Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman si třásl rukou s Putinem, ale kníže a další Češi mají vstup do Ruska zakázaný!

Autor: haj, ČTK - 
30. května 2015
09:25

Zatímco prezident Miloš Zeman (70) v Moskvě nechyběl na oslavách 70. výročí konce druhé světové války a s ruskou hlavou státu si potřásl rukou, jeho občasný kritik a rival z 2. kola prezidentské volby Karel Schwarzenberg (77) je v Rusku nevítanou osobou. Jeho jméno je totiž na ruské černé listině spolu s dalšími evropskými politiky, kteří mají na území země vstup zakázán.

Dohromady Rusko zakázalo vstup celkem 89 evropským politikům a diplomatům. Podle finské veřejnoprávní televize YLE, která zveřejnila kompletní seznam, jsou na něm kromě Schwarzenberga ještě další tři česká jména.

Na černé listině figurují jména poslance Marka Ženíška (36, TOP09), bývalého eurokomisaře pro rozšíření a politiku sousedství Štefana Füleho (53) a europoslance Jaromíra Štětiny (72). Všichni tito politici totiž v minulosti dali najevo svůj negativní postoj k zabrání Krymu Ruskem či k celkové situaci na Ukrajině.

Schwarzenberga však jeho zákaz zřejmě nijak netrápí. "Když jsem se podíval na ta ostatní jména, tak jsem zjistil, že jsem ve velmi slušném klubu. Považuji to za vyznamenání," napsal kníže na sociální síť.

„Asi je to proto, že nazývám věci pravými jmény. Nedělám z toho nějakou nejasnou věc. Říkal jsem od začátku, že na Ukrajině není žádná krize, ale válka. A to jim šlo na nervy. Pro moc je vždy nejhorší, když někdo řekne, jako v Andersenově pohádce, že císař je nahý,“ dodal Schwarzenberg iDNES.cz.

Jaromír Štětina, který loni v únoru sledoval protesty Ukrajinců na náměstí Nezávislosti v ulicích Kyjeva, o sobě tvrdí, že je v Rusku persona non grata (nežádoucí osoba - pozn. ČTK) už od 90. let kvůli své tehdejší novinářské činnosti.

Aktuální zveřejnění seznamu vnímá jako další krok začínající nové studené války. "Jsem velmi pyšný na to, že jsem se na tom seznamu ocitl, protože jsem ve společnosti velmi vzácných a statečných lidí a kolegů z europarlamentu," uvedl pro ČTK Štětina.

Další Čech na černé listině, místopředseda TOP 09 Ženíšek situaci okomentoval v tiskové zprávě zaslané ČTK: "Pokud Rusko nebude svoje území rozšiřovat donekonečna, třeba až do Rigy či Kyjeva, pak ten zákaz nějakou dobu, co bude Putin u moci, vydržím. Pro mě je to důkaz toho, že děláme svoji práci dobře.“

K seznamu se vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka (43, ČSSD). "Nemyslím si, že by Česká republika měla přijímat nějaké samostatné kroky. Určitě se poradíme v rámci Evropské unie, jestli na to budeme nějakým zvláštním způsobem reagovat," nechal se podle ČTK Sobotka slyšet při sobotní návštěvě Jihočeského kraje.

České ministerstvo zahraničí ještě seznam oficiálně neobdrželo, ale podle Lagronové může potvrdit, že na seznamu zmínění čeští politici jsou. "Je to jednostranné vyhlášení ruskou stranou. Vnímáme to tak, že seznam nemá žádný mezinárodní právní rámec. Nechápeme, proč tam jména českých politiků jsou a budeme ruskou stranu žádat o vysvětlení," řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničí.

Zákaz cestování do Ruska se ovšem netýká žádného ze současných evropských ministrů, premiérů či prezidentů. Obsahuje zejména jména poslanců, diplomatů, členů Evropského parlamentu či občanských aktivistů.

Do Ruska se kvůli seznamu zřejmě nějaký čas nepodívá například mluvčí Sudetoněmeckého zemského spolku Bernd Posselt (58). Další příčky listiny obsadili polský expremiér Jerzy Buzek (74), bývalý belgický premiér a nyní poslanec Evropského parlamentu Guy Verhofstadt (62) či Nick Clegg (48), který byl donedávna místopředsedou britské vlády.

O listině informoval v pátek nizozemský premiér Mark Rutte (48) a vyslovil názor, že se jedná o Putinovu (62) odvetu za evropské sankce a za seznam Rusů, kteří nesmí cestovat na Západ a mají tam obstavený majetek.

 

eliska963852 ( 2. června 2015 10:17 )

Kolik máš škol ty, nevzdělanej šofére?

salto ( 2. června 2015 09:54 )

Na rozdíl od restituujícího knížete je pan Zeman prezidentem a to kvalitním a taky dávám za pravdu Putinovi, že takovýho vejlupka nechce v Rusku ani vidět

eliska963852 ( 1. června 2015 15:45 )

Kníže, člen významného šlechtického rodu, který sahá do hluboké minulosti,a kterého si váží celý svět, nemá zájem bavit se Putinem, který pochází kdoví odkud a neví, kdo jsou jeho rodiče a svou kariéru začínal udáváváním svých spoluobčanů.

123automobil ( 31. května 2015 08:02 )

valkaamir ( 31. května 2015 02:08 )

Pekne receno cestovani deti od rodicu na zpad bydlet usadit se nekde .Ale malo ktery zavrhne myslenky na domov .Rad se vraci myslenkami i na chvili .Ci si myslite ze v Rusku moznosti nejsou jako vsude v demokratickych statech vycestovat.Jiste take jste nezustala ve sve vesnicce ,meste a sla jste za poznanim jinam.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa