Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Rath chce od premiéra ochranku: Že o tom Sobotka neví? Asi se jim ztrácí pošta

Autor: Vera Renovica, Václav Lang - 
1. října 2015
16:13

S nečekaným prohlášením přišel za korupci nepravomocně odsouzený exhejtman Středočeského kraje David Rath (49). Blesku totiž řekl, že požádal premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) o ochranku. Jak se ale zdá, u předsedy vlády asi nepochodí.

 

Blesk expolitika dnes kontaktoval kvůli fámě, že nevydržel tlak situace a spáchal sebevraždu. „Zatím se k tomu určitě nechystám. Ledaže by mě někdo chtěl odstranit a informace předběhla realizaci,“ smál se do telefonu. „Pravda je, že jsem před týdnem požádal premiéra Sobotku o policejní ochranu. Z jedné o mně vydané knihy vyplývá, že mě vyšetřovací policisté chtěli fyzicky napadnout,“ řekl Blesku.

Jedná se o knihu Operace Rath a podle něho jsou popsané okolnosti natolik přesné, že se zalekl o vlastní život. Odpověď zatím nedostal, pouze ho z Úřadu vlády údajně informovali, že se písemná žádost zpracovává. Mluvčího úřadu Martina Ayrera Blesk kontaktoval s žádostí o vyjádření.

Co na to předseda vlády?

Premiér Bohuslav Sobotka komentoval Rathovu žádost stroze a stručně. „Za prvé to není v mojí kompetenci a za druhé o ničem takovém nevím.“ uzavřel věc Sobotka.

To ale podle Davida Ratha nesedí. V záloze má totiž doklad o tom, že dopis adresovaný premiérovi, do Strakovy akademie opravdu došel. Předseda vlády prý navíc nebyl jediný, koho požádal o pomoc. Poslal jsem jej (dopis) i ministrovi vnitra a mám odpověď z elektronické podatelny Úřadu vlády, asi se jim pošta ztrácí." vzkázal Blesku Rath.

Místo ochranky, "cyklo-pomník"

V případu Rath je i další novinka: konkrétně recesistická cedule, kterou neznámí lidé umístili na cyklostezce, kde politik v dubnu spadl z kola. Po nehodě se ze zdravotních důvodů nemohl několik týdnů účastnit hlavního líčení vůči své osobě. „Než přijmout verdikt zde radši filmově z kola spad‘,“ informuje ironická rýmovačka na ceduli.

Recesistická deska na cyklostezce Recesistická deska na cyklostezce | David Malík

Vychází ze spekulací, že si Rath úraz vymyslel, aby se vyhnul rozsudku. Ten však přesto v červenci vyzněl v jeho neprospěch. Krajský soud v Praze mu totiž za korupci a manipulaci s veřejnými zakázkami vyměřil 8,5 roku ve vězení a propadnutí majetku za více než 21 milionů korun. Rozsudek je nepravomocný, Rathova obhajoba se ihned odvolala.

vi3ol ( 2. října 2015 13:30 )

Sdílím Tvé nadšení a taky se už nemohu dočkat repríz Televarieté a Ein Kessel Buntes! .. případně nových epizod..a lampiònových průvodů..

vi3ol ( 2. října 2015 10:52 )

pouze ho z Úřadu vlády údajně informovali, že se písemná žádost zpracovává. Ale poštu nečtou?.. Ten hajzl blbne čím dál víc. Kdyby se měl premiér zabývat každým českým korupčnickým zmr.dem, .. V base budeš mít ochrany dost, tak to neprotahuj. A víš moc dobře, že tu ochranu máš na každém kroku, abys nezdrhnul za svými stamiliony, nebo se je aspoň podařilo najít..

karmavana ( 2. října 2015 10:42 )

Opomenul jste pane doktore zmínit se o korupcí prolezlé vězeňské službě , která mučí a šikanuje nevinné vězně , kteří tak jako vy nic neudělali.

ellenic ( 1. října 2015 22:54 )

Na co ochranu policie , copak je státník, aby mohl užívat policejní ochranu. Ať si zaplatí soukromou ochranku, možná na ni ještě najde nějaké penízky v krabicích od vína a nebo pod podlahou .

tosto ( 1. října 2015 21:59 )

potřebuje ochranku , bojí se už sám přecházet od manželky k milence

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa