Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Kazibrdi, máte smůlu. Zvítězil zdravý rozum,“ vysmál se Stropnický kritikům

Autor: ČTK, simao - 
31. prosince 2015
14:54

Ministr obrany Martin Stropnický si v poslední den roku 2015 neodpustil rýpnutí do kritiků návrhu zrušit vojenský újezd Brdy. Ten zaniká právě posledním dnem letošního roku a od 1. ledna nahradí vojáky turisté. Stropnický přitom poslal vzkaz všem "kazibrdům".

"Přes všechny překážky a úsilí "kazibrdů" zvítězil nakonec zdravý rozum, a tak zítra otevíráme Brdy veřejnosti. Brdům i vám: PF 2016!" napsal na Twitteru ministr obrany Martin Stropnický.

Vojenský újezd Brdy zaniká totiž právě s koncem prosince 2015. Od 1. ledna 2016 jej nahradí chráněná krajinná oblast. Z části bude přístupná veřejnosti. Turistům, cyklistům, houbařům... 

K lednu se navíc zmenší i čtveřice dalších újezdů, a to Boletice, Březina, Hradiště a Libavá. Proč ke změnám dochází? Brdský vojenský újezd označila armáda za nepotřebný, ministerstvo obrany tvrdí, že ztratil smysl v souvislosti s poklesem počtu vojáků.

"Důvodem pro zrušení újezdu byla jeho nepotřebnost a malé vojenské využití. Velikost výcvikových prostor v ČR byla naddimenzovaná a neodpovídala současným potřebám," uvádí Stropnický na armádním webu.

Odpůrci návrhu ale argumentovali zejména bezpečnostními zájmy Česka. Spory se však objevily i mezi kraji, kde se újezd nachází - Plzeňský kraj byl pro zrušení újezdu, Středočeský proti.

Nelibě snášené změny u Libavé a dalších újezdů

Plány v Brdech jsou smělé. Do dvou let by tam mělo být vyznačeno na 450 kilometrů cyklotras a desítky kilometrů tras pro pěší. Cedule se zákazem vstupu však zcela nezmizí, některé oblasti nejsou pyrotechnicky očištěné a práce pyrotechniků tam budou pokračovat dál.

V souvislosti se změnou hranic dalších újezdů (Boletice, Hradiště a Libavá) pak vznikne celkem šestice nových obcí. V případě Boletic to bude Polná na Šumavě, v případě Hradiště obce Bražec a Doupovské Hradiště a v případě Libavé to budou Město Libavá, Kozlov a Luboměř pod Strážnou.

Jenže změny přinesly i další spory. Pro změnu kolem omezení vstupu do některých vytyčených oblastí jen pro vojáky či lesníky. A to i proto, že starostům na Prostějovsku prý dala Správa vojenského újezdu vědět až v průběhu prosince.

"Chápu, že nějaký režim platit musí, ale armáda zase musí pochopit, že když mám za barákem vojenský prostor a nemohl bych tam vstoupit, tak takhle to také dělat nelze. O takové zásadní změně věděli dlouho dopředu, ale obce postavili úplně na poslední chvíli už před hotovou věc," řekl iDnes.cz starosta Krumsína na Prostějovsku Jaroslav Střelák. 

A dodal: "Aby nám v průběhu prosince řekli, že se povolenky od příštího roku automaticky ruší a lidi tady na mě kvůli tomu řvali, tak to nepovažuji za normální."  

ellenic ( 1. ledna 2016 13:20 )

moiaza A když ještě přihlédnu k tomu výrazu "kazibrdi". Ještě, že se bleskáči nepřeklepli, to by bylo něco .

ellenic ( 1. ledna 2016 13:17 )

On se vysmívá a jiným je zase k smíchu paní ministrová se svým oduševnělým projevem . Když k tomu ještě přidáme Agátu, tak je docela veselo. Zvlášť když se zašklebí . A raději nepíši o dalších z této veselé rodinky. Mně je sympatický Cyril , normální, inteligentní, nikam se necpe. Je vidět, že nejen podobu má po svém otci Markovi .

moiaza ( 1. ledna 2016 08:29 )

Tohoto šaška bych dosadil do komédie "hloupý, hloupější a nejhloupější" nebo "ještě větší blbec, než jsme si mysleli".

tgbg ( 31. prosince 2015 17:54 )

A ruští fašističtí agresoři mají tedy smůlu.

asijo ( 31. prosince 2015 17:33 )

Američtí agresoři mají tedy smůlu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa