Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Rath útočí na bratra: Ve sporu o otcovy miliony se prý spikl s policií

Autor: zst - 
14. července 2016
09:25

Je to spiknutí na druhou. Tak mluví exhejtman souzený za korupci David Rath o postupech české policie. Své stíhání označuje za spiknutí od samého začátku, teď se prý navíc policie spolčila s jeho bratrem Michalem a chce ho připravit o dědictví po otci. To se pohybuje v řádech milionů korun, píše čtvrteční Mladá fronta Dnes.

Ve sporu o dědictví po Ratmíru Rathovi se tak znovu objevují jména detektivů, kteří podle deníku vyšetřovali exhejtmanovu korupci a dostali ho až před soud – Jana Šebková a Pavel Ševcovic.

„Na tom případě je neobvyklá ta skutečnost, že bratr do dědického sporu zapojil i policistu Pavla Ševcovice a policistku Janu Šebkovou z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality, která se angažuje ve věci, která tomuto útvaru vůbec nenáleží,“ vzkázal David Rath přes svého advokáta.

Na detektivy si dokonce stěžoval a ty tak vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Podle mluvčí GIBS Radky Sandorové ale inspekce žádná pochybení policistů neodhalila.

Michal Rath: Že v tom jedu s policií? Blbost

„Bratr udal na protikorupční policii, že já a policie jsme se spikli o jeho dědictví. Šebková a Ševcovic, s těmi prý v tom jedu. Je to samozřejmě blbost, ale musel jsem na výslech,“ komentoval situaci Michal Rath. Protikorupční policie se k tomu vyjadřovat nechce.

David Rath, jindy k médiím poměrně vstřícný, se ale podle deníku nově na veřejnosti ukazovat příliš nechce. K zastižení nebyl ani doma ani ve své ordinaci.

Takhle například komentoval svou neúčast u soudu loni v červenci:

Video  David Rath: Proč jsem nepřišel na rozsudek.  - Lukáš Červený, Marcel Mihalik
Video se připravuje ...

Vydědit potomka není tak snadné

Spor bratrů Rathů se točí kolem závěti, kterou sepsal před svou smrtí jejich otec. Bez dalšího vysvětlení napsal na papír pouze, že vše odkazuje svému synu Davidovi. Svědčit u toho měla sestra z kliniky, kde Rath starší společně se svým synem ordinoval.

Staršího z obou bratrů Michala ale zcela nevydědil. „Dítě jako neopomenutelného dědice není možné z dědictví vyloučit pouze závětí, která odkazuje celý majetek někomu jinému, ale jen prohlášením o vydědění,“ vysvětluje právník Lubomír Pánik. Vydědit potomka lze navíc jen za podmínek určených zákonem, například odmítne-li syn či dcera pomoci rodiči v nouzi, neprojevuje o něj zájem nebo byl odsouzen pro trestný čin svědčící o jeho nebo její zvrhlé povaze.

Pokud se Michalu Rathovi nepodaří přesvědčit soud, že celá závěť je neplatná, bude tak místo poloviny majetku dědit alespoň osminu. Ve hře je minimálně 8,4 milionu korun, které policie zabavila u Davida Ratha při domovní prohlídce. Shodně s otcem tvrdili, že to byly peníze Ratha staršího.

marlen52 ( 14. července 2016 20:01 )

může se stydět rve se o peníze hlavně že si hrál na inteligenta s motýlkem pod krkem a přitom všichni víme co je zač a vůbec šup šup do báně

pajojo ( 14. července 2016 15:56 )

kdyby nešlo o korupčníka a zloděje, což se týká nás všech co za Rátha a mu podobné cálujeme, tak je mi jejich dědění u zadku

nezadat1 ( 14. července 2016 14:43 )

Bodejť by se nehádal když jde o jeho nakradené milióny které si ulil u táty a ten mu natáhl bačkory.

pekaaaros ( 14. července 2016 14:09 )

teda, vy se v té Praze z těch peněz jednou zblázníte. Teda ne že byste kvůli nim už i tak nebláznili. Vy jste úplně posedlí. Peníze, peníze, peníííízééééé... Pořád říkáte, že jste ateisté, ale přitom máte zohlej hřbet až na zem před tím vašim Mamonem.

hejhej ( 14. července 2016 13:48 )

David Ráth lže a proto i kradl. Vždyď starý pán tvrdil, že ty miliony si schoval u syna A že jsou jeho. Pak mají oba synové právo dědit. D.Ráth policii i soudu lhal, když nyní chce dědit jenom on - svoje nakradené peníze. Vždyď bylo známo, že s Pancovou a ožralou Kottem chtějí kupovat Kladenskou nemocnici. Ráth už měl být dávno v kriminále.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa