Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Srovnávat islám a nacismus? Nepřijatelné, reaguje zahraničí na Samkovou

Autor: simao, ČTK - 
18. května 2016
21:14

Advokátka Klára Samková na sebe strhla pozornost tvrdým odsouzením islámu. Uvnitř Sněmovny jej dokonce přirovnala k nacismu či komunismu, totalitním režimům. Od jejích slov se sami účastníci diskuze na téma, zda se máme bát islámu, distancovali. Panovaly však i obavy z mezinárodní roztžky a ostudy kvůli reakci muslimských velvyslanců, kteří sál po slovech Samkové opustili. A svou reakci již uvedlo i Zaorálkovo ministerstvo zahraničí.

Představitelé řady velvyslanectví islámských zemí včetně tureckého velvyslance Ahmeta Bigaliho opustili sál po projevu advokátky a dnes již bývalé členky Bloku proti islámu Kláry Samkové, která islám zařadila na úroveň totalitních režimů. Odchod diplomatů z dnešního sněmovního semináře o islámu by však neměl mít dohry, míní vesměs poslanci, kteří se akce zúčastnili.

Ministerstvo zahraničí pokládá takové srovnání za nepřijatelné. Na svém twitterovém účtu vyzvalo k mezináboženskému dialogu. „Česká republika odsuzuje jakékoli srovnávání islámu s nacismem, pokládá to za nepřijatelné,“ uvedlo ministerstvo.

„Je trochu zvláštní, že k debatě o islámu jsou pozváni lidé, kteří se velmi výrazně vyhraňují a dokonce vyjadřovali už předem kategorický, negativní postoj. Na druhou stranu tyto názory, ne třeba v té míře, v jaké je paní Samková předložila, jsou poměrně rozšířené, takže nemůžeme se tvářit, že neexistují, nebo že jim lidé nenaslouchají,“ řekla na ČT24 islamoložka a jedna z panelistek Zora Hesová, analytička Asociace pro mezinárodní otázky.

Bývalá členka Bloku proti islámu Samková na semináři uvedla, že islám je stejný jako nacismus, fašismus a komunismus. „Je státní zločinnou a zločineckou ideologií,“ tvrdila. S islámem je podle ní třeba naložit stejně jako se všemi totalitními režimy, tedy bojovat, zvítězit a jednou provždy zamezit jeho šíření.

Válková: Věřím na rozum a moudrost diplomatů

Samková podle organizátora semináře s názvem „Máme se bát islámu?“ Zdeňka Soukupa (ANO) použila nešťastnou rétoriku, s mnohými jejími vyjádřeními ale souhlasil. Diplomatickou roztržku Soukup neočekává. „To si myslím v žádném případě,“ uvedl Soukup. 

Soukupova kolegyně z hnutí ANO, bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková doufá, že účastníci si ze semináře odnesou to lepší, nikoli to destruktivní. „Já věřím na rozum a na moudrost zástupců zemí, kteří by se oprávněně mohli cítit dotčeni, ale neučiní tak a nebudou z toho vyvozovat nějaké dalekosáhlé závěry, protože to byla jedna účastnice. Myslím, že tam bylo dost nás, kteří se od projevu distancovali, já rozhodně k nim patřím,“ upozornila Válková.

Dopady události na vztahy Česka a dalších zemí nečeká ani Jeroným Tejc (ČSSD). „Navíc paní Samková není ústavním činitelem, takže v tom nevidím, že by to mělo způsobit diplomatický problém,“ uvedl Jeroným Tejc, který seděl mezi návštěvníky akce.

Urazil se a odešel i Benda. Ale ne prý kvůli Samkové

Poslanec ODS Marek Benda naopak uvedl, že se ho dotklo vystoupení ázerbájdžánského velvyslance, který podle něho mluvil o tom, že jsou napadeni křesťanskou Arménií, a o evangelizačním tažení bývalého amerického prezidenta George Bushe do Iráku. „V tu chvíli jsem se urazil a odešel já,“ prozradil Benda.

Bylo podle něho jasné, že na semináři ke kontroverznímu tématu, na který byli pozváni kontroverzní lidé, zaznějí názory, které se nemusí jedné nebo druhé straně líbit. „Jaké to bude mít dohry, to se necháme překvapit,“ podotkl Benda. Vedle Samkové a Válkové vystoupili na semináři například spisovatel Benjamin Kuras, předseda Ústředí muslimských obcí Muníb Alravi, orientalista Petr Pelikán a historik Jaroslav Šebek.

„Těchto debat není nikdy dost. Jak se během té debaty ukázalo, je celá řada pojmů a kategorií, o kterých existuje velká neshoda nebo velmi malá znalost. Během té debaty se ukázalo po určitém komplikovaném začátku, že např. slovo šaría, pojem islám, umírněný islám, radikální islám jsou věci, o kterých nepanuje shoda ani velká znalost. Debata skončila slovy paní profesorky Válkové, která vyjádřila potřebu dále se těmito věcmi zabývat a to mnohem konkrétněji a pragmatičtěji, způsobem, který by proti sobě nestavěl tyto velmi obecné názory jako ten, co vyjadřuje paní Samková, který vlastně k žádné zajímavé debatě nevede,“ dodala islamoložka Zora Hesová.

Video se připravuje ...
Další videa