Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rathovi přiznali odškodnění: Dostane 20 tisíc za nezákonnou vazbu

Autor: ČTK, simao - 
3. dubna 2015
13:03

Požadoval odškodné za vazbu i omezení, která ho čekala po návratu na svobodu. Třeba zákaz cestování. Ale také za to, že ho údajně zbytečně vodili v poutech. David Rath chtěl zhruba 45 tisíc, nakonec dostane necelou polovinu. Ministerstvo spravedlnosti mu přiznalo částku skoro dvacet tisíc korun.

Je to méně, než požadoval. „Ministerstvo spravedlnosti ukončilo další prověřování žádosti MUDr. Ratha o náhradu škody způsobené nezákonným (neústavním) rozhodnutím o prodloužení vazby a přiznalo mu na náhradě škody částku 19 421 korun,“ řekl České televizi Miroslav Konvalina z tiskového odboru ministerstva spravedlnosti.

Ministerstvo mohlo podle mluvčího peníze Rathovi přiznat ještě předtím, než soud rozhodne v jeho kauze údajné korupce při zakázkách ve Středočeském kraji. „Ministerstvo přiznávalo jen náhradu těch nákladů, které by, nebýt nezákonného rozhodnutí, nevznikly,“ vysvětlil Konvalina.

Video Rathův milostný trojúhelník: S milenkou a ženou to NENÍ IDEÁLNÍ! - Tomáš Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Policie mezitím ukončuje další část vyšetřování kolem Ratha obžalovaného z korupce. Týká se firem, které se podle kriminalistů podílely na zmanipulovaných veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Policie v této větvi případu již dříve obvinila devět lidí včetně Ratha a osm firem. Po prostudování spisu budou moci advokáti žádat doplnění vyšetřování, které se ukončí například podáním obžaloby.

Společnosti se podle původní obžaloby státního zástupce Petra Jiráta podílely na údajně upravených veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Týkaly se stavebnictví a zdravotnictví - rekonstrukce zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici a také modernizace krajských nemocnic.

Rath údajně o všem věděl coby hejtman kraje a dělil se o úplatky. Hrozí mu až 12 let vězení. Exposlanec to odmítá, protože tendry byly podle něj pod vícenásobnou kontrolou a nebylo možné je ovlivňovat. Policie Ratha zadržela v květnu 2012 a soud ho pak poslal do vazby, odkud byl propuštěn v listopadu 2013.

vvogh.t ( 4. dubna 2015 08:37 )

kdyby tam byla nějaká vina, tak už ho dávno zavřeli, nic mu nedokážou, tyhle chudáci

vvogh.t ( 4. dubna 2015 08:35 )

ať to hlavně zaplatí ten kdo to zavinil, to ten Jirát ho furt nechtěl pustit z basy, že prý mu uteče do ciziny a tak

prycsvladou ( 3. dubna 2015 15:58 )

 doufám že mu tech 20 litrů u vynášení rozsudku připočítají k trestu a pořádně tu kur-vu zlodějskou opentlí

zkzkz ( 3. dubna 2015 15:38 )

A z*m*r*d*i* s ods statisíce

marlen52 ( 3. dubna 2015 15:02 )

ježiš on má tu drzost žádat o odškodnění.doufám že to aspoň dá na charitu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa