Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemanová odmítla neprůstřelnou vestu na rozsvícení stromku. Naštval ji Zeman

Autor: Jaroslav Šimáček - 
29. listopadu 2015
12:20

Prezident Miloš Zeman v neděli v Lánech prozradil, že jeho žena Ivana odmítla neprůstřelnou vestu na rozsvícení vánočního stromu na Pražském hradě. Zároveň dodal, že první dámu poněkud naštval svou reakcí na toto oznámení. Vedle toho promluvil i o strachu z ISIS a umístění Česka do koalice ďáblů. Rozloučil se také s bývalým šéfem TOP 09 Schwarzenbergem, označil ho za neúspěšného. A promluvil o Zlatém slavíkovi pro Karla Gotta. 

Zeman v pořadu Partie na FTV Prima vzpomenul, že v neděli odpoledne rozsvěcuje jeho manželka na Pražském hradě vánoční strom. „Moje žena rozsvěcí, tuším, dnes vánoční strom na Jiřském náměstí. A říkala mi, že odmítla neprůstřelnou vestu. Já jsem jí říkal: Miláčku, to děláš dobře, protože tvoje postava bude štíhlejší. Tak ona se trochu urazila,“ prozradil prezident.

Mluvil přitom o strachu z terorismu. „Člověk se nemá zbytečně bát. To znamená: má mít odvahu postavit se islámskému terorismu, ale nemá vyvolávat paniku při takových akcích jako je např. rozsvěcení vánočního stromu. Dovedeno ad absurdum, tak sundáme kříže ze stěn, což některé země už udělaly, zakážeme v jídelnách vepřové, což kupodivu také některé země udělaly. Strach je špatný rádce,“ míní Zeman.

Zeman o hrozbě ISIS: Tak znají naši vlajku. No a?

Zeman reagoval i na to, že džihádisté umístili Česko do koalice ďáblů, poznámkou, že jsme v dobrém klubu. Ze seznamu nepřátel ISIS si ale hlavu nedělá. „Je to teatrální gesto. Jsem rád, že Islámský stát má přehled o národních vlajkách a to je asi všechno,“ pokračoval Zeman. Bezpečnostní riziko se podle něj nijak nezvětšilo. „Určitě ne kvůli tomu, že naše vlajka vlaje v tomhle seznamu 60 států,“ dodal Zeman.

Již tradičně však vyzýval k boji proti ISIS a vytvoření konkrétní ozbrojené síly, která by zasahovala důležitá nervová centra Islámského státu. „Dinosauři měli dva mozky. Jeden v hlavě a druhý těsně za krkem. A teď si představte, že toho dinosaura střílíte do ocasu a nic to nedělá… Je potřeba zasáhnout mozek islámského dinosaura,“ upozorňoval Zeman. 

Při otázce na Sýrii se přitom držel putinovského názoru, že součástí řešení syrské krize může být i udržení diktátora Bašára Asada u moci, zatímco Západ tlačí na jeho sesazení. „Když chce někdo vyměnit Asada, někdo musí přijít s návrhem, za koho ho vyměnit, aby to nedopadlo jako v Libyii, Iráku apod.,“ upozornil Zeman.

Turecko chtělo ukázat svaly a selhalo, míní Zeman

Vedle boje o ISIS promluvil v Partii Zeman i o sestřelení ruského letounu. I tady se držel ruské linie. „Není příliš pravděpodobné, že byste za těch 17 vteřin stačili varovat desetkrát ruského pilota,“ zpochybnil turecké svědectví o výzvě pro ruské piloty, kteří vstoupili do vzdušného prostoru Turecka. „Já si myslím, že Turecko chtělo ukázat svaly, ale udělalo chybu, která ničemu neprospěje,“ míní Zeman.

Zmínil také to, že „Turecko je někdy podezříváno z toho, že nepřímo a tajně spolupracuje s ISIS“. Nadhodil třeba odebírání jejich ropy a cisterny mířící údajně k tureckým hranicím. „Co už není podezření a co je prostě fakt je, že Turecko nemá rádo Kurdy… Přitom Kurdové jsou téměř jediní, kdo skutečně bojují proti ISIS,“ upozornil Zeman. Turecko se podle něj bude muset rozhodnout, na kterou stranu se přidá.

Schwarzenberg byl podle něj neúspěšný. Gottovi vítězství předpověděl

V pořadu FTV Prima se však prezident rozpovídal nejen o mezinárodní politice, ale vrátil se při několika otázkách zpátky i do českého rybníčku. Za nejefektivnější řešení v případě migrační krize pokládá uzavření hranic.

O sporech s premiérem Sobotkou uvedl: „Já bych to nedramatizoval a už vůbec bych to neviděl osobně… Já se liším s panem premiérem v tom, že on je umírněný a já jsem razantní.“

Rozloučil se s nyní již bývalým šéfem TOP 09 a svým rivalem z přímé prezidentské volby Karlem Schwarzenbergem. Po svém. „Myslím si, že i když politika je kruté řemeslo a téměř nezná soucit, že bychom se s panem Schwarzenbergem měli rozloučit s jistým lidským soucitem. Je to politik, který ve své kariéře byl de facto neúspěšný, ale to neznamená, že bychom mu neměli přát pokojné spočinutí a příjemně prožitý odpočinek,“ míní Zeman. 

A pozastavil se i nad jubilejním 40. Zlatým slavíkem pro nemocného Karla Gotta. „Já jsem nedávno telefonoval Karlovi Gottovi, mluvil jsem i s paní Ivanou, dokonce i s dcerou Charlottkou. Popřál jsem mu uzdravení. A při té příležitosti jsem vyslovil prognózu, že vyhraje dalšího Zlatého slavíka. Já jsem dobrý prognostik. Pochybujete o tom? Nepochybujete, děkuji vám. Proč bych mu blahopřál teď, když se moje prognóza splnila,“ dodal prezident s úsměvem.

bohatymrdnikatel. ( 30. listopadu 2015 01:26 )

Samozřejmě, jedinej opravdovej evropskej vlezdořiťák Putina a musí to bejt zrovna náš prezident, kretén

bohatymrdnikatel. ( 30. listopadu 2015 01:24 )

To je pyčus . Mám teď potřebu si představit, jak jí Zeman vojíždí. Na koníčka nebo pěkně zezadu? A co 69 ? No a jdu blejt

poldark ( 30. listopadu 2015 00:06 )

Kdyby blbost nadnášela, hvězdo jasná..

poldark ( 30. listopadu 2015 00:03 )

"Kde blb, tam nebezpečno". To říkal Werich o takových, jako jste vy.

obluda.pb ( 29. listopadu 2015 23:24 )

Jo, za svý a v domově důchodců

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa