Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Táborák, pivo i vzpomínky na tragickou smrt kamaráda: Zeman zakončil dovolenou

Autor: ČTK - 
6. července 2016
15:05

Prezident Miloš Zeman se ke konci své pětidenní dovolené v Novém Veselí na Žďársku sešel se známými. Poseděl s nimi po středečním pochodu k prameni řeky Oslavy, na jehož vzniku se před deseti lety jako novoveselský chalupář podílel. Ve svém bytě v bývalé tvrzi pobývá Zeman od pátečního ukončení oficiální návštěvy Kraje Vysočina. Jak řekl novinářům, dovolená to byla hezká, ale krátká.

Se slavným sousedem se osm desítek lidí sešlo kolem poledne u myslivecké chaty schované v lese pod hrází Matějovského rybníka. „Pohoda to sice byla, ale vzpomínali jsme na smrtelnou dopravní nehodu našeho přítele Mirka Zity,“ řekl Zeman, když po více než hodině odcházel. Od Zitovy dcery dostal doutník, který pro něj prý jeho kamarád dva roky schovával. „Tak jsem jí slíbil, že si ten doutník na jeho památku dneska večer vykouřím,“ uvedl.

Jan Král z místní TJ Sokol podotkl, že nynější prezident spolu se Zitou patřili mezi ty, kteří před lety dohledali pramen řeky Oslavy poblíž městyse a pak si řekli, že by bylo dobré se tam scházet. Bývalý hostinský Zita pak pravidelně zajišťoval občerstvení pro účastníky pochodu, který od letoška nese jeho jméno. Akce se teď koná třikrát v roce. Zeman se jí podle statistik Sokola zúčastnil třináctkrát, z toho třikrát v roli prezidenta. Dříve se podle místních lidí občas objevil na kole, dnes ho k chatě dovezl vůz.

Při páteční oficiální návštěvě Bystřice nad Pernštejnem na Žďársku Zeman řekl, že posledních 25 let, kdy si na Vysočině pořídil chalupu, netráví dovolenou nikde jinde. Ani tentokrát nevynechal projížďku v gumovém člunu, na Veselském rybníce ho lidé mohli vidět v pondělí. S účastníky pochodu si prý ve středu povídal i o přírodě a místech v okolí, kde se rád zastavuje.

tgbg ( 7. července 2016 07:24 )

Hradní chrchla zase nasával!

maledivy2016 ( 7. července 2016 06:16 )

Zato ty jsi Einstein!

pohlavnenakazenajusa ( 7. července 2016 00:22 )

A co ten Peroutkův článek?

CEZsro ( 7. července 2016 00:22 )

gabreta ( 6. července 2016 23:46 )

Netrpělivě čeká za vraty na Orlíku!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa