Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pilot Zeman šel do vývrtky a s letadlem havaroval: Spáchal jsem několik katastrof

Autor: ČTK, simao - 
25. června 2015
00:18

Prezident Miloš Zeman usedl do kabiny letadla a chopil se kniplu. Vzlétl nad Prahu, ale příliš slavně to nedopadlo. Letadlo přivedl do vývrtky, naštěstí jen na leteckém simulátoru v Jihlavě.

"Spáchal jsem několik katastrof," komentoval Zeman své počínání za kniplem dle iDnes.cz. "Letadlo jsem uvedl do vývrtky neboli loopingu, program byl přerušen a musel být restartován. Druhý pokus dopadl o něco lépe," dodal.

Zeman v rámci svého třídenní návštěvy Kraje Vysočina zamířil ve středu i do sídla výrobce sportovních letadel Jihlavan airplanes, který exportuje do řady zemí. Kvůli chybějící certifikaci je pro něj ale zatím uzavřen čínský trh, který by se mohl stát významným odbytištěm pro ultralehká letadla.

Jihlavan airplanes vyrábí sportovní letadla a další produkty pod obchodním jménem Skyleader. Roční produkce se nyní pohybuje kolem 30 letadel a vzhledem ke kapacitě závodu by ji bylo možné i ztrojnásobit. Odběratele má firma hlavně v Evropě, ale také v Jižní Koreji, USA, Austrálii a v Africe.

O podpoře při otevírání čínského teritoria mluvili představitelé firmy zaměstnávající 80 lidí právě s prezidentem Zemanem. Ten uvedl, že po jeho nedávné návštěvě v Číně se tam prostor pro české výrobce otevírá. "Já jsem velmi rád, že čínská strana souhlasila s mým návrhem certifikace jak letadel, tak leteckých motorů z České republiky, protože bez této certifikace byste do Číny samozřejmě dodávat nemohli," pronesl Zeman v Jihlavě. V návštěvě Kraje Vysočina pak prezident pokračuje i ve čtvrtek.

tgbb. ( 25. června 2015 11:55 )

Škoda, že to byl jen trenažér.

ivoadler ( 25. června 2015 11:37 )

Tak akčního prezidenta jsme ještě neměli. A o všem nás hezky zpraví. Jen aby se chudák neuhnal.

lunatic ( 25. června 2015 11:36 )

K zmíněné většině-pokud se většina skládá z BLB -záměrně zmíním causu G.Galilei,kdy většina oslů mu oponovala s názorem,že se země neotáčí - no tak k čemu jsou takové názory-většiny

majojo ( 25. června 2015 11:30 )

Protože ho zvolila většina. Až dojde na další volbu, bylo by dobře, aby našli intelgentního soupeře se silným zázemím. Copak fakt chceme takovou figurku, jako kníže nepochybně je?

lunatic ( 25. června 2015 11:29 )

... a přitom ještě mnohem hůře ,nežli na trenažéru si děda vede při pilotování státu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa