Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Agent s krycím jménem Bureš? Kdepak, řekl o Babišovi slovenský soud

Andrej Babiš byl jako agent StB evidován neoprávněně.
Andrej Babiš byl jako agent StB evidován neoprávněně.  (Autor: Foto Blesk - Karel Kopáč)
Autor: ČTK, red - 
30. června 2015
14:25

Vicepremiér, ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš (ANO) je v archivních svazcích někdejší tajné policie StB evidován neoprávněně. Uvedl to bratislavský krajský soud, který tak potvrdil loňské rozhodnutí soudu první instance.

Vůči verdiktu se již nelze odvolat. Babiš byl ve svazcích komunistické Státní bezpečnosti veden jako agent Bureš, který měl navázat spolupráci v bratislavské vinárně U Obuvníka.

Babiš nicméně setrvale tvrdil, že u StB nebyl. „V rodině jsem měl tři emigračky,“ zmiňoval k tomu opakovaně vicepremiér. Dodával také, že za komunismu coby pracovník československého podniku zahraničního obchodu Petrimex přišel do kontaktu s příslušníky StB, kteří se podle něj pouze zajímali o obchodní aktivity Petrimexu.

„Z důkazů vyplynulo, že aktivně nepůsobil coby vědomý tajný spolupracovník (StB). Jeho evidence coby agenta je v rozporu se skutečným stavem,“ uvedl předseda senátu krajského soudu po vynesení verdiktu. Dodal, že okresní soud vykonal všechny navržené důkazy a vyhodnotil je v souladu se zákonem.

Klíčové svědectví exdůstojníka Šumana

Miliardář slovenského původu Babiš vědomou spolupráci s StB v komunistickém Československu dlouhodobě popírá. Žalobu vůči slovenskému Ústavu paměti národa (ÚPN), který archivní svazky po StB na Slovensku spravuje, podal v roce 2012. U okresního soudu Babiš se žalobou na ochranu osobnosti uspěl, ÚPN se ale odvolal ke krajskému soudu.

Podle ÚPN z archivních dokumentů vyplývá, že v roce 1980 se Babiš stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho tajná policie získala ke spolupráci coby svého agenta. Někdejší důstojník StB Július Šuman, který Babiše údajně naverboval, ale tuto informaci během své výpovědi u okresního soudu loni popřel. Právě Šumanovo svědectví média označovala za klíčové v celém procesu.

e.44 ( 1. července 2015 17:17 )

Každýmu v týhle zemi. Jenže ty seš trouba co si toho nevšim. Ty si možná všimneš až když tě zašlápne.

abyss ( 1. července 2015 14:02 )

Blbe, ten jeden okrádá nejenom 10x víc stát než všichni před ním, ale okrádá i každýho z nás třeba už tím, že všude kde to koupil začal okrádat na kvalitě a zvýšil ceny. Navíc likvidací nepohodlné konkurence připravuje lidi o práci. A chystá na nás další pohromu EET po Chorvatském vzoru, kde to státní kase nepřineslo ani korunu navíc a jediným výsledkem byl nárůst cen všeho o 30-40%. Ale hlavně že tam mají přehled. A ten přehled, to je to jediný o co Babišovi jde. Jde mu jenom o to aby měl o všech podrobný informace a moh je zneužívat při podnikání a tak si vymyslel tunel, kdy mu stát zaplatí špionážní síť.

abyss ( 1. července 2015 12:41 )

StBák Šuman svědčil ve prospěch StBáka Babiše, nic divného, navíc to nebylo tutově zadarmo. Kdyby šlo o někoho bezvýznamnýho, navíc nevinnýho, žádnej StBák by v jeho prospěch nesvědčil. Babiše hlavně usvědčují fakta kolem podvodného získání Agrofestu na základě podpisu jediné osoby, která tou dobou byla ve skutečnosti mimo republiku. Bez vazby na vlivné StBáky a bez StBáckých zkušeností by mu to neprošlo.

salto ( 1. července 2015 11:09 )

Komupak to ten Babiš šlápl na kuří očko, že tak všichni kvičí? 25 let po revoluci si někteří méně úspěšní jedinci léčí komplexy. Apropó - jak to bylo v SRN po 2. sv. válce s denacifikací?

xxx66 ( 30. června 2015 19:48 )

červená karkulka, neumím si představit jak hop=ká v lese,dohopká k babičče,a vlk se nažral,řekl si uff

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa