Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Fotky soulože u Ovčáčka. „Odvádí pozornost od Zemana,“ míní experti

Autor: Václav Lang - 
3. listopadu 2015
05:40

Aktivita hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka na sociálních sítích přitvrzuje. Jeho terčem už nejsou jen kritici prezidenta Miloše Zemana. Nejnověji zveřejnil fotografie, na které se členka Pussy Riot účastní veřejné hromadné soulože. Oslovení odborníci na mediální komunikaci a PR hovoří v této souvislosti o velké loajalitě Ovčáčka ke svému šéfovi. A o snaze převést mediální pozornost od závažnějších záležitostí na sebe.

„Ovčáček má jako tiskový mluvčí prezidenta velmi obtížnou úlohu, neboť zřejmě nemá možnost panu prezidentovi v některých situacích poradit a ovlivnit jeho výroky. Čelí pak mediálnímu tlaku, který je důsledkem vznikajících nepříjemných situací. S tím se vyrovnává někdy opravdu s vypětím všech sil a někdy ani to nestačí,“ zhodnotil veřejnou aktivitu hradního mluvčího pro Blesk.cz Martin Švehla, specialista na tiskové mluvčí a bývalý novinář. 

Ovčáček na sebe stále více bere roli svébytného hlasu Hradu. Je aktivní na sociálních sítích, odkud kritizuje politiky, novináře a nejraději takzvanou „pražskou kavárnu, jak prezident nazývá své kritiky. 

Naposledy zveřejnil několik fotografií protiputinovských aktivistek z ruské skupiny Pussy Riot nebo jejich podporovatelů, přičemž jedna z nich zachycuje veřejnou hromadnou soulož, které se minimálně jedna členka účastní. 

Jeden z posledních příspěvků Ovčáčka na sociální síti Jeden z posledních příspěvků Ovčáčka na sociální síti | Facebook Jiřího Ovčáčka

Nejedná se o veřejnosti neznámé fotografie, ale Ovčáček je publikoval na svém profilu ve stejnou dobu, kdy jiná z členek navštívila Českou republiku a v médiích, včetně Blesk.cz, vystupuje proti prezidentu Miloši Zemanovi. 

Účelné gesto, tvrdí odborník

Podle Švehly tak pouze odvádí kvalitní práci pro svého šéfa, když tím odvádí pozornost od závažnějších témat. 

„Obrázky na Facebooku jsou opravdu docela drsné, já sám bych si něco takového na svůj profil asi nedal. Jisté ovšem je, že to vzbudí velkou pozornost, že pan Ovčáček z toho bude mít asi nějakou chvíli i trochu ostudu, ale pozornost se tím pádem odpoutá od jiných záležitostí… a o to asi jde. Je to tedy krok účelný a svědčí také o osobní loajalitě mluvčího, o jeho obětavosti,“ řekl Švehla. 

 Touto možností se zabývá také David Šimoník, ředitel agentury Relative PR, který na Karlově univerzitě přednáší o PR a tiskových mluvčích. 

„Práce tiskových mluvčí bývá často přirovnávána k práci advokátů. Hájí vždy a za všech okolností s profesionální péčí zájmy svého klienta, snaží se maximálně chránit jeho mediální obraz a minimalizovat případné škody. A to i v situaci, kdy by to mělo dočasně přinést problémy s vlastní pověstí,“ uvedl pro Blesk.cz. 

Jiří Ovčáček na svém profilu obvykle někoho kritizuje. Když to není „pražská kavárna“ nebo novináři, tak jsou to politici, kteří se netěší prezidentově přízni. Jiří Ovčáček na svém profilu obvykle někoho kritizuje. Když to není „pražská kavárna“ nebo novináři, tak jsou to politici, kteří se netěší prezidentově přízni. | Facebook Jiřího Ovčáčka

„Bez hlubší znalosti pozadí každé konkrétní komunikované události bych si netroufl hodnotit, zda pan Ovčáček jako mluvčí prezidenta někdy chybuje, nebo zda dělá z profesionálního pohledu maximum možného. On často svým specifickým komunikačním stylem odvádí pozornost médií od prezidenta sám na sebe, což může být klidně taktika, jak snížit tlak na svého klienta,“ dodal. 

Dlužno podotknout, že Ovčáček sice danou kritiku publikuje na svém soukromém účtu, ten ale používá kromě kritiky politiků, novinářů a „pražské kavárny také pro informování o oficialitách.

„Profil na Facebooku je považován za ryze soukromý, pokud tomu odpovídá charakter přátel a sledovatelů, které má mluvčí na svůj profil navázány. Pokud v profilu ale zjevně vystupuje z pozice, kterou oficiálně zastává, případně svůj profil propojil s širokou veřejností a zástupci médií, pak se na něj vztahují přísnější kritéria,“ zhodnotil Šimoník. 

Blesk.cz už dříve upozornil na jiný přešlap Ovčáčka z prostředí sociálních sítí. Za komunikační kanál „pražské kavárny označil sociální síť Twitter, kde přitom sám hojně komunikuje. 

Co už spolu prožili Jiří Ovčáček a Miloš Zeman? Z rybníka, přes karikatury až k zabijačce - obrazem:

novinky ( 4. listopadu 2015 17:12 )

se všema politikama a zkorumpovanýma uředníkama bych udělal todle . --*> http://adf.ly/1R39be

byvalyvoliccssd4 ( 4. listopadu 2015 00:09 )

Takových kure\/je mnoho. Ale soudruha zemana rozčílilo k nepříčetnosti, že pomlouvají soudruha Putina.

moiaza.. ( 3. listopadu 2015 21:32 )

Ovčáčku ty dobytku!

dzambulka007 ( 3. listopadu 2015 19:08 )

borka30 ( 3. listopadu 2015 18:48 )

Ano, jsou přízemní, chybí jim no prostě všechno. A také nerozumím proč ji zvou do Jihlavy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa