Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Škoda peněz,“ tepe šéf Motola Ludvík informační zákon. Pirát ho viní ze lži

Autor: všm - 
25. února 2016
14:45

Vysoké náklady a plýtvání časem. Takové zápory přičítá zákonu o svobodném přístupu k informacím šéf pražské nemocnice Motol a místní zastupitel ČSSD Miloslav Ludvík. Podle něj kvůli takzvané „stošestce“, která umožňuje vyžádat si listiny a údaje držené státem, chodí do nemocnice desítky dotazů týdně. Ta si přitom za zpracování odpovědí může účtovat pouze pět korun za stránku. Zastupitel za Piráty Adam Zábranský ale tyto informace označil za „nepokrytou lež“.

Dneska si povíme něco o tom, jak Miloslav Ludvík nepokrytě lže.“ Takovými slovy uvedl Zábranský na Facebooku svůj status, v kterém reagoval na nedávný rozhovor šéfa pražské ČSSD pro Denik.cz. 

V něm Ludvík uvedl, že by výrazně ušetřili, kdyby byli soukromá nemocnice. I kvůli zákonu 106 o svobodném přístupu k informacím. „Například když student píše diplomku, tak podle stošestky mu musíme předat všechny informace a on si dokonce předepíše, v jaké struktuře mu je máme dodat. Těch dotazů jsou desítky týdně a přitom můžeme účtovat jen pět korun za stránku, popsal šéf Motola. 

Tak tomu ale podle člena Pirátů není, jak doložil odkazem na veřejné statistiky nemocnice. „Dotazů podle zákona o svobodném přístupu k informacím Motol vyřizoval v roce 2014 přesně 6, o rok dříve to bylo přesně 8, předtím 10 a v roce 2011 potom 7. Tedy zdaleka ne žádné desítky týdně,“ okomentoval Zábranský.

Dneska si povíme něco o tom, jak Miloslav Ludvík nepokrytě lže. Cituji: "Například když student píše diplomku, tak podle...

Zveřejnil(a) Adam Zábranský dne 21. únor 2016

Chybná je podle něj i informace o sazbách. Ludvík téměř určitě ví, že dle zákona si lze kromě kopírování stránek účtovat i mimořádně rozsáhlé vyhledávání. V sazebníku Motola je proto uvedeno, že za každou započatou hodinu při vyřizování žádosti o informace bude žadateli účtováno 310 Kč. Takže je to asi zas až tolik nestojí...,“ dodal politik.

Motol proti stošestce?

Šéf nemocnice ale kritiku odmítá. Především podle něj nebyla ještě zveřejněna výroční zpráva za rok 2015. „Netvrdím, že bude diametrálně vyšší. Ale přišlo by mi logické, že pokud chci někoho veřejně obvinit ze lži, pak budu pracovat s aktuálními a relevantními daty,“ okomentoval věc pro Blesk.cz Ludvík.

V uváděných údajích prý nelhal. „Nelhal jsem, že dotazů, které vyřizujeme, chodí desítky týdně. Dotazů, které jsou formulovány jako dotazy na základě zákona 106, jsou stovky, ale formální náležitosti tak, aby mohly být také zodpovězeny na základě zákona 106, splňuje jen zlomek z nich,“ vysvětlil člen ČSSD.

A možnost, aby si nemocnice za vyhledávání účtovala vyšší sazby? Podle Ludvíka komplikovaná záležitost. „V současnosti je vyvíjen stále větší tlak od různých organizací, že jako státní instituce nemáme odpovědi zpoplatňovat a jediný náklad, který můžeme uplatnit, je poplatek za kopírování,“ popsal.

Nemocnice Motol zároveň podle jeho slov plánuje k zákonu 106 o svobodném přístupu k informacím a jeho dopadu na chod a náklady, vydat komplexnější materiál. V něm mají být uvedeny i konkrétní komplikované příklady z praxe. „Budeme se v rámci tohoto materiálu vypořádávat i s problematikou nákladů na zpracovávání těchto dotazů. Osobně vidím problém v tom, že není přesněji definováno, co je veřejný a co už soukromý zájem při uplatňování zákona 106,“ uzavřel Ludvík.

V nemocnici Motol ležel i prezident Miloš Zeman:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa