Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ve sněmovně nahlásili bombu. Jednání ale nezastavila, to zvládli poslanci sami

Ve sněmovně nahlásil anonym bombu.
Ve sněmovně nahlásil anonym bombu.  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan)
Autor: ČTK, simao - 
17. prosince 2015
09:18

Anonym ohlásil ve čtvrtek ráno uložení výbušného zařízení ve sněmovně. Policie uzavřela ulici vedoucí k budově. Poslanci však přesto jednat vyrazili, jako obvykle od 9:00. Ovšem v nepříliš valném množství. Ještě prázdnější pak byla křesla členů Sobotkovy vlády.

Předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD) avizoval, že schůze dolní komory bude navzdory výhrůžce pokračovat podle plánu. Hamáček před začátkem jednání uvedl, že dostal informaci o anonymní výhrůžce uložení bomby po 8:00. Nepředpokládal, že záležitost ovlivní jednání poslanců plánované od 9:00.

Policisté však pro jistotu ráno uzavřeli Sněmovní ulici. Pouštěli do ní jen lidi s kartou, jež opravňuje ke vstupu do dolní komory. V devět hodin se pak skutečně jednání rozeběhlo dle původních plánů.

Šéf sněmovny Hamáček pouze poslance informoval, že existuje výhrůžka možnosti uložení výbušniny ve sněmovně. „Riziko nebylo vyhodnoceno tak, že by mělo mít vliv na chod Poslanecké sněmovny,“ mírnil však jakékoli obavy Hamáček.

Nedostatek ministrů i poslanců

Interpelací se z důvodů zahraničních cest či jiných pracovních důvodů nezúčastnila hned řada členů vlády – premiér Sobotka vyrazil na summit EU, vicepremiérové Babiš a Bělobrádek se omluvili také z důvodů cest do zahraničí, omluvenky zaslali i ministři Dienstbier, Němeček, Jurečka, Pelikán, Valachová či Zaorálek. Šéf obrany Martin Stropnický vyrazil pro změnu na summit ministrů obrany zemí visegrádské čtyřky.

Někteří přítomní poslanci si pak opět stěžovali na to, že nejsou na svých křeslech členové vlády a není jim jasné, jak tedy při interpelacích postupovat a zda je dál odkládat. Valná účast nebyla ani posledně...

Jenže tentokrát došlo i na jiný problém – nedostatek samotných poslanců. Schůze tak byla čtvrt hodiny po svém začátku odložena. „Dám prostor kolegům, aby se mohli dostavit i přes zvýšená bezpečnostní opatření, a přerušuji jednání,“ uvedl Hamáček a přerušil schůzi do 10:00.

Prý na základě žádosti předsedů některých poslaneckých klubů. Po pauze jednání pokračovalo - návrhem rozpočtu Státní zemědělské a potravinové inspekce na příští rok i zemědělskými dotacemi. Ministr zemědělství Marian Jurečka již nechyběl.

Předchozí výhrůžky sněmovně

Informace o anonymu měl přitom Hamáček od ochranné služby, která má ochranu ústavních činitelů na starost.

Nešlo přitom letos o první výhrůžku tohoto typu. I letos v březnu, jen několik dnů po masakru v Uherském Brodě, oznámil anonym uložení bomby hned na několika místech ve sněmovně. I tehdy došlo na výrazné zpřísnění bezpečnostních opatření a prohledávání a kontrolu i u všech zaměstnanců s přístupem do sněmovny. Policie následně zadržela muže, který předtím šestnáctkrát vyhrožoval bombou různým významným osobám či institucím.

V minulosti ohlásil anonym uložení plastické trhaviny v jednacím sálu Sněmovny taktéž v lednu 1993 - při rozpravě k volbě prezidenta. Autor telefonátu se tehdy policii znovu ohlásil, přiznal se a sdělil motiv svého činu.

Video se připravuje ...
Další videa