Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotka chce rozdávat ze státního. Lékařům, učitelům i rodinám s dětmi

ČSSD představila své priority pro příští rok. Rozdávat chce miliardy.
ČSSD představila své priority pro příští rok. Rozdávat chce miliardy.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
9. dubna 2016
16:35

ČSSD premiéra Bohuslava Sobotky navrhne partnerům ve vládě od příštího roku desetiprocentní zvýšení tarifních platů pracovníků ve školství a zdravotnictví. Platy ostatních zaměstnanců veřejného sektoru by měly růst o pět procent. Předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka to uvedl po zasedání Ústředního výkonného výboru strany. Kde by chtěl peníze vzít, to ale neřekl.

Sociální demokracie chce v rámci koalice hledat dohodu o růstu platů ve veřejném sektoru. A to ještě předtím, než bude vláda hlasovat o konvergenčním programu, který do značné míry určí parametry státního rozpočtu na příští rok.

„Chtěli bychom, aby se platy zaměstnanců veřejného sektoru zvýšily od 1. ledna 2017 o pět procent. Současně chceme navrhnout, aby u dvou kategorií zaměstnanců, kde jsou pro to prioritní důvody, došlo k růstu vyššímu,“ popsal Sobotka. Desetiprocentní zvýšení tarifních platů by se podle něj mělo týkat lékařů a zdravotních sester i všech zaměstnanců ve školství.

„Výborná čísla státního rozpočtu za loňský rok a za první čtvrtletí letošního roku nám umožňují, abychom se o příjmy podělili i s těmi zaměstnanci veřejného sektoru, kteří jsou pro všechny občany velmi důležití,“ prohlásil. Podotkl, že i Evropská komise upozornila na to, že profese učitele je v ČR výrazně podhodnocena.

Další peníze rodinám s dětmi i penzistům

Sociální demokracie také zvažuje zavedení přídavků na děti i pro rodiny se středními příjmy, výrazné zvýšení financování sportu či levnější léky pro seniory a děti. Podle premiéra jde o nové programové body, s nimiž ČSSD potenciálně přijde. Nový program sociální demokracie chce strana schválit na sjezdu plánovaném na jaro příštího roku.

Ohledně podpory rodin s dětmi bude strana diskutovat o tom, aby se nárok z kritéria 2,4 násobku životního minima zvýšil na 3,5 násobku.

Do sportu by příští rok mělo přitéct dalších šest miliard, děti by také stejně jako senioři mohly mít nárok na levnější léky. Mezi dalšími návrhy je speciální spotřební koš pro seniory u valorizace penzí či uživatelsky vstřícná aplikace České správy sociálního zabezpečení, která by umožnila lidem, aby si svůj nárok na důchod jednoduše spočítali online.

11karel11 ( 10. dubna 2016 10:20 )

Důchodce necháte pochcípat? Nebo jim zvýšíte důchod opět o 40,- kč?. HANBA vás musí fackovat.

hejhej ( 10. dubna 2016 09:50 )

Sobotka vždycky rád rozhazoval ze státní kasy, jako ministr financí, tak jako premiér. Na volební kampaň by neměli dostávat strany ze státních peněz ani korunu. Ty svoje žvásty a nesplnitelné sliby ( církevní restituce ČSSD) by si měli platit sami. Kolik peněz by bylo do zdravotnictví, kdyby se neplatily podvodníkům ubytovny, necpali nemakačenkům sociální dávky, které většinou končí v hernách a neplatili muslimským přivandrovalcům pobyt.

otoson ( 9. dubna 2016 19:59 )

Bohuši máš šanci být Dobrý anděl,a nabo dál Velký ko*ot.

otoson ( 9. dubna 2016 19:34 )

Ale toto je návod pro všechny politické strany.Pokud chcete opravdu získat voliče,navyhazujte naše peníze do kanálu.Udělejte něco,aby jste byli k užitku!

otoson ( 9. dubna 2016 19:16 )

Bohuši,dám ti jednu dobrou radu.Vezmi ty miliony co máte nachystané na předvolební kmpaň,a strč je do dětské onkologie.Ať nemusí zoufalí rodiče sbírat víčka ty de*ile!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa