Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sudové víno zdraží až o 15 korun na litr. Může za to novela zákona

Jurečkovo ministerstvo zemědělství chce zakročit proti černému trhu s vínem. Přijde zdražení.
Jurečkovo ministerstvo zemědělství chce zakročit proti černému trhu s vínem. Přijde zdražení.  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Dan Černovský)
Autor: zst, ČTK - 
30. června 2016
19:00

Nepříjemný dopad na peněženky milovníků vína může mít novela zákona o vinohradnictví a vinařství. Zdražit by totiž mohlo až o 15 korun na jediný litr, a to i proto, že klesne jeho dostupnost. Je o tom přesvědčena Vinařská asociace, ministerstvo zemědělství to nechce komentovat.

Informace zazněly na semináři v Senátu, který zaštítila senátorka ODS Veronika Vrecionová, místopředsedkyně hospodářského výboru. „Připravovaný zákon je jedním z dalších v dlouhé řadě regulací a rostoucí administrativy, na které doplácí poctiví podnikatelé a které záměrně tuto skupinu aktivních občanů likviduje,“ konstatovala senátorka.

Vinařská asociace je přesvědčena, že se novela opírá o neexistující studii Ernst & Young. Asociace ji sice finančně podpořila, ale výsledky nikdy neviděla. A nedočkala se jí ani Vrecionová, i když o ni opakovaně žádala.

Nejmarkantnějšími důsledky novely budou podle asociace pokles spotřeby vína, jeho dostupnosti a pro konečného spotřebitele také zdražení, a to až o 15 korun na litr. „Cena poroste kvůli zvýšeným nákladům na obaly, které budou muset být pouze jednorázové. Ruku v ruce s tím se pak musí platit například Eko-kom (poplatek společnosti zajišťující třídění odpadu – pozn. red.),“ vysvětlil Blesk.cz názor asociace její místopředseda Jiří Maděřič.

Kritický finanční dopad na jednotlivé subjekty by znamenal plošný zákaz prodeje sudového vína. Po takovém restriktivním opatření některá připomínková místa v procesu přípravy novely zákona volala. Aby taková restrikce nebyla nutná a zároveň bylo dosaženo naplnění podstaty novely, kterou je boj s velkým rozmachem černého trhu s vínem, byla přijata podstatně mírnější, ale podobně efektivní opatření,“ napsala k tomu Blesk.cz mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Rezort tak obavy vinařů nepopřel, poukázal pouze na to, že jde o nutnou daň za to, že bude sudové víno nadále ve vinotékách dostupné. Ježková také dodala, že boj s černým trhem s sebou logicky nese nárůst administrativy. „S dopadem případného zákazu prodeje je ale nesrovnatelný a nepředstavuje překážku v podnikání,“ poznamenala s tím, že ke konkrétnímu zdražení se rezort vyjadřovat nebude.

Novela se opírá o zmanipulovaná data

Příprava a obhajoba novely zákona navíc podle Vinařské asociace vykazuje znaky manipulace a zavádějící interpretace dat. Odkazuje na statistiky Státní zemědělské a potravinářské inspekce, které měl autor zákona (ministerstvo zemědělství) překroutit.

Spolku se nelíbí například interpretace statistiky o zvyšujícím se počtu vad ve vínech mezi lety 2010 a 2013. „Ve skutečnosti se ale do prohřešků započítávají třeba chyby a vady na etiketě nebo senzorická hodnocení vína, což je individuální vjem, který automaticky neznamená falšování vína,“ argumentuje Petr Marek.

Stop falšování vína? 

Podle plánu bude muset dovozce předem deklarovat, kde přesně bude víno prodávat. Vládní novela počítá také s tím, že sudové víno se nebude moci prodávat jinde než u výrobců nebo dovozců a zakáže se prodej vína z automatů.

Vinotéky, které dovozové víno prodávají, rovněž budou muset používat pouze znovu nenaplnitelné nádoby, tzv. bag-in-boxy. Dovozci budou muset do 12 hodin nahlásit státu import vína, poté budou muset víno nechat deset dnů ve skladu, aby mohlo být zkontrolováno.

Změna zákona má pomoci omezit falšování vína a potírat černý trh. Spotřebiteli je v případě machinací s vínem mnohdy prodáván produkt, který ve své podstatě často vůbec není vínem, uvedla vláda v důvodové zprávě.

tgbg ( 30. června 2016 20:58 )

A je vůbec ještě někdo, kdo tzv. sudové víno pije????Ty patoky????

nezadat1 ( 30. června 2016 20:50 )

Debbil se tváří jak pomahač vinařům a zatím je pohřbí.Bude se prodávat láhvové.

barracuda.sro ( 30. června 2016 19:57 )

Jurečka a jeho slavný ministerstvo ať jde do rektu.Jenom házíte lidem klacky pod nohy.Těm POCTIVÝM.

moiaza ( 30. června 2016 19:37 )

Tož ho přestanu pít. Pivo jsem už přestal, nemusím ani víno. Aspoň budu žít zdravěji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa