Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman: Za vrahem Breivikem rodina může. A česká matka za syny nesmí!

Zeman o případu českých dětí odebraných v Norsku mluvil i v Emirátech
Zeman o případu českých dětí odebraných v Norsku mluvil i v Emirátech  (Autor: ČTK/Facebook)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. února 2015
11:04

Miloš Zeman se při návštěvě Emirátů opět pustil do norské sociálky kvůli případu Evy Michalákové a synů, které jí odebrali. V pořadu S prezidentem v Lánech přirovnal Barnevernet k nacistické organizaci Lebensborn na převýchovu dětí. Nyní upozornil na případ masového vraha Anderse Breivika, v Norsku citlivý. A na to, že s ním se rodina vídat může!

„Víte, co to byl Lebensborn? To bylo nacistické zařízení, kde byly vychovávány nacistické děti. Ti dva kluci jsou vlastně v pěstounském zařízení podobném Lebensbornu,“ řekl Zeman při rozhovoru s moderátorem Blesk TV Davidem Vaníčkem v pořadu S prezidentem v Lánech. Použil tak kontroverzní přirovnání k nacistickému projektu, řízenému Heinrichem Himmlerem, který se snažil „vyšlechtit“ ideální příslušníky árijské rasy.  

Při návštěvě Emirátů se Zeman ke svému výroku vrátil. „Jistě pochopíte, že je-li nějaká instituce kritizována, tak nikdy nemá tolik sebekritiky, aby tuto kritiku přijala. Já jsem samozřejmě tuto analogii veřejně označil za nadsázku, ale jsou tam některé společné rysy a tím společným rysem je odnárodňování stále ještě dvou českých občanů, konkrétně tím, že jejich matka se s nimi už může stýkat pouze dvakrát do roka na 15 minut, nesmí na ně mluvit česky, děti byly dokonce odděleny a dány do samostatných pěstounských rodin, takže ti bratři se prakticky nestýkají. A znovu opakuji: jsou to stále čeští občané,“ upozornil Zeman redaktorku Blesku, která sleduje jeho cestu po arabských zemích.

Prezident navíc použil další srovnání. Bude mít v Norsku opět ohlas? Vzpomenul totiž norský vězeňský systém a odsouzeného masového vraha Anderse Breivika, zodpovědného za krveprolití na ostrově Utoya a bombový útok v Oslu, které si v roce 2011 vyžádaly 77 obětí. „No a já jsem paní norské velvyslankyni řekl, že mě udivuje, jestli například rodina pana Breivika ho může pravidelně navštěvovat, zatímco české matce českých dětí toto de facto není umožněno,“ prozradil Zeman.

Zeman vzpomenul génia Cimrmana: Použil jsem metodu šrapnel

Český prezident pak prozradil i detaily ke schůzce s norskou velvyslankyní, kterou si v Praze pozval na „kobereček“. Zeman již v nedělním pořadu na Blesk.cz upozorňoval, že velvyslance přijímá s úsměvem, ale najdou se výjimky. Třeba v případě nového velvyslance KLDR či právě velvyslankyně z Norska. „Já jsem vyčkal poměrně dlouho, než jsem si povolal norskou velvyslankyni a doufal, že to bude mít na norské straně výraznější ohlas. A teprve tehdy, když se nestalo, jsem aplikoval metodu, kterou znáte z děl Járy Cimrmana. Ta metoda se jmenuje šrapnel,“ dodal „cimrmanolog“ Zeman.

O co při šrapnelu jde? Jedná se o hlášku ze hry Vražda v salónním coupé a použil ji policejní inspektor Trachta (Zdeněk Svěrák), poučující praktikanta Hlaváčka. „Šrapnel, Hlaváčku, ten musíte vždycky kombinovat s metodou nepřímých otázek,“ vysvětluje hlavní vyšetřovatel. „Žádné zdvořilosti, klidně mu tykejte, víte, koho máte před sebou? Sprostého vraha. Přinejmenším sprostého podezřelého,“ poučuje Trachta policejního zelenáče při výslechu továrníků Bierhanzela a Meyera v jedné z legendárních cimrmanovských scén. „Pane inspektore, přiznal se, má les,“ říká pak ve scénce Hlaváček. „Ty že máš les, Meyere? H*vno, Meyere, h*vno máš! To byl šrapnel, Hlaváčku,“ dodává inspektor Trachta.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jarypadlo ( 13. února 2015 19:17 )

Asi bude potřeba zavést hlasování o největšího blba na diskusi.Pro mě vede mememumu

jarypadlo ( 13. února 2015 19:10 )

Se tady zbytečně hádáte o Breivika,ať si podá co chce a kam chce.Důležité že Zeman tvrdě pálí do norského systému aby se tam ti magoři chytli za rypák.Mimochodem,prosazují profesionální pečovatele-pěstouny když biologičtí rodiče jsou většinou závadní a chtějí odebírat ještě více dětí.

ivoadler ( 13. února 2015 18:46 )

Mezinárodní dvůr mě svoje rozhodnutí neposílá, takže mně to obejít mohlo. Není to ale jediná možnost, jak to mezinárodně ventilovat. A jen tak na okraj,mememumu, můj blog má stále víc čtenářů a hlavně, to co tam píšu až nepříjemně často vychází. I předpověď počasí by se musela začervenat. Že se tobě můj blog nelíbí, je věc jiná.

erisielka ( 13. února 2015 16:51 )

Masový vrah může celkem pravidelně vídat komunikovat se svými příbuznými a rodinou v norštině. Setkávání nejsou kladeny žádní větší překážky či omezení. A na druhé straně byly nevinné matce odebrány děti a nyní je smí vídat jen dvakrát do roka na patnáct minut, a to ještě za velmi přísného dohledu norské sociálky. Matka nesmí se svými dětmi mluvit česky ani je obejmout. Důvod nikdo pořádně neví. Jak je něco takového vůbec možné? V případě zacházení s masovým vrahem vidíme bezbřehou humanitu ve vztahu k nejnebezpečnějším zločincům. Naopak některým nevinným nedokážou pomoci ani soudy či policie a příliš účinný není ani diplomatický nátlak. Takhle to dopadá, když se sociálka stane státem ve státě.

erisielka ( 13. února 2015 16:41 )

znemožňuješ se ty, pokračuj, srovnávám srovnatelné NORSKÁ PRÁVA!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa