Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kanadský velvyslanec Jelinek: V Praze jsem doma, hokej s Čechy je problém

Autor: Václav Lang - 
18. května 2016
05:55

Kanadský velvyslanec v České republice Otto Jelinek (75) je rodák z Prahy, který ale v útlém věku s rodiči emigroval do Kanady. Tam také prorazil napřed jako úspěšný krasobruslař, když se stal i mistrem světa, poté jako politik – byl kanadským ministrem a poslancem – a posléze jako podnikatel. V roce 2013 začal působit jako kanadský velvyslanec v Praze. V rozhovoru pro Blesk.cz prozradil, jak se mu v Česku žije i jaká byla jednání ohledně vízového systému pro Čechy v Kanadě.

Poté co jste s rodiči po převratu emigroval z Československa a zabydlel se v Kanadě, jste se v roce 1994 vrátil do České republiky. Jaký ten návrat byl?

Krásný. Byl to nápad mé ženy, poněvadž jsem tehdy strávil už tolik času v kanadské politice, že řekla, že už by to mělo být dost. Tenkrát se v Kanadě mluvilo o tom, že bych měl kandidovat na premiéra, tak jsme se o tom bavili se ženou a ona řekla: ‚Ne, já myslím, že je lepší, abys už šel pryč z politiky. Praha je tak krásná, půjdeme zpátky do Prahy, abychom mohli být součástí té změny, co se tady tenkrát děla.‘ Tak jsme se vrátili sem a chtěli jsme zůstat jen na rok nebo dva, a nakonec jsme zůstali skoro 18 let.

Kanadský velvyslanec Otto Jelinek při rozhovoru s Blesk.cz Kanadský velvyslanec Otto Jelinek při rozhovoru s Blesk.cz | Blesk/Zbyněk Pecák

Vy sám jste neměl nutkání kandidovat na post kanadského premiéra?

Přemýšlel jsem o tom, ale měl jsem strach, že bych to vyhrál. Tenkrát mi bylo už něco přes 50 let a čekal jsem, že ještě budu mít nějakou jinou kariéru, v byznysu. Takže jsem si řekl, že to musím udělat, dokud nejsem starý, a kdybych šel na premiéra a býval to vyhrál, tak to bych potom strávil zbytek mého ještě produktivního věku jako premiér. To by se mi moc nelíbilo.

Co jste pak dělal, když jste se v 94. roce vrátil?

Začal jsem tady pracovat pro Deloitte, což je velká poradenská a auditorská firma, oni mě potom udělali svým předsedou tady v Česku a potom jsem se stal i jejím předsedou pro střední Evropu.

Server Echo24 v lednu zveřejnil článek, v kterém tvrdí, že jste tehdy také podnikal s lidmi napojenými na podsvětí, jedna z vašich firem figurovala podle něj v jednom z největších loterijních podvodů v historii země a Deloitte pod vaším vedením „přikryla“ tehdejší problém s financemi ODS.

To jsou takové vykonstruované nesmysly, že není o čem diskutovat.

Kanadský velvyslanec Otto Jelinek při rozhovoru s Blesk.cz Kanadský velvyslanec Otto Jelinek při rozhovoru s Blesk.cz | Blesk/Zbyněk Pecák

Jaké jsou vaše osobní vztahy s českými politiky?

Jsem úplný nestraník. Akceptuji české politiky tak, jak jsou, mám dobré vztahy se všemi. Samozřejmě s těmi, s kterými spolupracujeme blíže, jsou vztahy lepší, například s panem Lubomírem Zaorálkem (ministr zahraničí za ČSSD) nebo s panem Janem Mládkem (ministr průmyslu a obchodu za ČSSD) nebo s panem Dienstbierem (ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu za ČSSD).

A váš vztah s prezidentem Zemanem?

Pamatuji si, když byl současný pan prezident premiérem a s Deloitte jsme tenkrát dělali nějaké věci pro stát, tak jsem měl možnost s panem premiérem Zemanem spolupracovat. Ty vztahy byly tenkrát dobré a zůstávají dobré. My se tak moc nevídáme, pouze na oficiálních akcích a podobně. Víc spolupracuji s ministry, jako je Zaorálek, Mládek, Dienstbier, předseda Senátu Milan Štěch, který má právě jet do Kanady, tak s ním mám dnes (v úterý) schůzku.

Kanadský velvyslanec Otto Jelinek při rozhovoru s Blesk.cz Kanadský velvyslanec Otto Jelinek při rozhovoru s Blesk.cz | Blesk/Zbyněk Pecák

Pokud správně počítám, jste v Česku už přes dvacet let...

My jsme se vrátili mezitím zpátky, v roce 2011 jsme se rozhodli, že půjdeme natrvalo zpátky do Kanady. Ale jakmile jsme se vrátili, volal náš (kanadský) premiér a zeptal se, jestli bych šel zpátky do Prahy jako velvyslanec. To bylo ještě v době, kdy platila pro Čechy cestující do Kanady vízová povinnost. Poprvé jsem se ho zeptal, jestli si nedělá legraci, že nejsem diplomat. A on řekl, že by bylo dobré, kdybych se sem na jedno období, na tři roky, vrátil. Já byl tehdy napůl v důchodu, měl jsem poradní funkce ve firmách, ale už jsem toho moc nedělal, jezdili jsme na Floridu a měli se dobře. Ale nakonec mě přesvědčil a já jsem přesvědčil ženu, která ještě ani nerozbalila věci z Prahy. Tak jsme se sem vrátili.

Takže až skončíte v Praze jako velvyslanec, přestěhujete se zpátky do Kanady?

Myslím, že ano, plánujeme to. Končím tady jako velvyslanec v září, tak to bude podruhé, co se budeme loučit s Prahou. Už v roce 2011 jsme se loučili, slzy a tak. Ale nikdy se neotočím k Praze zády, já sem budu vždycky jezdit, protože tu máme tolik přátel, kamarádů, že je nemožné, abych nechal Prahu být. Praha je místo, kde jsem se narodil, a i když nemluvím pořádně česky, tak se cítím stejně doma tady, jako se cítím v Kanadě.

Máte tedy i české občanství?

Českého občanství jsem se musel vzdát, když jsem sem jel jako velvyslanec, ale doufám, že proces je takový, že ho mohu dostat zase zpátky. Nemohl jsem být kanadský velvyslanec s českým občanstvím.

Cítíte se tedy být víc Čechem nebo Kanaďanem?

Podívejte, ono se mi to těžko říká. Jako velvyslanec jsem stoprocentní Kanaďan a jsem strašně pyšný na to, že můžu reprezentovat Kanadu a Kanaďany v České republice. A ještě lépe se cítím, že můžu být velvyslancem ve městě, kde jsem se narodil. Ale zase na druhé straně moje krev a srdce jsou české, tak se cítím také jako Čech. Problém je, když bude hrát Kanada proti Česku v hokeji, protože fandím Česku jako blázen, ale taky chci, aby Kanaďané vyhráli.

Takže jak to bylo třeba v Naganu 1998 (česká reprezentace tehdy v semifinále olympijského turnaje porazila Kanadu)?

To bylo těžké. Ale když hrají Češi třeba proti Rusům, jak to bylo tehdy ve finále, tak to je pro mě ta nejlepší věc, co může být. To je pro mě ohromná věc, protože koneckonců moji rodiče odešli z Československa, když tady byl komunismus. Jako malé děti nás kvůli tomu vzali a odešli jsme a já se teď nemůžu dívat na komunisty hezkým pohledem.

Když odhlédneme od hokeje, tak jaké jsou vztahy mezi Českou republikou a Kanadou?

Moc dobré. Historicky i teď. Musím přiznat, že když ještě platila pro Čechy vízová povinnost, šly vztahy dolů. I já jsem byl překvapen, když jsem se sem vrátil jako velvyslanec, jak naštvaní byli čeští politici a podnikatelé na Kanadu. Pořád ji měli rádi a pořád s ní chtěli spolupracovat, ale vztah klesl strašně moc a v Kanadě to lidi nevěděli, ani politici, ani vláda, ani náš premiér nevěděl, jak dolů ten vztah klesl.

Kanadský velvyslanec Otto Jelinek při rozhovoru s Blesk.cz Kanadský velvyslanec Otto Jelinek při rozhovoru s Blesk.cz | Blesk/Zbyněk Pecák

A to byl i jeden důvod, proč mě sem poslal. Řekl jsem mu jednu podmínku: Nepůjdu do České republiky jako velvyslanec na tři roky a neodjedu za tři roky s tím, že pořád ještě budou víza, to nesmí být. Museli jsme změnit celý náš azylový zákon, poněvadž byl špatný. I náš bývalý ministr zahraničních věcí John Baird řekl, když byl v Praze na návštěvě u pana Zaorálka, že fakt, že systém byl tak špatný, je chyba naše, kanadská, a tak tu naši chybu musíme změnit a zlepšit, a taky jsme ji změnili, zlepšili a já jsem mohl 14. listopadu 2013 v tomto pokoji na kanadském velvyslanectví na tiskové konferenci oznámit, že rušíme víza. Od té doby se vztahy lepšily, lepšily a lepšily a teď jsou myslím stejně dobré jako kdykoli předtím.

Je v plánu nějaká bližší spolupráce České republiky s Kanadou, ať už v jakémkoli ohledu?

Ta již probíhá. V roce 2009 jsem se připojil k delegaci našeho premiéra, která přijela do Prahy, aby se dohodla na jednání o smlouvě, na níž se pak začalo pracovat – dohoda o volném obchodu mezi EU a Kanadou nazvaná Komplexní hospodářská a obchodní dohoda (anglická zkratka CETA). Když jsem si to tenkrát přečetl, tak jsem nevěřil, že se to stane, a teď je to tady, ta smlouva je hotová, bude implementována ještě tento rok. Je to ohromná věc pro EU, Kanadu a pro Českou republiku, protože její ekonomika je orientovaná na export. Přinese miliardy navíc do byznysu mezi Kanadou a EU a Kanadou a Českou republikou. S Českem také pracujeme na dalších budoucích obchodech, zejména v IT, výzkumu a vývoji a inovacích.

Až se vrátíte zpět do Kanady, tak plánujete co? Budete odpočívat, nebo se pustíte do podnikání?

Nemůžu jít do důchodu, i když jsem tak starý, jak jsem. Ale to tělo už neposlouchá všechno, co mu říkám, začíná bolet. Budu dělat nějaké věci, ale nepustím se do něčeho, kde budu muset deset hodin denně, pět šest sedm dní týdně něco dělat. Pravděpodobně budu sedět v nějakých orgánech firem, možná si budu hrát trošku s investicemi. V Kanadě máme tak striktní pravidla, co se týče konfliktu zájmu, že když jsem sem přišel jako velvyslanec (pro ministry je to ještě přísnější), tak jsem musel dát všechny investice do slepého trustu, v němž nevidím, co se s nimi děje, nemám na ně žádný vliv. Tak je nyní dostanu zpátky, doufám, že to nezkrachovalo, když jsem se na ně tři roky nedíval. Samozřejmě se těšíme také se ženou, že budeme mít volný čas, abychom mohli trochu hrát golf a být s kamarády a s rodinou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pravlast ( 18. května 2016 08:08 )

Že by Deloitte nepřikryl podnikání v loterii? Proto zůstane neobjasněný případ Bingo,V.Klaus+kamarád O.Jelinek.Losy pro Bingo se tiskly nevím proč v Kanadě a souvislostí a nepotvrzených obvinění i nevysvětlených souvislostí je příliš.Pane mistře světa,ministře a velvyslanče,tohle není důvěryhodné.

bobou ( 18. května 2016 07:26 )

Zase další "Havlovec", který chce poučovat o životě před revolucí. Jak vůbec může o té době diskutovat, když ji tady ani neprožil? Ano narodil se v Praze, ale to je asi tak vše co má s tímto státem společného! Sám přiznává, že se sem po revoluci přestěhoval. Ale když po určité době zjistil, jak se to tady vede od deseti k pěti, tak se raději opět vrátil zpět do svého pohodlíčka v Kanadě. A již by tam měl i zůstat. Občanství by jsem mu v žádném případě nevracel. Pak když přijde nemoc, tak to si hned vzpomenou na svoji rodnou zem a hurá na levné léčení za naše daně. Kolik takových již bylo? Léta na zdravotní ani sociální nepřispívali ani korunou, ale o důchod si zažádat (jako občané ČR)se nestydí. Tohle není myšleno přímo na p. Jelínka, ale všeobecně o našich rádoby politických utečencích, kteří se po r. 1989 začali houfně vracet a využívat výše popsané.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa