Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Kastrace bude možná už od 21 let, povolila vláda. A to i preventivní

Autor: zst - 
7. července 2016
12:11

Lékaři budou muset nově hlásit policii, pokud pacient, který má nařízenou léčbu soudem, do nemocnice či ambulance nenastoupil nebo přestal k lékařům docházet. Potenciálně nebezpeční pacienti by tak měli být pod větším dohledem. Počítá s tím změna zákona o specifických zdravotních službách. Posouvá se také věková hranice pro kastraci.

„Významnou změnou v novele zákona je fakt, že poskytovatelé zdravotní péče, kteří zajišťují ochranné léčení, budou mít nově povinnost hlásit policii, že pacient nenastoupil k výkonu ochranného léčení. Oznamovat budou muset také fakt, že se pacient z nemocnice svévolně vzdálil nebo že nedochází na pravidelné kontroly. Tímto reagujeme na požadavky změn v tomto systému, aby byli včas zachyceni potenciálně nebezpeční pacienti,“ poznamenal k novele ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

V případě dětí a nezletilých se pak o jejich propuštění z ochranné léčby dozví sociálka.

Kastrace už od 21 let, umělé oplodnění i u porodníka

Ministerstvo chce také díky návrhu rozšířit okruh lékařů, kteří budou moci provádět asistovanou reprodukci, tedy tzv. umělé oplodnění. Nově budou moci párům pomáhat také gynekologové a porodníci.

V případě kastrace se má posunout věk, ve kterém budou moci o zákrok pacienti žádat, snížen bude z 25 let na 21. „Tento výkon bude možné provést i pacientům, kteří dosud nespáchali sexuálně motivovaný trestný čin, ale existují vážné důvody, proč se domnívat, že tento čin v budoucnosti spáchají. Kastrace bude také možná u pacientů, kteří z důvodů vážných zdravotních kontraindikací nemohou podstoupit jinou léčbu,“ napsal k tomu v tiskové zprávě mluvčí rezortu Ladislav Šticha.

Pokud půjde o kastraci nezletilého nebo člověka, který není plně svéprávný, a to ze zdravotních důvodů, bude ji muset nově posoudit tříčlenná lékařská komise. Zúčastnit se bude muset minimálně jeden urolog.

Proti novele brojí ombudsmanka

Problém s novelou má především veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. „S ohledem na invazivní charakter zákroku a jeho nevratné důsledky (trvalá ztráta reprodukční schopnosti), jakož i četné nežádoucí účinky, považuji za nepřijatelné, aby byla věková hranice pro podstoupení kastrace snižována. Třebaže nelze vyzrálost člověka měřit pouze podle věku, nemyslím si, že je člověk ve věku 21 let schopen dostatečně posoudit charakter a důsledky chirurgické kastrace,“ namítá podle materiálu pro ministry Šabatová.

Němeček ale argumentuje tím, že plně svéprávný je každý člověk při dosažení věkové hranice 18 let. „Věková hranice 21 let byla zvolena jako kompromis mezi věkovou hranicí stávající právní úpravy kastrace a věkovou hranicí zletilosti,“ napsal k tomu v předkládací zprávě rezort zdravotnictví.

pravlast ( 8. července 2016 09:20 )

Preventivně bych kleštil všechny z rodin s incestem,sexem mezi blízkými příbuznými,násilným sexem a zvířecí sodomií.Do sexu se zvířaty bych započítal i sex se všemi polo i celo hnědáky,žluťáky atd.

ianadruhou ( 7. července 2016 14:35 )

Tady na diskusi už je kastrátů dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa