Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Co Zeman spískal, Zaorálek napravil. Diplomatická roztržka s Řeckem je pryč

Lubomír Zaorálek se pustil do kritiky Západu.
Lubomír Zaorálek se pustil do kritiky Západu.  (Autor: Foto Blesk - Karel Kopáč)
Autor: zst - 
23. prosince 2015
15:00

Kvůli kritice řecké zadluženosti ze strany prezidenta Miloše Zemana a ministra financí Andreje Babiše (ANO) odjel na „vánoční" konzultace z Prahy do Athén řecký velvyslanec. Po telefonátu ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) s řeckým protějškem Kotziasem je ale podle českého šéfa diplomatů roztržka vyřešena. A velvyslanec se po svátcích do Prahy vrátí.

„Diplomatická roztržka s Řeckem urovnána. Telefonát s mým řeckým protějškem proběhl v přátelské atmosféře. Pozval jsem ho do Prahy,“ pochlubil se na sociální síti Lubomír Zaorálek a dodal, že řecký velvyslanec se do Prahy vrátí.

 

 

 

 

Řecký ministr zahraničí Kotzias v úterý povolal z Prahy na konzultace řeckého velvyslance. Řekové tak reagovali na Zemanova slova o tom, že Česko vstoupí do eurozóny, až ji opustí Řecko. Řecký ambasador Panajotis Sarris se nakonec do Prahy vrátí po Vánocích. Zaorálek pozval na návštěvu také ministra Kotziase.

Oba ministři se prý shodli, že není dobré, aby šarvátka dál eskalovala, chtějí se soustředit na důležitější věci. "S kolegou Kotziasem jsme se dohodli, že zintenzivníme vzájemný kontakt, protože před námi stojí důležitější společné úkoly v rámci EU," pokračoval v tweetu Zaorálek. Společnými úkoly mínil boj proti takzvanému Islámskému státu nebo řešení migrační krize.

Kritiku Řecka nesl těžce i ministr, velvyslanec orodoval na Hradě

Podle informací ČTK si na ostrou rétoriku některých států vůči Řecku postěžoval i ministr Kotzias. Řecká televize ERT zmínila například Maďarsko nebo Slovensko. Gesto vůči Česku mělo být pokusem situaci řešit.

ERT také uvedla, že vzájemné vztahy Česka a Řecka se ocitly v "bodu mrazu". Pokud se sporné výroky neopraví, hrozí prý úplné přerušení diplomatických styků. Mluvčí Lagronová se k tomuto požadavku Řecka odmítla vyjádřit. Korekci prezidentových slov o Řecku ale již dříve odmítl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Názor prezidenta prý trvá a bude ho dál veřejně prezentovat.

Na některé výroky si prý v hradní kanceláři u ředitele zahraničního odbrou Hynka Kmoníčka stěžoval v poslední době i řecký velvyslanec Sarris, nikdy ale písemně.

spitfire68 ( 25. prosince 2015 16:14 )

Že jsi tak nevičela rudá hvězdo za vlády kremeloida Klause, ten to totiž všechno spískal? To je zvláštní.

spitfire68 ( 24. prosince 2015 20:14 )

Zase máš vycházky, víš že nemáš moc myslet, leze ti to na mozek.

spitfire68 ( 24. prosince 2015 20:12 )

Jájinek, děda o holi z Hradu, bojuje proti celému světu, díky jeho zapšklé východní povaze, čili charakteristická vlastnost nor mal izač ního komu nis ty. Jednou to odneslo Turecko, Ukrajina, pak papež, šéf OSN atd. , EU, velvyslanec USA atd nekonečno. Zkrátka jájínek z prog. ústavu soudruha An dropova z k g b.

spitfire68 ( 24. prosince 2015 20:06 )

Kdyby neměli koule tak tady vy es téb áci nekvičíte. Ten Kre mel ský strejda jen plní úkoly. Instrukce z Moskvy zní jasně, rozeštvávat a zbavit se Sobotky.

placenta ( 24. prosince 2015 13:40 )

všichni v ČSSD v čele ze srabotkou nemaj koule Díky Pane Prezidente Zemane

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa