Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Válka s drogami selhala,“ varoval Němeček. Feťáků na světě přibylo

Autor: simao - 
28. dubna 2016
13:47

V Česku, co se drog týče, volíme střední cestu, ani ne úplnou prohibici, ani legalizaci, uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a pochvaloval si české výsledky v této oblasti. Zúčastnil se přitom nedávno Valného shromáždění OSN, kde se jednalo právě o drogách. Výsledek? Válka s drogami selhala, upozorňuje Němeček. V Evropě si to třeba tolik neuvědomujeme, ale například v Mexiku počítají statisíce mrtvých.

Ministr zdravotnictví Němeček uvedl, že o mimořádné zasedání Valného shromáždění OSN požádaly v roce 2013 tři latinskoamerické země v důsledku toho, co jim přináší tzv. válka proti drogám.

„Dodává to obrovskou sílu drogovým mafiím, dodává jim to obrovské prostředky a zisky, umožňuje jim to korumpovat vlády, rozvracet ekonomiky a vést mnohdy regulérní válku proti dotyčným vládám,“ uvedl Němeček na čtvrteční tiskovce.

„Např. v Mexiku jen v posledních letech bylo zabito v rámci této války proti drogám více než 100 tisíc lidí. To je obrovská katastrofa a myslím si, že my v Evropě si tady úplně neuvědomujeme, co to ta válka proti drogám v praxi znamená,“ pokračoval český ministr.

Válka s drogami zkrátka podle něj selhala. „Považuji za veliký průlom to, co tam zaznělo od drtivé většiny delegací – to znamená, že ten trend kriminalizace, trend války s drogami definitivně selhal, přináší jenom negativní důsledky a je třeba od něho odstoupit. V podstatě všechny demokratické země – a je třeba říct, včetně Spojených států, odkud ten termín válka s drogami vzešel před 45 lety za prezidenta Nixona – v podstatě přistupují na tento model a akceptují to, že ten model selhal,“ uvedl Němeček.

Česko podle něj volí střední cestu a slouží jako příklad vyvážené protidrogové politiky. „Nevolíme úplnou prohibici a kriminalizaci uživatelů, ale ani legalizaci,“ připomněl Němeček i to, že drogovou závislost vnímáme v Česku podobně jako Světová zdravotnická organizace – jako nemoc. A nemocným je třeba pomoci. 

Němeček připomněl fungující preventivní programy, abstinenčně orientovanou či substituční léčbu, výměnu injekčních stříkaček apod. 

„Tím, že takto jsme schopni pomáhat drogově závislým, léčit je, nabízet jim pomoc, tak chráníme i tu většinovou populaci. Z hlediska těch nitrožilních uživatelů drog to v některých zemích nese četné velmi nebezpečné nemoci, které jsou v ČR minimální,“ upozornil ministr. „Jsou země – a to i vyspělé –, kde je užívání drog v podstatě trestným činem a vhání to ty lidi mimo jakékoli legální cesty kontroly a léčby,“ dodal.

Česko má dle Němečka celosvětově jeden z nejnižších počtů smrtelných předávkování ilegálními drogami – zato třeba v USA připadá na 100 000 obyvatel 28krát víc předávkování než v Česku.

Svět bez drog? Jen prázdné heslo a iluze, shodli se experti

Společně s Němečkem vystoupili na tiskovce k protidrogové politice nejen u nás, ale i ve světě také zmocněnec pro drogovou problematiku Tomáš Zábranský a národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

„V roce 1998 proběhlo předešlé valné zasedání OSN o drogách, tehdy ještě pod praporem války proti drogám a heslem ‚Drugfree world, we can do it‘. Čili Svět bez drog, můžeme to dokázat. Což je opravdu prázdná proklamace, já osobně mohu zaručit, že ty chemické látky, ty rostliny tady budou ještě dlouho poté, co tady přestane být lidstvo na téhle planetě. Válka proti chemickým látkám se nezdá být příliš užitečná,“ uvedl Zábranský a připomněl, že další setkání na vysoké úrovni proběhlo v roce 2009. Jihoamerické země však dnes upozorňují, že se zkrátka tehdejší deklarace nedaří vůbec naplňovat. 

Také Vobořil se ohradil proti tvrdé, represivní politice. „Jsme země, která má co říct, jsme země, která je schopna říkat: ano, ten nerepresivní systém – a to neříkáme, že legalizujeme – je schopen úspěchu mnohem většího než celá ta situace, která se odehrává ve většině zemí méně demokratických, ale i ve Spojených státech donedávna. Kriminalizace držení pro vlastní potřebu přináší spíš negativní účinky,“ varoval Vobořil.

„V roce 1998 jsme tvrdili, že bude svět bez drog k roku 2009. Skutečnost je taková, že se věci zhoršily dvojnásob. V současnosti nelegální trh s drogami představuje přibližně 320 miliard dolarů ročně... Počet problémových uživatelů drog ve světě od roku 2008, kdy měl být svět bez drog, stoupl o dalších 40 milionů na 246 milionů lidí,“ dodal Vobořil a upozornil na nárůst nových nákaz ve východní Evropě a střední Asii.

Česko naopak přirovnal k ostrovu bezpečí díky konzistentní politice dekriminalizace, tedy nekriminalizování uživatelů.

lynx ( 28. dubna 2016 21:06 )

To každopádně! Aby ti úchylové neničili zdraví nám normálním.

lynx ( 28. dubna 2016 21:02 )

A co kdyby tedy policisté, místo soustavného buzerování motoristů a cyklistů raději honili drogové mafie - třeba kamarády pana knížete - kosovské Albánce. A vůbec, prostě všechny, co s tím svinstvem kšeftují a vyrábí ho.

ejvm1712 ( 28. dubna 2016 19:12 )

Zkrátka a dobře-jsme v p r d e l i !

zednik ( 28. dubna 2016 18:44 )

 Nejdůležitější ze všeho je zakázat kouřit cigárka u piva v hospodě. Je to cesta nejmenšího odporu, to umíme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa