Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pravice vzkazuje Valachové: Na inkluzi si posvítíme!

Autor: Vera Renovica, Zuzana Štíchová - 
13. dubna 2016
13:15

Situace v českém školství rozhýbala politickou scénu. Jak ODS, tak TOP 09 se vyjadřují kriticky k projektu inkluze tak, jak ho prosazuje ministryně školství Kateřina Valachová (39, ČSSD). A prozradily, co s tím hodlají dělat…

Například strana »modrého ptáka« dlouhodobě kritizuje plošnou inkluzi, která by děti s lehkým mentálním postižením automaticky směrovala do běžných škol. A s předsedou a exministrem školství Petrem Fialou (51, ODS) se pod mottem »Na dětech se netestuje« chystá na jarní kampaň.

Vedle toho chce jednat s ostatními poslaneckými kluby ve Sněmovně a pracovat na odložení, anebo dokonce zrušení novely školského zákona a přidružené vyhlášky. Ministerstvo zatím reagovalo ve zkratce tak, že jde o předvolební taktiku.

Umírněněji než ODS se tváří šéf TOP 09 Miroslav Kalousek (55), jehož straničtí experti na školství budou situaci monitorovat. A v případě, že se po 1. září letošního roku školství změní k horšímu, také korigovat. Zatím jde ze stran obou předsedů o pouhá prohlášení. Zároveň ale také o závazek veřejnosti, že si posvítí na to, aby byly inkludovány jen ty děti, pro které půjde o změnu k lepšímu…

Petr Fiala, exministr školství a předseda ODS

„Školství je věc, ve které se má hledat společenská shoda mimo jiné i proto, že každé rozhodnutí, které vláda v této oblasti udělá, se zpravidla plně projeví až ve chvíli, kdy už není u moci. Bohužel to, co se teď ve školství děje, mě tím optimismem nenaplňuje … Chci se obrátit v nejbližších dnech na předsedy poslaneckých klubů a požádat je o schůzku, abychom spolu hledali nějaké legislativní opatření, které by tu inkluzi v té podobě, ve které ji schválila PSP a prosadila ministryně Valachová, zmírnilo, nebo odsunulo. Panuje v tom chaos, není to dobře připraveno a myslím, že by v zájmu i jiných politických stran mohlo být, abychom s tím něco udělali.“ (tisková konference ODS, 7. dubna)

Petr Fiala, exministr školství a předseda ODS Petr Fiala, exministr školství a předseda ODS | Foto: archiv Blesku

Jaroslav Kubera, primátor Teplic a senátor za ODS

„Tady někdo nabyl dojmu, že každý může dělat všechno. Jak říkal Vladimir Iljič Lenin, že i člověk s IQ 20 může dělat výzkumy... Pán Bůh rozděluje spravedlivě. Většina těchto dětí (mentálně postižených, pozn. red.) má nějaké jiné nadání, hudební nebo výtvarné, takže se pro každého najde uplatnění bez toho, aby se znásilňovalo školství. … Představa, že bude mít každé takové dítě asistenta, to je právě představa neziskových organizací, kterým potečou miliony. Nemám nic proti neziskovým organizacím, ale v průběhu doby se z toho stal neuvěřitelný byznys. … To je jednoduché. On prostě jen nebude fungovat a pak se opraví.“ (rozhovor pro Blesk.cz, 9. dubna - CELÝ ROZHOVOR ZDE>>>)

Jaroslav Kubera, primátor Teplic a senátor za ODS Jaroslav Kubera, primátor Teplic a senátor za ODS | Foto: archiv Blesku

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

„My se té problematice velmi věnujeme, byť nejsme tak slyšet, protože nemáme černobílé stanovisko. Já osobně si myslím, že zrušení speciálního programu (rámcový vzdělávací program pro lehké mentální postižení, pozn. red.) bylo ukvapené, ale současně se domnívám, že nějaká forma toho, čemu říkáme inkluze, by měla probíhat. Tedy snaha těch, kteří na to mají, začlenit do běžných škol. Ano, jsou děti s handicapem, pro které bude nejlepší, budou-li v běžné třídě, a obohatí to i ostatní spolužáky. A pak jsou i případy opačné. Pevně doufám, že ti, kteří budou vyhlášku realizovat, to nebudou dělat jenom jako úředníci, ale že k té věci budou přistupovat tak, jak si zaslouží, tedy s mimořádným citem. A že se odborníci budou dívat na dítě s jedním jediným cílem: udělat to, co je pro něj nejlepší. Myslím si, že je co dolaďovat. Ale iniciativa TOP 09 by tady byla spíš opravná.“ (vyjádření pro Blesk)

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, předseda TOP 09 | Foto: archiv Blesku

lukasnazdar ( 13. dubna 2016 15:30 )

 Kubero někde jsem četl, že jsi řekl, že není potřeba inkluze, že se mentalně slabší uplatní jinde a všude. Ty jsi toho příkladem společně s Fialou, Němcovou, Kalouskem, Bendou.... je vás víc a jste nalezlí v pravicových stranách. Ale ty jsi tedy super úkaz. S tvojí postavou bych tak nevyskakoval a kór na zemana, ten by tě zabil jen poplácáním po ramenou.

marti33 ( 13. dubna 2016 13:58 )

Top09 a její klasické proamerické názory. Nic než souhlas jsem nečekal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa