Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vládu rozkládá výběr mýta. Koaliční špičky řeší, kdo zajistí provoz příští rok

Autor: Zuzana Štíchová - 
7. července 2016
16:00

Krajské volby paralyzují spolupráci vládní koalice. Sotva utichla krize kolem reorganizace policie, je tady další. V jejím centru je ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), kterému se stále nepodařilo vybrat nového provozovatele elektronického mýtného systému. Tomu stávajícímu, společnosti Kapsch, totiž končí smlouva na konci roku.

Na jedné straně sociální demokracie a lidovci, na druhé ministr dopravy Dan Ťok a hnutí ANO. „Osobně dohlédnu na to, aby se na mýtném nikdo další nenakapschoval!“ prohlásil například bývalý ředitel Skansky. Ten přitom chce, aby ministři posvětili prodloužení smlouvy se stávajícím provozovatelem, tedy firmou Kapsch. Je to prý v tuto chvíli jediné řešení.

Nejhlasitěji proti tomu brojí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), podle kterého nebude možné od 1. ledna mýto v ČR vůbec vybírat. „Lavírování ministerstva při řešení mýta připomíná kauzu Opencard. Ministerstvo zvolilo podobný postup jako politici pražského magistrátu ve snaze prodloužit smlouvu s provozovatelem Opencard, kdy postup Prahy odmítl antimonopolní úřad i Nejvyšší správní soud,“ pustil se Chovanec do svého kolegy. „Mám čtyři právní posudky, že jim to můžeme prodloužit bez tendru,“ kontroval Ťok.

Mapa mýtem zpoplatněných úseků v České republice. Mapa mýtem zpoplatněných úseků v České republice. | www.mytocz.cz

Snahu najít nového provozovatele prostřednictvím otevřené soutěže ministerstvo dopravy vzdalo na konci loňského roku s tím, že řádný tendr už není možné stihnout. Podle kritiků jde o chybu rezortu, který byl příliš laxní. „Za dva a půl roku nedokázalo hnutí ANO ten problém vyřešit,“ rýpl si opět Chovanec.

Ťok navrhuje prodloužit firmě Kapsch smlouvu nejdéle o tři roky, mezitím by se uskutečnilo standardní výběrové řízení. O provoz mýtného systému mají totiž zájem i další firmy, mezi nimi například slovenský výběrčí, společnost SkyToll. Ta už dříve uvedla, že pokud stát smlouvu s Kapschem uzavře, napadne tuto zakázku u soudu.

Vláda rozhodnutí odkládá, dohadovat se budou koaliční špičky

Vláda měla budoucnost mýtného systému projednat už několikrát. Naposledy na čtvrtečním zasedání. Bod ale znovu odložila a odpoledne se jím bude zabývat koaliční rada.

Co se bude dít od 1. ledna, to je tak zatím ve hvězdách. Podle ministerstva už schválení nové smlouvy s Kapschem krizovým scénářem je. „Ministerstvo je připraveno dojednat lepší podmínky pro dočasné řešení výběru mýta, jako je možnost systém předat novému provozovateli nebo zavedení tzv. EETS, tedy evropského elektronického mýtného systému. Zároveň ministerstvo chce zrušit nevýhodné části smlouvy z let 2006 a 2007,“ řekl Blesk.cz mluvčí rezortu Tomáš Neřold.

Dan Ťok zároveň odmítá možnost, že by se mohly vrátit tištěné mýtné kupony. Česko by kvůli této variantě údajně tratilo sedm miliard korun.

Mýto vyneslo státu 72 miliard, zaplatil 19 miliard

Elektronický výběr mýta funguje v Česku od roku 2007. Vybralo se na něm celkem 72 miliard korun. Stavba a provoz systému stály zatím kolem 19 miliard. Další 2,2 miliardy pak stojí každý další rok jeho provoz a údržba.

Jak se v Česku v roce 2016 vybírá mýto. Celkem už přiteklo do státní kasy přes 4 miliardy korun. Jak se v Česku v roce 2016 vybírá mýto. Celkem už přiteklo do státní kasy přes 4 miliardy korun. | Infografika Blesk

Vůbec nejbohatší v historii elektronického mýta byl letošní květen, během nějž se vybralo 865 milionů korun (údaje za červen ještě nejsou k dispozici). Pokud by růst výběru pokračoval po celý rok, mohl by stát poprvé vyinkasovat více než 10 miliard korun za jediný rok. Za letošek je zatím bilance výběru kolem 4 miliard korun.

Mýtem je u nás zpoplatněno 1400 kilometrů dálnic, rychlostních silnic a silnic I. třídy. Postupně přibývají další a další úseky. Od února se nově platí například v úseku Čekanice–Tábor na D3.

petram11 ( 7. července 2016 21:23 )

Jooo, kdepak Ťok ... Skansku dostal ze ziskové firmy do mínusu 890 mil. korun a teď totálně rozkládá ministerstvo. Je to kabrňák, osobně se postará o to, aby se nikdo jinej než on nenakapschoval!

komin ( 7. července 2016 20:55 )

kasch neuveritelny podvod made in tok

komin ( 7. července 2016 20:52 )

kapsch tok desatky po cesku

vagen ( 7. července 2016 19:51 )

tok udela pro prachy cokoli,kapsch je korupci prosluly

moiaza ( 7. července 2016 18:54 )

To je blbost. Vláda je dávno rozložená. Nevládne! Republiku řídí mafie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa