Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prázdninový vyhazov pro učitele? Drsnou praktiku ředitelům zakáže zákon

Na prázdniny bez práce? Zákon má ochránit učitele
Na prázdniny bez práce? Zákon má ochránit učitele  (Autor: Profimedia)
Autor: kal, ČTK - 
8. července 2015
17:10

Uzavírání pracovních smluv s učiteli pouze na deset měsíců výuky zřejmě bude až na výjimky zákonem zakázáno. Má to zajistit vládní novela o pedagogických pracovnících, kterou ve středu Sněmovna poslala k závěrečnému schválení, byť část pravicových poslanců považovala řešení tohoto problému zákonem za zbytečné.

Norma má zamezit praxi některých ředitelů škol, kteří na letní prázdniny učitele opakovaně propouštějí a v září zase přijímají. Ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD) to označila za obcházení zákona a tedy nezákonné. „To v žádném případě nehodlám tolerovat,“ prohlásila.

Novela tak má zakázat řetězení desetiměsíčních smluv tím, že minimální délku pracovního poměru pro pedagogické pracovníky stanoví nejméně na 12 měsíců. Má to zabránit situacím, kdy se někteří učitelé musejí na letní prázdniny registrovat na úřadech práce a přivydělávat si brigádami.

Kratší smlouvy jen pro záskoky za kolegy

Ředitelé by mohli kratší než dvanáctiměsíční smlouvy uzavírat jen v přesně vymezených případech, jako jsou zástup za dlouhodobě nemocného učitele a učitele na mateřské nebo rodičovské dovolené nebo angažování nekvalifikovaného pedagoga na nezbytně nutnou dobu.

Pracovní poměry na dobu určitou, které jsou uzavřeny týmž zaměstnancem i zaměstnavatelem, mohou trvat v součtu maximálně tři roky.

Video  Jmenování Valachové  - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

brum ( 8. července 2015 18:56 )

A co ostatní zaměstnanci s opakovanými smlouvami na dobu určitou ( vše po " vzájemném " souhlasu)! A co zaměstnancí nesolidních pracovních agentur? To nejspíš nejsou lidi hodni pozornosti našich nestranných médií.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa