Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Z expremiéra Fischera je čerstvě důchodce, vrátí se ještě někdy do politiky?

Autor: simao - 
13. září 2015
05:00

Expremiér úřednické vlády Jan Fischer (64) nedávno odešel do důchodu. Blesk.cz jej zastihl v době, kdy ze své chaty vyrazil zařídit pár věcí, prozradil přitom, kdy odešel z práce, zda se mu stýská po politice a jak vidí současnou uprchlickou krizi.

Jan Fischer je jedním z kandidátů z historicky první přímé prezidentské volby. V minulosti působil mj. jako předseda úřednické vlády či místopředseda Rusnokovy vlády a také jako ministr financí. Do bohatého životopisu patří i dlouhá léta na postu šéfa Českého statistického úřadu.  

Dnes je však již v důchodu. A jak prozradil Blesk.cz, poměrně čerstvě. „Já jsem po prezidentské volbě s nějakým odstupem nastoupil do soukromého sektoru do skupiny CE Group, kde jsem pracoval s tím přerušením, kdy jsem se věnoval té misi na ministerstvu financí, kam jsem odešel pracovat jako ministr. Pak jsem se do CE Group vrátil a byl jsem tam do 31. 8. tohoto roku. A teď jsem odešel do důchodu,“ vzkázal Fischer. 

Popřel informace, které se po prezidentské volbě objevily, že by se kdy vrátil do Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). Působil tam sice od září 2010 do listopadu 2012 na pozici viceprezidenta, ale zpět už jeho kroky nevedly. V roce 2014 se sice objevily informace, že Sobotkova vláda rozhodla o tom, že se Fischer stane stálým českým zástupcem u této instituce, nebyla to však pravda. „Vláda to ani rozhodovat nemohla, protože jí to nepřísluší. O této pozici vláda nejedná, nerozhoduje o ní, ani k ní nepřijímá usnesení,“ uvedl věc na pravou míru Fischer. Návrat do Londýna se nekonal.

Po politice se mu nestýská

Během své politické kariéry byl Fischer poměrně úspěšný a oblíbený. Plánuje nyní návrat do politiky? Zasteskne se mu občas po ní? ƒ„Není to o stesku. Politika není sentimentální řemeslo. Mně se tedy po ní nestýská. Já jsem se v politice spíše ocitl a dělal jsem vše pro to, abych ve své roli – ať už to byla ta, nebo ona – abych v ní prostě obstál. Pokud jde o návrat, zatím se těmito myšlenkami nezanáším. Nechávám to případně volně téct budoucnosti. Teď se opravdu těmto úvahám nevěnuji,“ řekl Blesk.cz Fischer.

Zároveň však jedním dechem dodává: „Politika mě zajímá, její pozorování, analýza, není mi to jedno. Není mi jedno politika, protože mi není jedno stav společnosti, stav světa. Ale pozorovat politiku a aktivně v ní působit je dost velký rozdíl.“

Společností a (nejen) českou politikou přitom nyní rezonuje především téma uprchlické krize. „Toto EU včetně nás hodně zanedbala. Uprchlíci a zahraniční migrace nejsou nový fenomén. Ta masovost, to množství uprchlíků, je to, s čím si nevíme rady. Absolutně na to není nikdo připravený. Každý říká, to není řešení, ale nenabízí nějaké svoje nové. Asi nezbude nic jiného, než tu vlnu uprchlíků, která už tu je, vstřebat a to by se EU a kontinentu mělo povést. Není ani celkem jiná varianta, jiná možnost, pokud nechceme rezignovat na hodnoty, na kterých toto společenství vyrostlo,“ upozornil Fischer.

Fischer: Někdo má z uprchlíků dobrý byznys

Expremiér Fischer se také pozastavil nad tím, že na uprchlících řada lidí vydělává. „Druhá věc je, co dál. Příliv imigrantů je často spojený s labilitou některých režimů v arabském světě, Libyi apod. Vzniklo okolo toho téměř řemeslo, průmyslové odvětví, dobrý byznys, přetahovat migranty do Evropy. To se někomu zatraceně vyplácí, na tom někdo neskutečně vydělává. Ani tento byznys se nepodařilo včas rozložit, odhalit apod. Evropa si asi bude muset umět lépe bránit svoje hranice, ale podotýkám, ti, kteří už tu jsou, potřebují nějakým způsobem pomoci a je třeba zacházet s nimi tak, abychom se zkrátka neodvraceli zády,“ poznamenal Fischer.

Při svém sledování stavu společnosti ze současného nejen politického důchodu pak Fischer upozorňuje ještě na jednu věc. „Za třetí mám velké obavy, že tato situace nahrává xenofobním hnutím, radikalizaci, extremistickým názorům. Jsme toho svědky denně. A to mě docela děsí,“ dodal expremiér.

maryfox ( 13. září 2015 11:31 )

A co na foukaná rodinka a pan syn, který tak machroval?

ivoadler ( 13. září 2015 10:50 )

Lehký náznak: nápor migrantů musíme zvládnout, jinak jdou do prd.ele hodnoty, na kterých je naše společnost postavena. Má pravdu, předsedo! Roky jsme žvanili o svobodě pohybu, a teď, když by se měla v plném rozsahu realizovat, tak se nám to zajídá. Máme jen dvě možnosti: buď sem ty migranty pustit - svoboda je zachována, nebo nepustit, pak jsme ovšem o svobodě jen kecali.

dzery ( 13. září 2015 10:30 )

Že by taky šoupal koně?

pravicovy_volic ( 13. září 2015 09:19 )

Ty debilní lenochu, přestaň tady závidět a smrdět na netu, popadni koště a mazej do parku, psi kálejí i o víkendu....kdo to bude uklízet rudý pitomče?

gabreta ( 13. září 2015 09:09 )

Taky mi naskočila husí kůže, při pomyšlení, že by se do politiky vrátil!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa