Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zeman ocenil „statečné a pracovité“: Složil hold podnikatelům, umělcům i hrdinům

Autor: všm, ČTK - 
28. října 2015
19:52

Prezident Miloš Zeman udělil u příležitosti oslav vzniku Československa státní vyznamenání 35 osobnostem. Nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva propůjčil ve Vladislavském sále na Pražském hradě in memoriam československému leteckému esu z druhé světové války Josefu Františkovi. Řád Tomáše Garrigua Masaryka také in memoriam obdržel politik František Kriegel, který jako jediný odmítl v roce 1968 podepsat takzvaný Moskevský protokol legalizující okupaci Československa. Oceněné rozdělila hlava státu do dvou kategorií: příběhy statečnosti a příběhy práce.

Prezident Zeman před udělením státních vyznamenání popsal, že oceňuje lidi statečné a lidi práce. V každém příběhu vyznamenaných je kus historie, dodal.

Zeman vyznamenal in memoriam letce RAF Josefa Františka a Řádem TGM politika Kriegela, uvedl to v úvodním projevu. Za obranu spolužačky ocenil studenta Petra Vejvodu. „Děkuji rodičům Petra Vejvody za to, jak ho vychovali,“ okomentoval prezident své rozhodnutí. Medaili převzal Petrův otec.

Zásluhy pro stát

Medaile Za zásluhy Zeman udělil 32 lidem. Mezi oceněnými je třeba fotbalista a čerstvý viceprezident týmu Juventus Turín Pavel Nedvěd či koulařka Helena Fibingerová, ale také několik bývalých ministrů. Medaili tak získali in memoriam ministr kultury a Zemanův blízký přítel Pavel Dostál a Eduard Janota, ministr financí ve vládě Jana Fischera. Oceněn byl i bývalý ministr dopravy a dopravní expert Petr Moos a předlistopadový ministr zemědělství Miroslav Toman.

Z oblasti umění prezident udělil medaili zpěvákovi Václavu Neckářovi, básníku Jiřímu Žáčkovi či herečce Libuši Šafránkové. Ta se ze zdravotních důvodů nemohla slavnostního večera účastnit, ocenění za ni převzala její sestra Miroslava. Medaile převzali i hudebníci František Ringo Čech a Ladislav Štaidl.

Mezi oceněnými byla podle očekávání herečka Jitka Frantová Pelikánová. Její jméno vyvolalo protesty kvůli její údajné spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB). I přes Zemanovu averzi k žurnalistům byla medaile udělena novináři Janu Petránkovi, kritikovi Antonínu J. Liehmovi a bývalému redaktorovi ČTK a zachránci několika stovek československých Židů v Itálii Karlu Weirichovi.

Medaili Za zásluhy získal i zakladatel babyboxů Ludvík Hess, zakladatelka českého hospicového hnutí Marie Svatošová, plastický chirurg Bohdan Pomahač, odborník na ústavní právo Václav Pavlíček a končící plzeňský biskup František Radkovský

Zeman ocenil také několik podnikatelů. Medaili si tak z Hradu odnesl generální ředitel Madety Milan Teplý, vlastník Preciosy Ludvík Karl, zakladatel firmy Jablotron Dalibor Dědek a majitel společnosti Juta Jiří Hlavatý.

Ve své funkci Zeman vyznamenání uděloval již dvakrát. Řád bílého lva už předal zachránci židovských dětí Nicholasi Wintonovi, slovenskému premiérovi Robertu Ficovi, bývalému rakouskému kancléři Franzi Vranitzkému a in memoriam bývalému britskému premiérovi Winstonu Churchillovi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa