Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

„Může to skončit až sebevraždou,“ varuje šéf škol z Poděbrad před inkluzí

Autor: Zuzana Štíchová - 
20. února 2016
05:15

V českých školách má od letošního září odstartovat velmi diskutovaná inkluze. V praxi to bude znamenat, že lehce mentálně postižené děti budou začleněny do tříd na standardních základních školách. Ku pomoci jim budou asistenti a speciální pomůcky. Podle starosty Poděbrad Ladislava Langra, pod kterého spadají dvě základní školy, to ale dětem může uškodit. O svých obavách mluvil ve Studiu Blesk. V Poděbradech zaštiťuje Langr komisi pro vzdělání a jako starosta zodpovídá také za dvě základní školy zřizované městem.

„Obávám se, že u dětí zejména s lehkou mozkovou poruchou – socializace u nich je velmi komplikovaná,“ vyslovuje Langr nahlas to, co se mnozí obávají říct nahlas. Svůj názor opírá o zkušenosti, které mu předala ředitelka tamní Speciální základní školy.

„V Poděbradech máme jednu velmi kvalitní speciální školu. Bavil jsem se i s touto paní ředitelkou a ta mi vyprávěla příběhy, kdy dítě s lehkou mozkovou poruchou se začlenilo do klasické běžné výuky na základní škole. Pak rodiče prosili, aby mohli jít do té speciální, protože dítě bylo na pokraji sebevraždy, protože to v tom kolektivu nezvládlo,“ řekl Langr ve Studiu Blesk.

Dvojice základních škol zřizovaná městem je v Poděbradech bezbariérová a zařízení nemají problém přijímat tělesně postižené žáky. Zařízeny jsou na to podle Langra i mateřské školky. „Máme asi dvacet dětí, které jsou zařazeny do té kategorie, že potřebují nějakou zvýšenou péči,“ popsal starosta.

K inkluzi dodal, že se obává experimentu „s někým, kdo se nemůže bránit a s někým, kdo ten experiment nemusí ani pozitivně přežít“. Děti si mohou podle něj odnést z traumatického zážitku i celoživotní následky.

Kde je podle Langra hranice postižení, kdy by měli žáci dostat šanci na zařazení do standardní výuky? Pomůže školám dvouleté přechodné období v náběhu inkluze? A budou podle starosty Poděbrad vznikat soukromé základní školy jako houby po dešti? Podívejte se na rozhovor:

Video Šéf dvou poděbradských základních škol: Nezdařená inkluze může dítě dohnat na pokraj sebevraždy. - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Radek3 ( 2. března 2016 21:24 )

Tak pan náměstek utekl ? To vypadá na áčko v zaměstnání a postih .. Nedovedu si představit, že by si toto mohl dovolit učitel, utéct z hodiny, kde jej vytočí žáci.. To by učitelům náměstek jistě netoleroval. Pani ministryně jako jeho nadřízená by měla pana náměstka poučit ..

carisima ( 21. února 2016 11:40 )

 Šikana byla i za minulého režimu. Ve společnosti jsou stále stejné typy lidí. Asi by se měly upravovat zákony,neměla by existovat tak značná lhostejnost a tolerance k nemorálnímu jednání. To platí i pro domy seniorů, kde se také někdy zneužívá situace./ růyné druhz nemorálního jednání,ze kterého plynou pro někoho výhody/ Mám dojem, že se v takových zřízeních kumuluje určitý typ personálu / fakticky méně kvalitní typ člověka / Ti slušnější spíše moc dlouho nebojují s agresivnějšími nebo pokornějšímu, kteří ochotně respektují určitá pochybná nařízení, a raději brzy ze zařízení odejdou.

panda82 ( 20. února 2016 08:19 )

Tu exkluzivitu s inkluzitou mohl vymyslet jen idiot, nebude umět nikdo nic a učitel, který bude mít ve třídě asistenty jiných dětí,bude mít nervy nadranc a udržet soustředěnost třídy , no klobouk dolů. A zas měl prezident pravdu, když měl k tomuto tématu připomínku, Zbytečně vyhozené peníze, hlavně, že ví, že některé děti nemají na obědy a musí se pro ně žebrat,

funebrak ( 20. února 2016 07:44 )

No, a teď řekněte co s tím. Komouš se znažil tyhle děti izolovat, prý to bylo špatně. Převlečený komouš je chce "začleňovat" (aby se distancoval od své minulosti), jenže, jak vidět to kvůli idiocii většinové společnosti taky nejde. Vláda a páni tohle nevyřeší, ti mají dost starostí se svými konty, neboť jejich doba machrování je příliš krátká. Jak to funguje jinde, v normálnějším světě?

pekaaaros ( 20. února 2016 07:42 )

stejně tak může dítě s handicapem, který je spíš inteligenčního rázu, dohnat k sebevraždě zdravé dítě, pokud má agresorský sklony v kombinaci s jeho inteligenčním handicapem a vybíjí si to na spolužákovi a zakazovat mu se učit a zdravé dítě kvůli strachu raději dostává pětky. i to už tady bylo. jsem rád, že jsou zvláštní školy a jestli se zruší, tak ti největší lůzři nalezou jak kobylky do normálních škol a buď v tom kolektivu dostanou šikanu za svou jednoduchost nebo budou kvůli své jednoduchosti šikanovat chytřejší spolužáky. děkujeme neempatičtí politici, co se absolutně neumíte vcítit do těchhle situací. všechno vidíte tak pragmaticky, hnusně a nelidsky účelově, že bych z toho blil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa