Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zásah policie místo televize. Ovčáček tleská akci proti „narušiteli“ na Hradě

Autor: Zuzana Štíchová, Vera Renovica - 
21. září 2015
16:05

Dva dny poté, co skupina Ztohoven vyvěsila na Pražském hradě místo prezidentské standarty červené trenýrky, se jeden z umělců chtěl na střechy vydat znovu. Aspoň to tvrdí policie, která ho za zadržela dříve, než se mu to podařilo. Skupina Ztohoven odmítá tvrzení, že se její člen snažil o stejný kousek jako v sobotu. Prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček při té příležitosti připomněl slovník komunistické pohraniční stráže.

Výrvarník Tomáš Jasný ze skupiny Ztohoven se pokusil podruhé vylézt na střechu Pražského hradu. V sobotu pomáhal svým kolegům v kominickém a v pondělí přišel oblečený v montérkách. Tentokrát ale neuspěl, policie ho zadržela dříve, než se mu sobotní výkon podařilo zopakovat.

Podle jednoho z jeho kolegů ho ale policie zadržela, když poskytoval rozhovor novinářům. Hradní ochranka je po sobotní akci skupiny, kdy výtvarníci vyvěsili na Hradě místo standarty rozměrné rudé trenýrky, velmi ostražitá.

„Bezpečnostní složky zafungovaly skvěle, reagujeme adekvátně na sobotní akci vandalů,“ řekl Blesku mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček. „Samozřejmě jsme očekávali, že se po zneuctění standarty prezidenta republiky a Hradu budou tyto ubohé a nízké akce opakovat. Byl jsem svědkem toho, když byl narušitel policií odváděn. O události jsem byl totiž neprodleně informován,“ dodal mluvčí.

Petr Žílka, který nejčastěji za uměleckou skupinu Ztohoven vystupuje, ale o žádné organizované akci umělců neví. „O incidentu zatím nevím nic bližšího, každopádně nešlo o plánovanou akci celé skupiny Ztohoven,“ napsal v sms zprávě.

Více neví ani policie, která muže zadržela. „Já mám pouze základní informaci, že kolegové zadrželi muže ročník 1975 při pokusu o vnik na lešení a muž byl zadržen. Předpokládám, že bude předán pražské policii. Podle informací, které mám, by to měl být jeden ze členů toho spolku,“ okomentoval incident David Schön z Policejního prezidia.

„Je podezřelý ze dvou deliktů - neuposlechnutí výzvy a neoprávněné vniknutí do objektu střeženého policií," dodal mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

Skupina umělců ale na sociální síti odmítla tvrzení, že by se snažila někam šplhat. Setkání s jedním z účastníků výtvarné skupiny ČT potvrdila. „Štáb České televize byl dohodnut s jedním ze členů skupiny Ztohoven na rozhovoru. Ten měl proběhnout před Arcibiskupským palácem,“ řekla ČTK mluvčí Alžběta Plívová s tím, že štáb plánoval natočit i místo, kterým se členové skupiny dostali na lešení. „Vše nakonec ale proběhlo jinak, respondent před Arcibiskupský palác nedorazil a náš štáb už pouze zaznamenal zásah hradní ochranky,“ dodala mluvčí.

Oficiálně dementujeme tuto zprávu. Pravděpodobně došlo k zatčení jedno člena skupiny Ztohoven, když dělal rozhovor pro Čt24 na Hradě. Skupina Ztohoven se opravdu nepokoušela opět dostat na střechu Hradu.

Posted by Ztohoven on 21. září 2015

koncime ( 23. září 2015 01:30 )

. https://www.facebook.com/koncimemilosi Končíme Miloši tričko 249,- velká placka 49,- http://www.imgup.cz/

japos22 ( 22. září 2015 11:20 )

Někdo na tohle téma psal, že v USA by se to nestalo, tam by je okamžitě zastřelili, naše policie zdá se, má co dohánět

japos22 ( 22. září 2015 11:05 )

Nikoli Ovčáček

eliska963852 ( 22. září 2015 09:11 )

Narušitelé , ten Ovčáček je ale blb.

mazliva.samicka ( 22. září 2015 08:36 )

Ta podplacená...zdrogovaná lejna zavřít a už o nich nepsat, nemluvit..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa