Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman o nehodě vojáků v Libavé: Jeden bojový vůz omylem vystřelil na druhý

Autor: bru/ČTK - 
19. května 2016
17:36

Tři vojáky na Libavé ve středu večer zranil výstřel z bojového vozidla pěchoty, které při cvičení zřejmě omylem vypálilo na druhý stroj jedoucí v jeho blízkosti. Okolnosti nehody vyšetřuje vojenská policie. Novinářům to dnes ve Městě Libavá řekl prezident Miloš Zeman, který je vrchním velitelem armády.

"K incidentu došlo při nočních střelbách s tím, že jeden vůz vystřelil, zřejmě omylem, na druhý vedle jedoucí vůz. Takže to byla střelba z blízké vzdálenosti, a proto měla také ty následky, které měla," uvedl Zeman. Vojenská policie se podle něj snaží zjistit viníka. "Protože ty vozy mají několikačlennou posádku a zatím se neví, kdo to byl," dodal Zeman.

Podívejte se na komentář prezidenta:

Video  Prezident Miloš Zeman popsal, co se stalo při nočním cvičení v Libavé  - Blesk/Pavel Ryšlink
Video se připravuje ...

Při nehodě byli podle prezidenta zraněni tři vojáci, armáda dnes dopoledne informovala o dvou zraněných desátnících ze 71. mechanizovaného praporu Hranice. "Jeden je vážně zraněný, druhý středně vážně zraněný a třetí bude propuštěn do domácího ošetření," řekl Zeman, podle kterého těžce zraněný voják není v ohrožení života. Zeman požádal náčelníka své vojenské kanceláře generála Jana Kašeho, aby se v Olomouci informoval o zdravotním stavu vojáků.

Podle Jolany Fedorkové z tiskového oddělení generálního štábu byli při cvičení zraněni dva vojáci, z toho jeden těžce. První voják, který měl být propuštěn již dnes, by měl nemocnici opustit až v příštích dnech, řekla Fedorková. Příčinu zranění nechtěla kvůli policejnímu vyšetřování komentovat.

Mluvčí zdravotnické záchranné služby Pavel Vysloužil řekl, že záchranáři těžce zraněného devětadvacetiletého vojáka ve středu večer vytáhli z útrob bojového vozidla pěchoty. "Jeho čtyřiadvacetiletý kolega měl poraněnou ruku a záda," uvedl. Oba zraněné muže pak sanitky převezly do Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL).

Mluvčí FNOL Egon Havrlant ČTK řekl, že jeden ze zraněných vojáků utrpěl mnohočetná těžká poranění a jeho zdravotní stav je velmi vážný. "Naši specialisté jej akutně operovali. Poranění zasáhla oblast břicha a vnitřních orgánů, hrudníku i končetin. V tuto chvíli je v umělém spánku, dýchá s pomocí přístroje a prognóza jeho zdravotního stavu je velmi nejistá," uvedl Havrlant.

Druhý voják má středně těžké poranění v oblasti lopatky a podle Havrlanta je ve stabilizovaném stavu. "Je při vědomí a během několika dnů by mohl být propuštěný do domácí péče," podotkl Havrlant.

 

 

milan1959 ( 19. května 2016 18:45 )

. .

botupl ( 19. května 2016 18:41 )

krávo blbá

milan1959 ( 19. května 2016 18:07 )

Š.u.l.i.n.e

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa