Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Akce za půl „mega“: Zeman slaví třetí výročí a koketuje s další kandidaturou

Autor: ČTK, vr, všm - 
5. března 2016
18:03

Prezident Miloš Zeman v sobotu na Pražském hradě uspořádal při příležitosti tří let od inaugurace oslavu pro své příznivce. Hned při úvodním projevu nepřímo naznačil, že by se možná nebránil kandidatuře ani v roce 2018. Pozváno bylo na akci asi 900 hostů, dechovku jim zahrála Hudba Hradní stráže a policie České republiky. Vše vyšlo podle informací Blesku na necelý půl milion korun.

„Já nesmím ani naznačovat, ale možná, že se tady na Hradě ještě několikrát setkáme,“ uvedl v uvítací řeči poněkud tajemně prezident. V jeho funkčním období ho sice čekají ještě dvě oslavy inaugurace, mohla to být ale také narážka na to, že své štěstí zkusí ve volbě i v roce 2018. 

Během bilančního proslovu se Zeman rychle unavil. Požádal tak o svou hůlku. „Podejte mi hůlku, začínám cítím potřebu,“ vyzval do ticha. S tou přispěchal šéf Hradního protokolu Jindřich Forejt.

Video Zeman přichází na akci - Blesk/Vera Renovica
Video se připravuje ...

Zeman oslavu své inaugurace pořádá každoročně, letos se ale výrazně zvýšil počet pozvaných hostů. "Pozváni jsou především přátelé pana prezidenta, příznivci nebo například členové expertního týmu pana prezidenta. Prostě lidé, kteří stojí při panu prezidentovi v dobách dobrých i zlých, kteří stojí při panu prezidentovi v dobách, kdy na něj útočí antizemanovští aktivisté," okomentoval mluvčí Jiří Ovčáček.

Pozvánku do Španělského sálu dostalo na 900 hostů, využili ji mimo jiné bývalí členové Zemanovi vlády a souputníci, například Miroslav Grégr, Eduard Zeman, Jan Fencl nebo Zdeněk Jičínský. Dostavili se ale také zástupci mladší generace, které reprezentoval mimo jiné bývalý ministr zahraničí Jan Kohout a šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček. 

Video Zeman má zahajovací projev a žádá o hůlku - Blesk/Vera Renovica
Video se připravuje ...

Dorazil i prezidentův věrný Jan Veleba, předseda Strany práv občanů. Dále se ukázal i senátor Jaroslav Palas, který finančně podpořil Zemana během kampaně. Nechyběl ani šéf odborů Josef Středula, exministryně spravedlnosti Marie Benešová či režisér Juraj Jakubisko i s manželkou.

Půl milionu za oslavu

Akce, která se jmenuje Můj třetí rok s vámi, byla zahájena v 17:00 ve Španělském sále Pražského hradu. Hlavním bodem programu je koncert, na kterém podle Ovčáčka zazní směs melodií Karla Hašlera či písně Vy zvonky v Loretě a Za tichú Moravú. "Koncert je poděkováním pana prezidenta jeho příznivcům. Bude trvat hodinu, a pak se hoste přesunou do Rudolfovy galerie, kde bude raut," dodal pro Blesk mluvčí.

Stejně jako v uplynulých letech nechce Hrad zveřejňovat rozpočet akce, pro Blesk ale udělal výjimku. „Počet hostů koncertu je 952. Náklady hradí Správa Pražského hradu. Celková částka činí 485 124 Kč s DPH. Tato suma zahrnuje raut, techniku, ozvučeni, hostesky a výrobu pozvánek,“ popsal mluvčí.

cantre ( 8. března 2016 19:34 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé informace : http://dampres.blogspot.cz/

potapec ( 6. března 2016 14:08 )

Přispívám zde http://www.blesk.cz/diskuse/518333/1

hu11 ( 6. března 2016 14:05 )

 Doufám, že poslední !!!!!!!!!!!!

rego_senior ( 6. března 2016 12:26 )

funebrak ( 6. března 2016 09:49 )

Šlechta. Králové, knížata, prezidenti a kdejaká zbohatlická pakáž. Ale Trautenberkovci to měli v Lucerně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa