francovkou“. | Blesk / Zbyněk Pecák

  • 2.Stupčuk test na alkohol odmítl

    Zřejmě nejnovější případ politika, který řídil pod vlivem, se týka člena ČSSD Štěpána Stupčuka. Ten boural v únoru na dálnici D7 nedaleko Prahy, podle televize Nova svědci uváděli, že poslanec byl opilý. Stupčuk se k případu nechtěl vyjadřovat, na místě prý tvrdil, že neřídil, i když byl u auta sám. Dechovou zkoušku odmítl. Sněmovna Stupčuka vydala k trestnímu stíhání letos v květnu a policie už ho obvinila a hrozí mu až tři roky vězení.

    Poslanec ČSSD Štěpán Stupčuk je v hledáčku policie. Poslanec ČSSD Štěpán Stupčuk je v hledáčku policie. | Blesk - Daniel Černovský a ČTK

  • 3.Člen ANO zavinil smrt seniorky

    V předchozích případech se nikomu nic nestalo. Tragický konec ale měla bouračka člena táborského ANO Aleše Lachouta. Ten jel v září 2014 se dvěma promile alkoholu v krvi po jedné z táborských výpadovek, kde vjel do protisměru. Jeho auto se srazilo s vozem osmasedmdesátileté seniorky, která čelní srážku nepřežila. Tehdejší člen hnutí ANO z místa nehody ujel. Policie ho následně zadržela doma a soud ho poslal na téměř čtyři roky do vězení. Pozůstalým musel navíc zaplatit přes tři miliony korun.

    78letou ženu jízdou pod vlivem alkoholu zabil mladý politik hnutí ANO Aleš Lachout. 78letou ženu jízdou pod vlivem alkoholu zabil mladý politik hnutí ANO Aleš Lachout. | Policie ČR, Facebook.com

  • 4.Napitý Hamáček řídil Sněmovnu

    Politici se ale nemírnili ani mimo auto. Nezapomenutelné bylo třeba vystoupení prezidenta Miloše Zemana u korunovačních klenotů. Hlava státu ale tvrdila, že šlo pouze o slabost způsobenou virózou a zvýšenou teplotou.

     

    To třeba šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), kterému dělalo problém řídit pod vlivem dolní parlamentní komoru, požití alkoholu přiznal. „Martin Kokoloratník... Taky ne... Jan… Jan Zahradník… pane poslanče, prosím… na paní ministryni Mar(důraz)ksovou ve věci zákon o ochraně… práv dětí, prosím…,“ soukal ze sebe s artikulačními problémy loni v létě. „Byla to kombinace únavy a stresu, neříkám, že jsem nic nepil, dal jsem si dvě skleničky,“ uvedl poté Hamáček. Ve funkci jsou oba ústavní činitelé dál.

  • 5.Opilý Kott zmeškal hlasování

    Sněmovnu bavil také pozdější spolupracovník Davida Ratha Petr Kott, který byl spolu s exhejtmanem zadržen v korupční kauze. Kott ještě coby poslanec za ODS v roce 2003 zmeškal důležité hlasování, kdy se jeho strana snažila stopnout reformu veřejných financí. Bylo to kvůli opilosti a podle kolegů měl Kott sklony k alkoholismu. Ačkoliv ho jeho mateřská buňka ODS vyloučila, poslaneckého postu se nevzdal. O rok později pak zmeškal další důležité hlasování. Kott dostal v kauze s Davidem Rathem trest 7,5 roku vězení, zatím nepravomocně.

    Kateřina Kottová (dříve Pancová) a Petr Kott u soudu Kateřina Kottová (dříve Pancová) a Petr Kott u soudu | ČTK

  • 6.Ministr Kalousek: Vymlouvat se nebudu

    Dva panáky přiznal také exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). V době, kdy byl ještě ve funkci, dal opilý některým médiím své stanovisko k prominutí daní zaplaveným podnikatelům. „Já se nebudu hloupě vymlouvat. Žádné francovky, žádné prášky. Tři noci jsem nespal a po oficiální pracovní době, byť připouštím, že ministři žádnou pracovní dobu nemají, jsem si dal dva panáky. A nezvládl jsem to s tou nevyspalostí a stresem posledních dnů,“ prohlásil a označil to za chybu.

    Miroslav Kalousek během kampaně TOP 09 Miroslav Kalousek během kampaně TOP 09 | Foto Blesk - Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan, Martin Hurda, archiv

  • 7.Potácející se adept na post Stropnického

    Na posledním sjezdu Strany zelených zase bavil adept na šéfa partaje Jan Šlechta. Jeho potácení a blábolení utnuli pořadatelé přímo během sobotního kandidátského projevu na sjezdu.

     

    „Pan Šlechta, to je případ sám pro sebe. On si bohužel vždycky dá dvě tři piva na sjezdu a pak je jeho projev ještě o to pikantnější. Už je to pro nás takový folklor ho poslouchat. Pak dostane jednotky hlasů a on si odbude svoji etudu a pak ho zase rok nevidíme,“ okomentoval s pobavením vystoupení svého stranického kolegy pro Blesk.cz Ondřej Mirovský, pražský zastupitel.

  • 8.V parlamentu hajloval a máchal nožem

    Vůbec největší extrém si ale pamatuje federální shromáždění v roce 1992. Jeden z jeho členů, František Kondelík, tehdy pobíhal po budově v beranici, s nožem v ruce a hajloval. I on byl tehdy pod vlivem alkoholu – opil se v parlamentním bufetu.

    Člen Federálního shromáždění František Kondelík (vlevo) Člen Federálního shromáždění František Kondelík (vlevo) | ČTK

  • 9.Ve Švédsku konec za 0,2 promile

    Švédskem aktuálně hýbe případ ministryně pro vyšší vzdělávání Aidy Hadžialičové (29), která rezignovala na svůj post ve vládě poté, co ji policejní hlídka během silniční kontroly usvědčila z řízení pod vlivem alkoholu. Policisté jí naměřili 0,2 promile alkoholu v krvi. Hadžialičová přiznala, že za volant usedla po vypití dvou sklenek vína.

     

    „Byla to největší chyba mého života. A přebírám za ni odpovědnost. Oznamuji proto svou rezignaci na funkci ministryně,“ řekla politička na tiskové konferenci. „Chápu, že jsem řadu lidí zklamala. Jsem na sebe naštvaná a hluboce toho lituji,“ dodala. Dokážete si představit podobné jednání v Česku?

    Mladá švédská ministryně Aida Hadžialičová rezignovala kvůli alkoholu za volantem. Mladá švédská ministryně Aida Hadžialičová rezignovala kvůli alkoholu za volantem. | FB Aidy Hadzialic

reiva ( 14. srpna 2016 11:24 )

henryj ( 14. srpna 2016 10:46 )

Ono se říká "INTELIGENCE",ale!!! S Inteligenci se člověk ,musí narodit!Ta se nedá naučit.Vidíme to na těch našich ministrantech a posranců,kteří si myslí jak jsou na výši s inteligencí. Ale jsou skutečně v p.r.d.e.l.i.Normální člověk,i bez titulu,má mozky dva: Jeden velký a malý.Oni mají velký mozek MALÝ a malý nemají.Proto ta rozdílnost v povahách našich a zahraničních politiků.

Ebba ( 14. srpna 2016 08:56 )

jo, jo...ve Skandinávii se učí odpovědnosti už od mateřské školy , tam zcela běžná praxe .Jinak debata o alkoholu za volantem by byla na nekonečnou debatu ...bohužel.

dzery ( 14. srpna 2016 08:38 )

Jo,jo někdo si maže krk Alpou,druhej má virózu a ostatní??

moiaza ( 14. srpna 2016 08:18 )

Českého politika hned tak někdo ze své funkce nevyhodí. Jsou to v podstatě koryta na věčné časy. Když už musí ze své funkce odstoupit, v záloze je ihned dobře vynášející trafika. Žádné svědomí u naších politiků neexistuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa